Event Opal czy coś z Eve Audio?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Barciu
Event Opal czy coś z Eve Audio?

Post autor: Barciu » środa 31 paź 2012, 13:40

Witam wszystkich,
Jestem w trakcie tworzenia projektowego studia do nagrywania różnego rodzaju muzyki. Właśnie stanąłem przed wyborem odsłuchów i mam wrażenie, że im więcej czytam na ten temat, tym większy mam mętlik w głowie. :) W każdym razie nieuchronny wniosek z moich poszukiwań jest taki, że odsłuchy są tym elementem studia, na którym po prostu nie można oszczędzać, zwłaszcza, gdy chce się to studio udostępniać również innym osobom. Produktami, które szczególnie przykuły moją uwagę, są monitory Event Opal oraz nowa linia produktów Eve Audio, której mniejsze dziecko - SC205 - zebrało pozytywne opinie jako monitory o wszechstronnym i NOWOCZESNYM brzmieniu.

I teraz moje pytanie: czy kupić Opale, które na rynku są już od ponad dwóch lat, czy zdecydować się na którychś z produktów Eve Audio, które pojawiły się w tym roku? Dwa lata to w rozwoju branży pro audio to chyba dosyć sporo, więc może wśród monitorów Eve Audio znalazłby się taki, który funkcjonalnie i brzmieniowo mógłby spokojnie rywalizować z Opalami, a jednocześnie być choć o paręset złotych bardziej przystępnym?

Chodzi mi raczej o odsłuch bliskiego pola, gdyż pomieszczenie na strychu, w którym urządzam studio, nie jest co prawda małe, ale opadający dach z jednej strony oraz podtrzymujące go pionowe belki, a także zamiar wydzielenia z tegoż pomieszczenia pokoju do wokali sprawią, iż w ostatecznym kształcie pomieszczenie to będzie mniejsze.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za długi wywód.

Kyle

Re: Event Opal czy coś z Eve Audio?

Post autor: Kyle » środa 31 paź 2012, 14:33

Ja bym spróbował Unity Audio The Rock MK2 (obudowa zamknięta, więc mniejszy wpływ akustyki, szczególnie w porównaniu do bassreflex z tyłu, szerokie pasmo do ~35Hz -3 dB). Ew. ADAM S2X . Widziałem pomiary Eve Audio i jestem sceptyczny ... a sformułowanie "nowoczesne brzmienie" kojarzy mi się z uśmiechem dyskoteki. Opal są ciekawe ... ale mają dosyć rozstrzelone głośniki (odległosć HF od LF), więc nie wiem jak tam z odsłuchem w bliskim polu, ale plus taki że przynajmniej bassreflex z przodu. No i jeszcze Focal Solo 6 Be są ciekawe (przedni bassreflex, pasmo niby do 40 Hz -3 dB - nie wiem ile w tym prawdy), ale są tańsze od np. Unity Audio lub ADAM.

Awatar użytkownika
Barciu

Post autor: Barciu » środa 31 paź 2012, 23:20

...
Ja bym spróbował Unity Audio The Rock MK2 (obudowa zamknięta, więc mniejszy wpływ akustyki, szczególnie w porównaniu do bassreflex z tyłu, szerokie pasmo do ~35Hz -3 dB). Ew. ADAM S2X . Widziałem pomiary Eve Audio i jestem sceptyczny ... a sformułowanie "nowoczesne brzmienie" kojarzy mi się z uśmiechem dyskoteki. Opal są ciekawe ... ale mają dosyć rozstrzelone głośniki (odległosć HF od LF), więc nie wiem jak tam z odsłuchem w bliskim polu, ale plus taki że przynajmniej bassreflex z przodu. No i jeszcze Focal Solo 6 Be są ciekawe (przedni bassreflex, pasmo niby do 40 Hz -3 dB - nie wiem ile w tym prawdy), ale są tańsze od np. Unity Audio lub ADAM....

Wielkie dzięki za odpowiedź, przyjrzę się porządnie podanym przez Ciebie modelom. Co do Eve Audio, to słyszałem, że producent nie ściemnia przy podawaniu pasma -3dB, a wspomniana nowoczesność to określenie recenzenta i wynika ona podobno z uniwersalności brzmienia oraz nowych rozwiązań (cyfrowe filtry i zwrotnice, nowatorskie tworzywo membrany woofera itd.). Same tweetery są tam wzorowane na tych z Adamów, co chyba jest plusem. Z chęcią przeczytałbym, co takiego wzbudziło Twoje wątpliwości w pomiarach tych monitorów i jaki to był konkretnie model. Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie dalsze sugestie. :)

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 01 lis 2012, 04:22

Co do Eve Audio, to słyszałem, że producent nie ściemnia przy podawaniu pasma -3dB, (...) Z chęcią przeczytałbym, co takiego wzbudziło Twoje wątpliwości w pomiarach tych monitorów i jaki to był konkretnie model.

http://0db.pl/2012/07/16/eve-audio-sc205-recenzja/

http://0dbpl.files.wordpress.com/2012/07/eve_sc205_2.gif

Jeśli wierzyć tym pomiarom, to -3 dB jest przy 60 Hz. Dziwna zapadłość przy 54 Hz i podbicie przy 47 Hz - czyżby efekt niedoskonałości akustyki pomieszczenia w którym mierzono, w połączeniu z tylnym bazzreflex, bardziej zależnym od akustyki? Więc może i mają nawet te podawane 53 Hz -3 dB ... ale tylny bassreflex utrudnia w realnych warunkach uzyskanie gładkiego przebiegu w zakresie basu. ... i to tyle nt. samego SPL w paśmie ;)

