Monitory studyjne do pokoju 9 m2

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
sofreaky
Monitory studyjne do pokoju 9 m2

Post autor: sofreaky » poniedziałek 21 sty 2013, 09:16

Jak w temacie.
Zajmuje się produkcją muzyczną: hip-hop, rnb.
Chciałbym chociaż wstępnie mixować swoje utwory.
Dodam, że pomieszczenie zaadoptowałem 2 pułapkami basowymi za głośnikami i matami akustycznami.

Panowie, lepiej zostać przy KRK RP5 czy "bo jest okazja" zakupić: YAMAHY HS80 ?
Czy to ma jakikolwiek sens ? TYLE

Wymiary pomieszczenia: 3,5 x 2x5 x 2x5 (długość/szerokość/wysokość)

sofreaky

Re: Monitory studyjne do pokoju 9 m2

Post autor: sofreaky » poniedziałek 21 sty 2013, 09:33

Czy może po prostu dokupić subwoofer, tylko jaki polecacie ?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 21 sty 2013, 10:11

...Czy może po prostu dokupić subwoofer, tylko jaki polecacie ? ...

Nie musisz miec suba w takim małym pokoju.

KRK RP5 to badziewie jakich mało. graja mało dynamicznie, lepsze sa TANNOY-ki Reveal 501A.

Albo KRK RP8 ( wiekszy woofer ).

Ale jak masz okazje w dobrej cenie HS80, bierz HS80, tylko pamietaj, ze z kolei tam masz bass reflex z tyłu, wiec wygospodarowac musisz troche miejsca z tyłu sciany, za monitorami...

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 sty 2013, 21:07

Badziewie badziewiem ale najpierw sie go NAUCZ bo zmiana w niczym nie pomoże

klinmind

Post autor: klinmind » wtorek 22 sty 2013, 01:27

ja mam rp 6 i jestem w niebowzięty.

Kolega powyżej ma racje. Masz? To po co ci więcej? Ten sub tylko masakre zrobi. Yamahy - tak stoją w YouTube wielu kolesi je ma... no i co z tego? Jedni sobie chwalą to inni tamto. Ja te Tannoye 5iątki słyszałem i wolałem swoje krk rp6. Każdy ma inne ucho i każdemu co innego w głowie. Zresztą zawsze warto jechać do sklepu i przesłuchać głośniki jak mają na stanie. A swoją drogą to po co ci zmieniać? Jak już chcesz to zmieniaj, chcesz wydać troche grosza proszę bardzo.

klinmind

Post autor: klinmind » wtorek 22 sty 2013, 01:29

KRK RP5 to badziewie jakich mało. graja mało dynamicznie, lepsze sa TANNOY-ki Reveal 501A.

a tak w ogóle to po co od razu jechać po czyimś sprzęcie? Chyba kolego lubisz dołować ludzi bo zmiana na te twoje lepsze tannoye nic tu raczej by nie dała. Nawet jak są wg ciebie lepsiejsze.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 sty 2013, 08:26

Miałem KRK RP5 - grały dosyć równo i z dobrą precyzją średnicy i góry (którą ściągnąłem o 1 dB jakoś) jak na swoją cenę. Bas nie był co prawda precyzyjny, ale za to nie był podbity. W sumie dobrze wspominam ten sprzęt, uważam że jest warto swojej ceny (okolice 1100 PLN/para) i pisanie że to badziewie mnie ... zastanawia. Jakoś powątpiewam by Tannoy 501 dawały już wgląd w dynamikę.

A HS80 bym nie kupił, bo ma tylny bassreflex i na dodatek to wielkie krowy (znacznie oddalone centra akustyczne głośników = wskazane siedzieć dalej ... a pokój mały). ... osobiście wolałbym coś mniejszego, ale wyższej klasy.

sofreaky

Post autor: sofreaky » wtorek 22 sty 2013, 08:57

dziękuje Panowie :)

w takim razie, zostaję przy swoich 5tkach i odsuwam je zgodnie z zaleceniami na statywach 60 cm od ściany.
W rogach pułapki bassowe 120/20/20 cm (wymiary).

Problem w tym, że nie mam praktycznie żadnej kontroli nad bassem. Czytając wiele textów na temat adaptacji akustycznej pomieszczenia do odsłuchu, wszędzie piszą, że jest bardzo ciężko przy tym wooferze 5" zrobić coś z bassem ...

Cóż albo pozostane przy tym, albo poszukam jakiś6tek, 7mek ... tylko nie wiem czy to na dużo się zda przy wymiarach pomieszczenia.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 22 sty 2013, 09:36

Ten pokoik ma kubaturę niecałe 22m3, na dodatek dwa wymiary są takie same. Gwarantowane gigantyczne problemy z basem w okolicach 69Hz. Jak władujesz do niego 5m3 wełny mineralnej, to dopiero jest sens się zastanawiać nad doborem głośników. Wałki z pianki o średnicy 20cm w narożnikach to śmiech na sali.

A te "maty" to pewnie coś miękkiego i cienkiego na ścianach? Doskonały sposób na spotęgowanie problemów z basem.

sofreaky

Post autor: sofreaky » wtorek 22 sty 2013, 12:03

...Ten pokoik ma kubaturę niecałe 22m3, na dodatek dwa wymiary są takie same. Gwarantowane gigantyczne problemy z basem w okolicach 69Hz. Jak władujesz do niego 5m3 wełny mineralnej, to dopiero jest sens się zastanawiać nad doborem głośników. Wałki z pianki o średnicy 20cm w narożnikach to śmiech na sali.

A te "maty" to pewnie coś miękkiego i cienkiego na ścianach? Doskonały sposób na spotęgowanie problemów z basem....

OK

Jak wrócę do domu, pokaże skąd brałem informacje o akustyce pomieszczenia (wydaje mi się, że bardzo wiarygodne źródła).

Wrzucę skan pokoju, wymiary, pokaże co gdzie chcę wrzucić i prosiłbym wtedy o radę. Bo chyba dałem za mało dokładne. Pan mówi o zwiększeniu problemu a wszędzie piszą, że dzięki temu one się zmniejszą:)

Około 16 powinienem wrzucić dokładny SKAN, który wszystko wyjaśni. Dziękuje

ODPOWIEDZ