Perkusyjny sampler VSTi dla bardzo wymagającego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Perkusyjny sampler VSTi dla bardzo wymagającego

Post autor: mytnik » piątek 09 lis 2012, 11:24

Witam

od dłuższego czasu szukam programowego rozwiązania dla siebie i najbliższy spełniający moje wymagania jest impact studio one.

Poważnym jego ograniczeniem jest brak możliwości zapętlania wstawianej próbki. Wszystko co mnie interesuje jest zaimplementowane więc na jego przykładzie niżej wytłumaczę o co dokładnie mi chodzi.

Używam kontrolera typowego dla perkusistów z 8 padami obsługiwanymi pałkami. Kontrolery "pady" pod palce są zupełnie innej konstrukcji (czujniki ciśnienia) i działają na docisk(mozna nimi odpalić np hammond), natomiast pady pod pałkę dają tylko ipuls w postaci nutki o bardzo krótkiej wartości.

W samplerze potrzebuję conajmniej 12 komórek, którą każda będę mógł skonfigurować inaczej, np

pad 1: odpalam sampel w trybie loop uderzeniem i kolejnym uderzeniem zatrzymuję (toggle) - nie działa to w impact

pad 2: odpalam sampel uderzeniem i kolejnym uderzeniem zatrzymuję (toggle) - 

pad 3: odpalam sampel w trybie one shot mono

pad 4: odpalam sampel w trybie one shot poly

pad 5: wyzwalam sekwencję kilku sampli jako round robin

W praktyce jest mi to potrzebne do komunikacji pomiędzy kontrolerem i softwarem w celu wykorzystania np odpalania 3 loopów zagrania sekwencji jako roud robin i zagrania kilku dzwiekow perkusyjnych na odrebnych padach - w sumie 12.

Potrzebuje jeszcze regulację obwiedni ADSR niezależnej dla każdej komórki.

Jak wspominałem prawie znalazłem to czego szukam w impact. Nie znam live i ginę w nim na dzień dobry dlatego zwracam sie do was z prosba o podpowiedź. Dodam że w grę wchodzi tylko rozwiązanie budżetowe (wersja le lub intro).

pozdr

p.s. sory za brak pomysłu na tytuł :)

drummer

Awatar użytkownika
katox

Re: Perkusyjny sampler VSTi dla bardzo wymagającego

Post autor: katox » piątek 09 lis 2012, 11:34

tak na szybko nie odpowiem dokładnie ale uważam, że to nie DAW a sam sampler jest Ci potrzebny z takimi funkcjami. Proponowałbym zapoznać się z FXPansion Geist. To jest bardzo dobry sampler. Ma dużo funkcji. Wersja Lite była na którymś z ostatnich numerów EiS. Wersja Lite mało różni się od pełnej wersji i warto się z nią zapoznać. Pełna wersja też nie jest jakoś przesadnie droga

Ableton nie ma tylu funkcji (w trybie Session). Można pokusić się o stworzenie własnego samplera (lu poszukanie i przetworzenie czyjegoś pomysłu) w Abletonie, z takimi funkcjami jak powyżej ale to potrzebny Ci jest Max for Live. Na pewno nie w wersji Lite czy Intro.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 09 lis 2012, 11:47

tak na szybko nie odpowiem dokładnie ale uważam, że to nie DAW a sam sampler jest Ci potrzebny z takimi funkcjami. Proponowałbym zapoznać się z FXPansion Geist. To jest bardzo dobry sampler. Ma dużo funkcji. Wersja Lite była na którymś z ostatnich numerów EiS. Wersja Lite mało różni się od pełnej wersji i warto się z nią zapoznać. Pełna wersja też nie jest jakoś przesadnie droga
Ableton nie ma tylu funkcji (w trybie Session). Można pokusić się o stworzenie własnego samplera (lu poszukanie i przetworzenie czyjegoś pomysłu) w Abletonie, z takimi funkcjami jak powyżej ale to potrzebny Ci jest Max for Live. Na pewno nie w wersji Lite czy Intro....

Dzieki za odpowiedź,

tak tak jak najbardziej sampler, nie za drogi a impact akurat jest czescią s1 i jak wspomniałem jego funkcje wystarczyły by, gdyby nie ten dziwny brak. Mam nadzieje że niebawem to zostanie uzupełnione. Chyba że jest to ograniczenie wersji arist, ale raczej wątpię.

Sprawdze geista i dam znać czy o to mi chodzi.

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 09 lis 2012, 22:35

...

Trochę ciężko, ale już chyba w miarę łapię ten soft - przynajmniej na tyle żeby juz coś napisać. Masakruję demo i nijak nie mogę wstawić pod pad więcej jak jednej warstwy, ale nie o to chodzi.