LK

Post autor: LK » czwartek 01 lis 2012, 09:32

Bez odpowiedniej adaptacji akustycznej to można zapomnieć o gładkim przebiegu w zakresie basu. W zwykłym nie zaadaptowanym pomieszczeniu można się spodziewać takiego przebiegu (na przykładzie bardzo liniowych Neumann kh120):

http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/778556-how-deal-asymmetry-control-room.html

Awatar użytkownika
Barciu

Post autor: Barciu » czwartek 01 lis 2012, 09:36

http://0db.pl/2012/07/16/eve-audio-sc205-recenzja/

http://0dbpl.files.wordpress.com/2012/07/eve_sc205_2.gif

Jeśli wierzyć tym pomiarom, to -3 dB jest przy 60 Hz. Dziwna zapadłość przy 54 Hz i podbicie przy 47 Hz - czyżby efekt niedoskonałości akustyki pomieszczenia w którym mierzono, w połączeniu z tylnym bazzreflex, bardziej zależnym od akustyki? Więc może i mają nawet te podawane 53 Hz -3 dB ... ale tylny bassreflex utrudnia w realnych warunkach uzyskanie gładkiego przebiegu w zakresie basu. ... i to tyle nt. samego SPL w paśmie ;)
...

Faktycznie, przez ten tylni bassreflex trzeba by trochę pokombinować z ustawieniem monitorów... Ewentualnie wspomóc się gałką filtra :)

Awatar użytkownika
Barciu

Post autor: Barciu » czwartek 01 lis 2012, 09:51

...Bez odpowiedniej adaptacji akustycznej to można zapomnieć o gładkim przebiegu w zakresie basu. W zwykłym nie zaadaptowanym pomieszczeniu można się spodziewać takiego przebiegu (na przykładzie bardzo liniowych Neumann kh120):

http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/778556-how-deal-asymmetry-control-room.html
...

Niezły rozrzut... Moje pomieszczenie na przyszłe studio też nie jest symetryczne, gdyż z jednej strony ma sporą wnękę z drzwiami wejściowymi... Chyba ustawię monitory wzdłuż jego głównej osi i będę dalej kombinował z adaptacją... Ale to temat na inny wątek Smile

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 01 lis 2012, 18:13

...Bez odpowiedniej adaptacji akustycznej to można zapomnieć o gładkim przebiegu w zakresie basu. W zwykłym nie zaadaptowanym pomieszczeniu można się spodziewać takiego przebiegu (na przykładzie bardzo liniowych Neumann kh120):

...

Pewnie przy tylnym wylocie byłoby jeszcze gorzej. Wink

TrevorMuzzy

Post autor: TrevorMuzzy » czwartek 01 lis 2012, 18:15

Ja napisze tak..akustyka swoja droga ale nie można od monitorów bliskiego pola z 6-7 calowym wooferem wymagać tego aby schodzily tak jak paczki dalekigo pola z 10 calowym wooferem i mocą 2x tak dużą.

Po prostu najlepiej w domowych warunkach dokupić subwoofer i np mając monitory Adam A7x + subwoofer można kontrolować dobrze niskie pasmo a jednocześnie dobrze miksować materiał. W normalnych studiach są monitory bliskiego pola i dalekiego a w domowym studiu nikt nie będzie dwóch czy trzech par monitorów kupował, dlatego lepiej zaopatrzyć się w subwoofer do tych na prawde niskich częstotliwości.

Osobiście wątpie żeby adaptacja akustyczna tak wpłynęła na dźwięk zeby paczki z 6 calowym wooferem nagle schodzily poniżej 40 Hz, po prostu nie można sie oszukiwać małe paczki z malutkimi glosnikami basowymi nie będą schodzić aż tak nisko bo to jest nierealne, a jeśli schodzą no należy dobrze sluchać jak graja bo być może mają podbicia. Tak to w moim odczuciu wygląda, owszem jedne schodza niżej drugie płyciej ale są pewne granice i małe monitory - bliskiego pola pod miks nie będą grać jak jakieś wielkie Genelec czy JBL z 10 calowymi basami. Stąd żeby nie kombinowac najlepiej kupić pare monitorów małych 7 calowym i do tego subwoofer.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 01 lis 2012, 18:36

...
Ja napisze tak..akustyka swoja droga ale nie można od monitorów bliskiego pola z 6-7 calowym wooferem wymagać tego aby schodzily tak jak paczki dalekigo pola z 10 calowym wooferem i mocą 2x tak dużą.

Można (Genelec 1032A ~42 Hz -3 dB ; Genelec 8240A 41 Hz -3 dB - odsyłam do wykresów z instrukcji obsługi, najpierw wyznacz średni SPL, a następnie zobacz gdzie jest -3 dB). Poza tym jest jeszcze cos takiego jak compound/izobaryczna - jeden woofer ekstra w środku obudowy i można szukać -3 dB przy 6" wooferach w okolicach 30 Hz. Jak to możliwe? - postęp, inny typ strojenia/optymalizacji (niższe zejście kosztem SPL - zobacz jak płytkie potrafią być ogromne estradówki z wooferem wielkości garnka ... płytsze niż małe monitorki bliskiego pola ... ale róznica polega w SPL)

ODPOWIEDZ