Jaki mixer do domowego studia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
maxi200
Jaki mixer do domowego studia?

Post autor: maxi200 » wtorek 30 paź 2012, 13:24

Sprawa wygląda tak, że w tym momencie posiadam 2x krk KRK RP-6 G2 + SM Pro NANOPATCH podpięte do Sound Blaster X-Fi XtremeMusic. Wszystko gra ładnie i jestem zadowolony z zestawu, problem pojawia się gdy podepnę pod NANOPATCH słuchawki które grają dość cicho. Przypuszczam, że problem w tym że NANOPATCH nie posiada żadnego wzmacniacza słuchawkowego. I właśnie z tego powodu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś prostego mixera. Czy to krok w dobrą stronę? Zależy mi na jakości dźwięku i na tym żeby nie kupować nowego okablowania.

Zastanawiam się nad:

behringer xenyx 502

mackie 402-vlz3

Czy jakieś inne rozwiązanie proponujecie? Jakiś tani wzmacniacz słuchawkowy?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Jaki mixer do domowego studia?

Post autor: matiz » wtorek 30 paź 2012, 13:58

...
Sprawa wygląda tak, że w tym momencie posiadam 2x krk KRK RP-6 G2 + SM Pro NANOPATCH podpięte do Sound Blaster X-Fi XtremeMusic. Wszystko gra ładnie i jestem zadowolony z zestawu, problem pojawia się gdy podepnę pod NANOPATCH słuchawki które grają dość cicho. Przypuszczam, że problem w tym że NANOPATCH nie posiada żadnego wzmacniacza słuchawkowego. I właśnie z tego powodu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś prostego mixera. Czy to krok w dobrą stronę? Zależy mi na jakości dźwięku i na tym żeby nie kupować nowego okablowania.

Zastanawiam się nad:

behringer xenyx 502

mackie 402-vlz3

Czy jakieś inne rozwiązanie proponujecie? Jakiś tani wzmacniacz słuchawkowy?...

Proponuję właśnie tani wzmacniacz słuchawkowy.

[addsig]

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » wtorek 30 paź 2012, 14:47

......Sprawa wygląda tak, że w tym momencie posiadam 2x krk KRK RP-6 G2 + SM Pro NANOPATCH podpięte do Sound Blaster X-Fi XtremeMusic. Wszystko gra ładnie i jestem zadowolony z zestawu, problem pojawia się gdy podepnę pod NANOPATCH słuchawki które grają dość cicho. Przypuszczam, że problem w tym że NANOPATCH nie posiada żadnego wzmacniacza słuchawkowego. I właśnie z tego powodu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś prostego mixera. Czy to krok w dobrą stronę? Zależy mi na jakości dźwięku i na tym żeby nie kupować nowego okablowania.Zastanawiam się nad: behringer xenyx 502 mackie 402-vlz3 Czy jakieś inne rozwiązanie proponujecie? Jakiś tani wzmacniacz słuchawkowy?... 

Proponuję właśnie tani wzmacniacz słuchawkowy....

sorki, że to napiszę ale muszę. niestety ale dość często kiedy pojawia się chęć stworzenia domowego studia niewielkim kosztem zaczyna się od monitorów potem najtańszej "dźwiękówki", lub jakiegoś innego amatorskiego wynalazku. potem okazuje się że trzeba nagrać wokal na pojemnościówce to brakuje zasilania +48V phantom i powstaje pomysł kupna mixera. Fakkkkk!!!
U Ciebie jest tak, że masz kartę do której nie dałeś rady podpiąć monitorów (no chyba że na siłę z przejściówkami) kupiłeś PASYWNY kontroler głośności i co? i słuchawki odmawiają posłuszeństwa. Co za ironia losu.. teraz chcesz kupić mixer lub wzamcniacz słuchawkowy :) zaraz padnę.
Sumując Twoje wydatki i kolejne plany wychodzi Ci sumka, która wystarczyłaby na naprawdę dobry interfejs Audio i nie musiałbyś robić bezsensownego łańcucha urządzeń.

