Wtyczki XLR

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mavrick
Wtyczki XLR

Post autor: Mavrick » piątek 14 wrz 2012, 10:11

Witam

Chcialbym sie poradzic ktore wtyki waszym zdaniem sa godne uwagi...

- Read's music

- DAP audio

- Proel

- Schulz-kabel

- Neutrik

Oczywiscie pewnie wiekszoc z Was stwierdzi ze Neutrik najlepszy ale z racji tego ze kabli bedzie kilkanascie chcialbym wybrac wtyki najlepiej zbalansowane pomiedzy jakoscia a cena...Co sadzicie o pozostalych typach?

Z gory dzieki za odp.

Pozdrawiam

Perkusista, Informatyk:)

Zbynia

Re: Wtyczki XLR

Post autor: Zbynia » piątek 14 wrz 2012, 17:30

Wszystko zależy w jakich warunkach będą używane - jak ostry przerób to neutrik

A tak na spokojnie to polecam Amphenol - tanie i dobre

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 14 wrz 2012, 17:36

ps.z tych co wymieniłeś to tylko proel i neutrik coś reprezentuje - reszta to chiński badziew co widać po ofercie

może te lepsze moedele shulz ale reszta do kupienia jako monacor

Mavrick

Post autor: Mavrick » piątek 14 wrz 2012, 19:04

...
ps.z tych co wymieniłeś to tylko proel i neutrik coś reprezentuje - reszta to chiński badziew co widać po ofercie

może te lepsze moedele shulz ale reszta do kupienia jako monacor...

Kable beda uzywane raczej tylko na sali prob. Tez myslalem o Proel-u ale troche cena mnie zrazila bo z tych wszystkich z ktorych wymienilem Proel jest najtanszy...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 14 wrz 2012, 19:29

patrzyłeś tutaj?

http://fabrykadzwieku.pl/search.php?filter_producer=1308137432

te zwykłe sa po 4 i 5 zeta - podejrzanie niska cena a to w sumie kopia neutrika

chyba że potrzebujesz z 50 to fakt robią się koszta ale tragedii nie ma :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 14 wrz 2012, 23:30

Tak przy okazji, różnica w budowie między złaczami Neutrik a Amphenol jest m.in taka, że XLRy Amphenola sa długie i fajnie współgrają np. z krótkimi mikrofonami reporterskimi, dają dodatkowy kawałek metalu do trzymania. Neutriki są bardziej zgrabne.

Wszystko, absolutnie wszytko się zgadza!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 15 wrz 2012, 12:40

Z doświadczenia Proelowskie XLRy, ale jako firmowe kable, wytrzymują dość długo w warunkach intensywnego użytkowania, tj. sala prób, koncerty w większych składach, gdzie szarpnięcia, często wpinanie w gniazda itp pokazują, ile dane złącze jest warte.

Jeśli idzie o same końcówki, zdarza się czasami "ratować" stare kabelki i w tym przypadku nie ma co oszczędzać - nie raz kupiłem tanią chińszczyznę i rozlatywały się po jakimś czasie. Nie dajmy się też zwariować - nie trzeba od razu kupować tych najlepszych. Byleby złącze było z przyzwoitego materiału, luty dobre, no i zacisk - zmora przykrótkich kabli - koledze udało się kiedyś uwalić Monstera ;).

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 15 wrz 2012, 16:45

Proel'e nowe - tak. Miałem też kilka starszych z plastikową nakrętką, i takie zdecydowanie nie. Amphenol też jak najbardziej. Zresztą w sumie nie zawiodłem się na żadnym złączu, które miało w pełni metalową obudowę. Wala mi się po kablach nawet kilka jakichś no-name'ów  metalowych i wiele lat działają bez zarzutu.

Mavrick

Post autor: Mavrick » środa 19 wrz 2012, 10:48

...
- Read's music

- DAP audio

- Proel

- Schulz-kabel

- Neutrik

Najlepsze na rynku to Neutrik, Switchcraft i Amphenol.

Najlepsze w/g mnie - z budżetowych to SCHULZ. Ostatnio kupiłem ich dziesiątki i jestem bardzo zadowolony. Bardzo solidne, masywne i estetyczne (szczególnie te malowane na czarno).

Wszystkie inne budżetowe z plastikowymi nakrętkami odpuść sobie. Tworzywo które jest używane na nakrętki szybko pęka. Tylko firmowi producenci urżywają dobrych jakościowo tworzyw. Przerobiłem już Proele, DAPy, Rockbag'i i innych chiński chłam.

Amphenol jest potężną firmą, która produkuje przede wszytkim złącza militarne i motoryzacyjne. Mają potężne know-how.

Tak przy okazji, różnica w budowie między złaczami Neutrik a Amphenol jest m.in taka, że XLRy Amphenola sa długie i fajnie współgrają np. z krótkimi mikrofonami reporterskimi, dają dodatkowy kawałek metalu do trzymania. Neutriki są bardziej zgrabne.
...

Dzieki za pomoc:) Pozdrawiam

ODPOWIEDZ