Akordy jazzowe w produkcji muzyki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Hrs
Akordy jazzowe w produkcji muzyki

Post autor: Hrs » piątek 28 wrz 2012, 17:00

Witam

Chcę zapytać czy znacie jakieś strony na których są pokazane akordy jazzowe
a jeśli nie, to może ktoś w tym temacie opisać mi te akordy?

akordy nonowe czy tercdecymowe znam - w internecie są pokazane w postaci zasadniczej

a mi chodzi o akordy jazzowe rozłożone na dwie ręce
np. pryma w basie:
G
i do tego oktawę wyżej:
F H E

możecie podać mi więcej takich przykładów?
Proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
acoto

Re: Akordy jazzowe w produkcji muzyki

Post autor: acoto » piątek 28 wrz 2012, 17:46

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Akordy jazzowe w produkcji muzyki

Post autor: Caroozo » piątek 28 wrz 2012, 17:49

Akordów jest wiele i ich budowa w sposób książkowy opiera się na szkolnych wręcz zasadach - publikacji na ten temat jest mnóstwo. Jednakże dodatkowo dochodzą inne kwestie - jaki przewrót, jaka stylistyka, harmonia z basem (biorąc pod uwagę że grając to np. na pianie już ten bas wykorzystujemy - można grać dublem, są różne patenty... temat rzeka), inne kombinacje są w przypadku gry aranż jest gęstszy niż piano+bass - wtedy rozszerza się zakres i wykorzystuje różne instrumenty - np. gitara z dęciakami robi "podkład" a pianko akcentuje w wysokich rejestrach oktawami, zaś w dolnych są trzydźwięki sus bądź lydian w stosunku do ogólnej harmonii...

Temat jazzu jest niezwykle szeroki - jeśli jesteś początujący, radzę dorwać dobrą knigę gdzie wytłumaczą nie jakich kombinacji używać, ale jakimi zasadami się kierować. Jeśli zaś posiadasz wykształcenie muzyczne, radzę się kształcić dzięki specjalistycznym publikacjom i podsłuchując najlepszych. Dobra szkoła to kwity z wydawnictwa Hal Leonard, Shan Evans też robi niezgorsze rozpiski - ale dotarcie do tych rozpisanych na cały band (gdzie prześledzić można szczegółowo każdą partię) może być trudne (i dość drogie jak za jeden utwór). Niemniej - dobra szkoła zawsze musi trochę kosztować :).

Jeśli zaś idzie o rozwiązania tu-i-teraz, to w Internecie spokojnie jest do ściągnięcia taka jednostronna ściąga na podstawie akordu C jak się buduje kolejne - wystarczy przetransponować i ewentualnie pozmieniać przewroty. Ale jak mówiłem - wszystko zależy od stylistyki i aranżu. Nie bez powodu kończy się studia w tym kierunku i kształci całe życie .

ODPOWIEDZ