Sprzedaj co masz i kup sobie Roland UA-55 QUAD-CAPTURE. Naprawdę będzie o niebo lepiej.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 30 paź 2012, 15:20

.........Sprawa wygląda tak, że w tym momencie posiadam 2x krk KRK RP-6 G2 + SM Pro NANOPATCH podpięte do Sound Blaster X-Fi XtremeMusic. Wszystko gra ładnie i jestem zadowolony z zestawu, problem pojawia się gdy podepnę pod NANOPATCH słuchawki które grają dość cicho. Przypuszczam, że problem w tym że NANOPATCH nie posiada żadnego wzmacniacza słuchawkowego. I właśnie z tego powodu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś prostego mixera. Czy to krok w dobrą stronę? Zależy mi na jakości dźwięku i na tym żeby nie kupować nowego okablowania.Zastanawiam się nad: behringer xenyx 502 mackie 402-vlz3 Czy jakieś inne rozwiązanie proponujecie? Jakiś tani wzmacniacz słuchawkowy?... 

Proponuję właśnie tani wzmacniacz słuchawkowy....

sorki, że to napiszę ale muszę. niestety ale dość często kiedy pojawia się chęć stworzenia domowego studia niewielkim kosztem zaczyna się od monitorów potem najtańszej "dźwiękówki", lub jakiegoś innego amatorskiego wynalazku. potem okazuje się że trzeba nagrać wokal na pojemnościówce to brakuje zasilania +48V phantom i powstaje pomysł kupna mixera. Fakkkkk!!!
U Ciebie jest tak, że masz kartę do której nie dałeś rady podpiąć monitorów (no chyba że na siłę z przejściówkami) kupiłeś PASYWNY kontroler głośności i co? i słuchawki odmawiają posłuszeństwa. Co za ironia losu.. teraz chcesz kupić mixer lub wzamcniacz słuchawkowy :) zaraz padnę.
Sumując Twoje wydatki i kolejne plany wychodzi Ci sumka, która wystarczyłaby na naprawdę dobry interfejs Audio i nie musiałbyś robić bezsensownego łańcucha urządzeń.

Sprzedaj co masz i kup sobie Roland UA-55 QUAD-CAPTURE. Naprawdę będzie o niebo lepiej....

jednakowoż wzmacniacz słuchawkowy w domowym studiu przydaje się zawsze

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

maxi200

Post autor: maxi200 » wtorek 30 paź 2012, 17:32

Katox - A co zyskam kupując tego Rolanda? Na tą chwile nie mam wolnego tysiąca ale za jakieś kilka miesięcy (może już w maju) kupie jakiś interfejs audio. Z tym, że bardziej brałem pod uwagę coś pod PCI podobno są wydajniejsze i można bardziej zejść z latencją, (podobno bo jeszcze tak dokładnie się nie zagłębiałem w temat). Dlatego też taki mikser lub kontroler głośności który w przypadku karty pod PCI i tak będzie mi potrzebny. Wokali nie nagrywam tylko produkcja przy pomocy instrumentów VST a więc na wejściu mikrofonowym mi nie zależy.

Najlepiej to chciał bym sprzedać nanopatcha a w zamian kupić behringer xenyx 502 (dużo wygodniejszy osobna regulacja głośności wyjścia głównego i słuchawkowego bez konieczności ich wypinania) tylko czy tak tani sprzęt oferują dobry dźwięk i pociągnie Beyerdynamic DT 770 PRO (Impedancja: 250 Ohm)?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » środa 31 paź 2012, 10:40

tani sprzęt oferują dobry dźwięk

Jedno wyklucza drugi zwłaszcza z tak małym budzetem 

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » środa 31 paź 2012, 11:27

...tani sprzęt oferują dobry dźwięk

Jedno wyklucza drugi zwłaszcza z tak małym budzetem ...

napisałem Ci wiadomośc na priv. Bo temat był skasowany.

maxi200

Post autor: maxi200 » czwartek 01 lis 2012, 00:02

...
Jeżeli masz faktycznie tak niski budżet a potrzebujesz centrum do zarządzenia odsłuchem to chyba najlepszym wyborem będzie zakup Behringer MINIMON MON800 za około 250 zł.

Xenyx502 nie da Ci nawet 1/10 elastyczności tego urządzenia w zarządzaniu odsłuchem.

No i jak zaczenisz rozbudowywać studio to MON800 nie stanie się zbędne, a 502ka prawdopodobnie pójdzie w odstawkę albo trzeba będzie kupić większy....

Wielkie dzięki to będzie najlepsze rozwiązanie. Szkoda, że w momencie kupna nano patcha nie znalazłem tego MINIMON MON800 możliwości podłączenia kilku odsłuchów i do tego wbudowany wzmacniacz słuchawkowy + dobra cena, wszystko czego mi na tą chwilę potrzeba.  Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 

ODPOWIEDZ