Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Elfuello
Jak przerobić ścieżkę audio na MIDI?
autor: Elfuello » niedziela 14 paź 2012, 05:07
Korzystając z Samplitude (12) mam opcję triggerowania perkusji i sprawdza się to rewelacyjnie, ale czy idąc tym tropem istnieje soft/vst, który by potrafił przerobić nagraną ścieżkę basu audio na midi rozpoznając przy tym wysokość dźwięków? Dzięki temu chciałbym skorzystać sobie z Triliana, gdy nagrany wcześniej bas nie jest zbyt ciekawy, a nakładanie efektów nie daje docelowego brzmienia (przy okazji można go czytelniej wyrównać;). Widziałem jakieś "tanio wyglądające" programiki, które rozpoznają dźwięki z plików WAV i przerabiają na MIDI, ale wydają mi się zbyt proste. Szukam profesjonalnych rozwiązań.
Dziękuję za pomoc.
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
-
katox
autor: katox » niedziela 14 paź 2012, 14:47
...Korzystając z Samplitude (12) mam opcję triggerowania perkusji i sprawdza się to rewelacyjnie, ale czy idąc tym tropem istnieje soft/vst, który by potrafił przerobić nagraną ścieżkę basu audio na midi rozpoznając przy tym wysokość dźwięków? Dzięki temu chciałbym skorzystać sobie z Triliana, gdy nagrany wcześniej bas nie jest zbyt ciekawy, a nakładanie efektów nie daje docelowego brzmienia (przy okazji można go czytelniej wyrównać;). Widziałem jakieś "tanio wyglądające" programiki, które rozpoznają dźwięki z plików WAV i przerabiają na MIDI, ale wydają mi się zbyt proste. Szukam profesjonalnych rozwiązań.
Dziękuję za pomoc....
Celemony Melodyne. Rozpoznaje nawet akordy
-
Elfuello
autor: Elfuello » poniedziałek 15 paź 2012, 00:46
"Celemony Melodyne. Rozpoznaje nawet akordy..."
Ok, ale czy tam jest funkcja exportu do midi rozpoznanego instrumentu? Znam pobieżnie ten program i skupiam się tylko na czyszczeniu wokalu, ale by szukać tej funkcji, o której piszę w temacie.....nie wpadłem na to:)
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
-
gasiu
autor: gasiu » poniedziałek 15 paź 2012, 09:41
..."Celemony Melodyne. Rozpoznaje nawet akordy..."
Ok, ale czy tam jest funkcja exportu do midi rozpoznanego instrumentu? Znam pobieżnie ten program i skupiam się tylko na czyszczeniu wokalu, ale by szukać tej funkcji, o której piszę w temacie.....nie wpadłem na to:)...
http://www.celemony.com/cms/index.php?id=383
export do midi od 199$ :)
[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu
-
DJOZD
autor: DJOZD » poniedziałek 15 paź 2012, 11:44
Ja jestem przekonany że taka ścieżka midi po konwersji będzie brzmiała zagrana z ręki. Ścieżka nabierze życia i będzie miała naturalny flow. Nagranie ścieżki basu to niewielki problem. Chyba że nie jesteś dobrym klawiszowcem.
Próbowaleś użyć tych "tanich" programów? Wydaje mi się że z monofonicznym źródłem nie powinno być problemu.
-
DJOZD
autor: DJOZD » poniedziałek 15 paź 2012, 12:05
...Ja jestem przekonany że taka ścieżka midi po konwersji będzie brzmiała zagrana z ręki. ...
Łał, co za gramatyka. Miałobyć - że lepiej będzie zagrana z ręki na klawiszu niż po konwersji z midi.
-
Elfuello
autor: Elfuello » poniedziałek 15 paź 2012, 23:42
......Ja jestem przekonany że taka ścieżka midi po konwersji będzie brzmiała zagrana z ręki. ...
Łał, co za gramatyka. Miałobyć - że lepiej będzie zagrana z ręki na klawiszu niż po konwersji z midi. ...
Jasne!:) hehe....oczywiście, że to nie jest problem zagrać z ręki, ale w przypadku 13 utworów myślałem, że sobie ułatwię trochę, zwłaszcza, że to bas bez jako podstawa riffów bez slap itp. ;)
Tak mi do głowy wpadł pomysł na tą konwersję, a może technologia zrobiła skok, o którym nie wiem:) Dzięki mimo wszystko za pomoc!:)
-
gasiu
nic nie szkodzi spróbować z zasadzie - Melodyne Editor trial ma zdaje się 30 dni 100% funkcjonalności:
http://www.celemony.com/cms/index.php?id=demos
[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu