Regulacja panoramy - wtyczka VST

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
clavish
Regulacja panoramy - wtyczka VST

Post autor: clavish » sobota 10 lis 2012, 13:58

Witam!
Czy istnieje wtyczka vst, którą mogę podłączyć na torze master, sterująca szerokością całego miksu??
Chciałbym np część utworu zawęzić w panoramie, taki "break.." Chciałbym by pomiędzy tym brakiem a resztą utworu była wyraźna różnica w panoramie. By słuchacz miał wrażenie iż po breaku, dźwięk pojawia się bardzo "szeroko". Można to zrobić za pomocą jakiejś jednej wtyczki vst???

Goddard

Re: Regulacja panoramy - wtyczka VST

Post autor: Goddard » sobota 10 lis 2012, 14:09

...Witam!
Czy istnieje wtyczka vst, którą mogę podłączyć na torze master, sterująca szerokością całego miksu??
Chciałbym np część utworu zawęzić w panoramie, taki "break.." Chciałbym by pomiędzy tym brakiem a resztą utworu była wyraźna różnica w panoramie. By słuchacz miał wrażenie iż po breaku, dźwięk pojawia się bardzo "szeroko". Można to zrobić za pomocą jakiejś jednej wtyczki vst???...

Np. GMonoBass albo otiumFx BassLane + automatyka. Jedna prościutka, druga bardziej rozbudowana, obie free.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 10 lis 2012, 16:09

Myślę że dobrze byłoby najpierqw poszukać takich narzędzi w DAW. Samplitude ma do tego doskonałe narzędzia w standardzie (Multiband stereo enhancer). Z darmowych może jeszcze Melda MStereo Expander.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 10 lis 2012, 16:18

clavish

Post autor: clavish » sobota 10 lis 2012, 16:28

...Lub Voxengo MSED http://www.voxengo.com/product/msed/

...

ok - dzękuję za rady - pozdrawiam!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 10 lis 2012, 17:39

Znak czasu? Mówimy przecież o zawężaniu panoramy. Ja rozumiem, że są fajne wtyczki, ale czy poniżej godności realizatora jest regulowanie panoramy... regulatorem panoramy? Każdy mikser sprzętowy i programowy to ma, może za bardzo ukryte?

[addsig]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 10 lis 2012, 19:55

...Znak czasu? Mówimy przecież o zawężaniu panoramy. Ja rozumiem, że są fajne wtyczki, ale czy poniżej godności realizatora jest regulowanie panoramy... regulatorem panoramy? Każdy mikser sprzętowy i programowy to ma, może za bardzo ukryte? ...

No właśnie pisałem o tym żeby poszukał modułu wewnątrz DAW. Nie potrzeba żadnych wtyczek tak defacto. Jednak mimo wszystko warto spróbować wykonać ten zabieg częściowym wyciszeniem kanału side zamiast zgniatać kanały do mono. Efekt będzie troszeczkę inny i może się lepiej sprawdzić w niektórych przypadkach.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 12 lis 2012, 17:38

nic nie sprawdzi sie tak dobrze jak automatyka panoramy w trakcie miksu

tu wężej o, a teraz szeroko ciach ciach jeszcze volumem mozna podkrecic jak to np marron 5 w payphone mają

na sumie takie rzeczy to jakas reanimacja jest...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 12 lis 2012, 18:14

...nic nie sprawdzi sie tak dobrze jak automatyka panoramy w trakcie miksu
tu wężej o, a teraz szeroko ciach ciach jeszcze volumem mozna podkrecic jak to np marron 5 w payphone mają

na sumie takie rzeczy to jakas reanimacja jest......

Zgadza się. Czasem przecież wystarczy zawęzić jedną kluczową partię. Np. szeroko rozsrawione akustyki. Ale tak jak pisalem, manipulacja kanalami side moze dać również interesujący efekt.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 lis 2012, 19:07

Zgadza się. Czasem przecież wystarczy zawęzić jedną kluczową partię. Np. szeroko rozsrawione akustyki. Ale tak jak pisalem, manipulacja kanalami side moze dać również interesujący efekt. ... 

Sciszenie SIDE to jest dokładnie to samo co zawężenie panotamy - niczym poza poziomami się nie różni.

[addsig]

ODPOWIEDZ