Witam
od dłuższego czasu szukam programowego rozwiązania dla siebie i najbliższy spełniający moje wymagania jest impact studio one.
Poważnym jego ograniczeniem jest brak możliwości zapętlania wstawianej próbki. Wszystko co mnie interesuje jest zaimplementowane więc na jego przykładzie niżej wytłumaczę o co dokładnie mi chodzi.
Używam kontrolera typowego dla perkusistów z 8 padami obsługiwanymi pałkami. Kontrolery "pady" pod palce są zupełnie innej konstrukcji (czujniki ciśnienia) i działają na docisk(mozna nimi odpalić np hammond), natomiast pady pod pałkę dają tylko ipuls w postaci nutki o bardzo krótkiej wartości.
W samplerze potrzebuję conajmniej 12 komórek, którą każda będę mógł skonfigurować inaczej, np
pad 1: odpalam sampel w trybie loop uderzeniem i kolejnym uderzeniem zatrzymuję (toggle) - nie działa to w impact
pad 2: odpalam sampel uderzeniem i kolejnym uderzeniem zatrzymuję (toggle) -
pad 3: odpalam sampel w trybie one shot mono
pad 4: odpalam sampel w trybie one shot poly
pad 5: wyzwalam sekwencję kilku sampli jako round robin
W praktyce jest mi to potrzebne do komunikacji pomiędzy kontrolerem i softwarem w celu wykorzystania np odpalania 3 loopów zagrania sekwencji jako roud robin i zagrania kilku dzwiekow perkusyjnych na odrebnych padach - w sumie 12.
Potrzebuje jeszcze regulację obwiedni ADSR niezależnej dla każdej komórki.
Jak wspominałem prawie znalazłem to czego szukam w impact. Nie znam live i ginę w nim na dzień dobry dlatego zwracam sie do was z prosba o podpowiedź. Dodam że w grę wchodzi tylko rozwiązanie budżetowe (wersja le lub intro).
pozdr
p.s. sory za brak pomysłu na tytuł :)