Ten soft jest rozbudowany ale można go dostosować do kontrolera który właśnie działa na docisk - czyli loop działa ale do momentu puszczenia pada. Ja całay czas podkreslam że moje pady takiej opcji nie mają. jest tylko impuls i ten impuls ma na zmianę robić loop start/loop stop (pytałem o live bo tak właśnie działają klipy).

Mówiąc inaczej chodzi mi o softwarowe rozwiązanie spełniające możliwości samplera roland spd-s

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » piątek 09 lis 2012, 23:40

żeby móc załadować kolejna warstwę musisz na dole pod listą sampli wyłączyć przycisk "Slice" :)

potem wrzucasz kolejne warstwy w miejscu layers.

Dalej masz rózne opcje w miejscu layers,

z tym loopowaniem to masz rację chyba sie nie da ale w abletonie tez nie wiem czy wszystko dasz radę wykonać.

perfektsound

Post autor: perfektsound » sobota 10 lis 2012, 12:13

...
...

Trochę ciężko, ale już chyba w miarę łapię ten soft - przynajmniej na tyle żeby juz coś napisać. Masakruję demo i nijak nie mogę wstawić pod pad więcej jak jednej warstwy, ale nie o to chodzi.

Ten soft jest rozbudowany ale można go dostosować do kontrolera który właśnie działa na docisk - czyli loop działa ale do momentu puszczenia pada. Ja całay czas podkreslam że moje pady takiej opcji nie mają. jest tylko impuls i ten impuls ma na zmianę robić loop start/loop stop (pytałem o live bo tak właśnie działają klipy).

Mówiąc inaczej chodzi mi o softwarowe rozwiązanie spełniające możliwości samplera roland spd-s

pozdr
...

Spróbuj z Native Instruments Battery, demo jest tutaj:

http://www.native-instruments.com/#/en/products/producer/battery-3/?page=541

To chyba obecnie najbardziej zaawansowany sampler perkusyjny. Np. tutaj masz jak używasz loopów, wyzwalać sekwencję pętli itd.

http://www.youtube.com/watch?v=5rBQb3O4J8s

Co do nakładania kilku sampli na pad to może podchodzisz ze złej strony - możesz po prostu przypisać tę samą nutę/sygnał midi do kilku sampli. 

Impulse to taki dodatek, jest żeby był, ale pożytek z niego niewielki. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 10 lis 2012, 20:38

Nie chodzi o to żeby był zaawansowany i robił niewiadomo co, chodzi o to żeby robił to co potrzeba.

Nie chodzi o wyzwalanie kilku komórek równcześnie z różnymi samplami, chodzi o wyzwalanie sekwencyjnie kolejnych sampli przypisanych jako warstwwy z jednej komórki kolejnowyzwalanej - to jest własnie round robin i battery 3 chyba to ma

sprawdzę demo i się wypowiem

co to impulse?

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 10 lis 2012, 23:32

ponawiam pytanie bo nie rozumiem
co to impulse?

co do battery ok, loopowanie  jest i funkcja za to odpowiedzialna nazywa się latch. Nie działa za to round robin (albo źle cos robię).

Jak to jest? w jednym działa to a w innym tamto, to jakas zmowa firm?

drummer

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 11 lis 2012, 01:31

...
ponawiam pytanie bo nie rozumiem
co to impulse?

co do battery ok, loopowanie  jest i funkcja za to odpowiedzialna nazywa się latch. Nie działa za to round robin (albo źle cos robię).

Jak to jest? w jednym działa to a w innym tamto, to jakas zmowa firm?

Nie Impulse, chodziło o Impact. 

Round robin jest, pare sekund z guglem:

http://www.native-instruments.com/forum/showthread.php?t=144626

Latch to jest coś innego niż loopowanie,nawet kiedyś tutaj o tym wspominałem. Generalnie to robisz to od d.py strony, bo takie rzeczy ustawia się w triggerach sprzętowych. Np. w padach Korga (w softowym edytorze) ustawiasz sobie jak sie ma zachowywac dany pad i nie trujesz d.py softowi ani wszystkim naokoło. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 11 lis 2012, 09:06

Po to wchodzę na polskie forum, żeby dowiedzieć się czegoś w języku ojczystym.

Sekunda z google nie wystarczy, nie wystarczy również z yotube. Round robin jeśli jest to znajdę - działa to strasznie dziwacznie. W impact robi się to logicznie i jest bardzo prostym i przydatnym narzędziem dla perkusistów. Kombajny są przeładowane funkcjami, może przydatnymi dla składaczy bitów. Ja składam bity znacznie bardziej archaicznie - dwoma kijami.

Nie przeczytałeś uważnie mojego wątku więc sam się zabiersz za temat od d strony. Mój pad generuje tylko impulsy w postaci nutek o bardzo krótkich wartościach. NIE MA LATCH!

Jedyne czego szukam to latch w samplerze wirtualnym (z wszystkimi innym funkcjami z impact)

pozdr

drummer

ODPOWIEDZ