Sprzęt do studia domowego, budżet 8-9 tys.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
jaszkowski
Sprzęt do studia domowego, budżet 8-9 tys.

Post autor: jaszkowski » środa 10 paź 2012, 21:06

Witam.

mam do wydania troche grosza, około 9 tys, chce za to wyposażyć domowe studio nagrań, prosze o pomoc w wybraniu odpowiedniego sprzętu. Studio ma służyć głównie do wokalu jak i do produkcji bitów. Zastanawiam sie nad czymś takim:

E-mu 1212m PCIe, sE 2200Tube, sE Project Studio Reflexion Filter, AKAI MPK49, Adam Audio A5X, AKG K171 mk II, zastanawiam sie czy brac mixer czy przedwzmacniacz. Co jeszcze ewentualnie jest potrzebne i czy wymieniony sprzęt bedzie dobrze współgrał. Reżysterka jest dość mała 3m/5. Prosze o pomoc, pozdrawiam

TrevorMuzzy

Re: Sprzęt do studia domowego, budżet 8-9 tys.

Post autor: TrevorMuzzy » środa 10 paź 2012, 22:06

Na pewno będa osoby które potrafią doradzić lepiej ale ja ze swojej strony odradzam Adamy A5X..bardzo mizerny odsluch, malutko dolu i slaba moc..wybierz albo A7X lub ulubione moje Adamy P11A - przy czym jesli nie znajdziesz tak za 3500 P11A to A7X kosztuje ok 4 tys..No to pozostaje jeszcze 5..

Ja bym inwestował w dobry interfejs/karte muz., dobry preamp (a nie mixer) i mikrofon pojemnościowy.

I np..RME HDSP 9632 (używamy juz kilka dobrych lat w studiu), do tego np preamp Joemeek, Focusritte albo Presonus.. i mikrofon np Audio-Technika lub Rode

Sluchawki wg mnie dużo lepsze są AKG K240 Studio

I to na tyle reszta jak starczy kasy..

I nie ograniczaj i nie oszczedzaj na kablach bo to tez ważne. Najlepsze marki to Proel, Monster, Sommer, Planet Waves, Klotz

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 10 paź 2012, 22:47

Adam A5X - 2800zł, możesz też sprawdzić Yamaha HS80
Mikrofon sE - 1600zł, ale tutaj jest masa opcji i raczej trzeba dobrać pod głos
Akai MPK49 - 1300zł

Słuchawki bym brał jakieś lepsze, Beyerdynamic czy Audio Technica - 600zł
Karta RME Babyface - 2300zł

Statyw - 150zł
Pop filtr - 100zł
Kabel - 100zł

Reflection Filter bym odpuścił, przynajmniej na teraz

Do tego potrzebujesz jeszcze komputera (zakładam że masz), software (możesz zacząć na darmowym, dołączonym do Akai/RME lub kupić Reaper), i adaptacji akustycznej

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Post autor: Succumb2 » czwartek 11 paź 2012, 00:56

Akai MPK49 - 1300zł

Jesli myslisz o MPK to zapomnij o uzywaniu tych padow, bo sa okropne.

Mozesz je poprawic w prosty sposob ale nie wiem czy nie stracisz gwarancji.

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Post autor: Succumb2 » czwartek 11 paź 2012, 01:01

...

Akai MPK49 - 1300zł

Jesli myslisz o MPK to zapomnij o uzywaniu tych padow, bo sa okropne.

Mozesz je poprawic w prosty sposob ale nie wiem czy nie stracisz gwarancji.

...

Nie mozna edytowac postow? Nie wiem do jakiej muzyki potrzebujesz monitory ale te Adamy 5 to sa pierdziawki jak dla mnie. Lepiej kupic nawet uzywane ale z wiekszym wooferem. Chyba ze potrzebujesz takie tylko do monitorowania co sie dzieje bez zaglebiania sie w mix.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 11 paź 2012, 07:31

Najpierw adaptacja akustyczna i parawany potem porządna karta z porządnym preampem i porządny odsłuch

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 11 paź 2012, 09:09

Na pewno będa osoby które potrafią doradzić lepiej ale ja ze swojej strony odradzam Adamy A5X..bardzo mizerny odsluch, malutko dolu i slaba moc..

Przesadzasz. Bardzo mizerne w kwestii mocy i dołu to mogą być ADAM A3X (4" głośnik basowy napędza wzmacnaicz 25W, w dodatku nie można tego korygować, bo nie ma pokrętła regulacji dla basu, jak w A5X czy A7X) ew. mizerne mogą być F5 (też wzmacniacz 25W na basie nie wróży nic dobrego). A5X mają już tyle mocy co A7, nie jest to potęga (50W na basie), ale zupełnie niepoważne jest twierdzenie "bardzo mizerny".

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 11 paź 2012, 09:11

ps. oczywiście lepiej jest mieć A7X niż A5X - temu nie przeczę

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 11 paź 2012, 12:04

E-mu 1212m PCIe - odradzam. Nie dlatego, że to zła karta, tylko z powodu polityki firmy Creative, która po przejęciu E-mu powoli doprowadza do "wyginięcia" produktów tej zacnej marki. Mogą być problemy ze sterownikami jeśli zechcesz przesiąść się na nowszy system operacyjny.

sE Project Studio Reflexion Filter - zamiast tego zainwestował bym w ustroje akustyczne.

AKAI MPK49 - mam MPK88 i sobie chwalę. "Mniejszy brat" też da radę.

Adam Audio A5X,AKG K171 mk II - jeśli masz zamiar produkować bity, to potrzebny ci będzie odsłuch pozwalający na wiarygodną kontrolę basu. Poszukaj większych głośników i słuchawek z lepszym dołem, np Beyerdynamic DT 770 pro.

zastanawiam sie czy brac mixer czy przedwzmacniacz - a ja się zastanawiam po co ci w ogóle mikser i przedwzmacniacz? Możesz co prawda kupić średnią kartę ze słabymi preampami i średniej klasy przedwzmacniacz mikrofonowy, ale moim zdaniem na początku lepiej jest zainwestować jest w kartę z wysokiej półki. Przedwzmacniacz zawsze będziesz mógł sobie dokupić.

Zgadzam się ze Zbynią co do kwestii hierarchii wydatków - adaptacja akustyczna > monitory odsłuchowe > karta.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 11 paź 2012, 15:18

Zgadzam się ze Zbynią co do kwestii hierarchii wydatków - adaptacja akustyczna > monitory odsłuchowe > karta....

Ja również się z tym zgadzam i popieram. Co do odsłuchu proponuję zainteresować się produktami takich firm jak APS, Sonodyne. Co do karty np. Roland quad capture, Octa Capture, RME-model w zależności od potrzeb i oczywiście zasobności portfela :D, Focusrite Saffire Pro.

Pozdrawiam:)

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