Jestem w trakcie tworzenia projektowego studia do nagrywania różnego rodzaju muzyki. Właśnie stanąłem przed wyborem odsłuchów i mam wrażenie, że im więcej czytam na ten temat, tym większy mam mętlik w głowie. :) W każdym razie nieuchronny wniosek z moich poszukiwań jest taki, że odsłuchy są tym elementem studia, na którym po prostu nie można oszczędzać, zwłaszcza, gdy chce się to studio udostępniać również innym osobom. Produktami, które szczególnie przykuły moją uwagę, są monitory Event Opal oraz nowa linia produktów Eve Audio, której mniejsze dziecko - SC205 - zebrało pozytywne opinie jako monitory o wszechstronnym i NOWOCZESNYM brzmieniu.
I teraz moje pytanie: czy kupić Opale, które na rynku są już od ponad dwóch lat, czy zdecydować się na którychś z produktów Eve Audio, które pojawiły się w tym roku? Dwa lata to w rozwoju branży pro audio to chyba dosyć sporo, więc może wśród monitorów Eve Audio znalazłby się taki, który funkcjonalnie i brzmieniowo mógłby spokojnie rywalizować z Opalami, a jednocześnie być choć o paręset złotych bardziej przystępnym?
Chodzi mi raczej o odsłuch bliskiego pola, gdyż pomieszczenie na strychu, w którym urządzam studio, nie jest co prawda małe, ale opadający dach z jednej strony oraz podtrzymujące go pionowe belki, a także zamiar wydzielenia z tegoż pomieszczenia pokoju do wokali sprawią, iż w ostatecznym kształcie pomieszczenie to będzie mniejsze.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za długi wywód.