Monitory + interfejs

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
simonbeatz
Monitory + interfejs

Post autor: simonbeatz » sobota 01 wrz 2012, 18:34

Witam,

Na początek napiszę, że na forum jestem nowy a w kwestii miksu niedoświadczony.

Muzykę robię od kilku lat na laptopie i używam wyłącznie VST, grając na klawiaturce midi jednak nigdy nie zagłębiałem się w kwestię mixu bo nie miałem hajsu na zakup sprzętu. Przy zintegrowanej dźwiękówce i głośnikach creativa mijałoby się to z celem.

Zamierzam zakupić monitory aktywne i interfejs, mam do przeznaczenia ok. 3000 pln.

Póki co jestem moje zainteresowanie pada na KRK rp8 g2, miałem okazję posłuchać je kiedyś w sklepie w Poznaniu cena za pare ok 2200.

Co do interfejsu, nie jestem w temacie wogóle... kumpel doradził mi focusrite saffire pro pod usb, cena ok 800.

Moje pytania brzmią:

Jaki interfejs audio wybrać?

Zależy mi tylko na dobrym dźwięku w monitorach żadne dodatkowe funkcje jak wyjscia,preamp mi nie robią.

Czy w tym przedziale cenowym doradzicie jakiś lepszy wybór? 

Co sądzicie o wyborze takiego sprzętu? 

Pozdrawiam (Czytałem wszystkie podobne tematy jednak odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały)

Awatar użytkownika
hocbav

Re: Monitory + interfejs

Post autor: hocbav » niedziela 02 wrz 2012, 12:21

Witam 

Mam podobną sytuacje też mam 3k do wydania też się zastanawiam na KRK i też chciałem staffire pro aczkolwiek myślałem nad focusrite staffire 6. Myśle że to dość popularny zestaw. Proszę o feedy :)

Pozdrawiam Konrad

Paweł

Post autor: Paweł » niedziela 02 wrz 2012, 16:31

...Co do interfejsu, nie jestem w temacie wogóle... kumpel doradził mi focusrite saffire pro pod usb, cena ok 800.

Saffire Pro nie jest na USB, Na USB jest 6 USB. Ale on nie zabija niską latencją, a skoro grasz na klawiaturze, to by się przydało. Masz FireWire?

Co do monitorów - jakiej wielkości masz pomieszczenie?

simonbeatz

Post autor: simonbeatz » niedziela 02 wrz 2012, 22:50

Racja pomyliłem nazwy tego saffire, chodziło o 6 na usb. Niestety nie mam firewire, na laptopie mam tylko opcję podłączenia na usb 3.0 jeśli to robi różnicę. Jaka zatem alternatywa dla tej 6 USB?? Jako że monitory zamkną się w 2200 mogę wydać na interfejs do 1000.

Moje pomieszczenie to pokój o wymiarach 5mx4m.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 wrz 2012, 01:27

Szukaj czegoś co na usb zapewnia bardzo niską latencję i bezproblemowe działanie - o ile pamiętam o saffire nie było mowy w tym temacie na forum

simonbeatz

Post autor: simonbeatz » poniedziałek 03 wrz 2012, 11:58

...
Szukaj czegoś co na usb zapewnia bardzo niską latencję i bezproblemowe działanie - o ile pamiętam o saffire nie było mowy w tym temacie na forum...

A jakieś konkretne przykłady??

Szczerze to szukam i szukam, ale łatwo się w tym wszystkim pogubić można...

Prosty i stabilny interfejs na usb do którego podłącze monitory i zapewni mi dobrą jakość odsłuchu?? Nie będe podłączał żadnych mikrofonów, instrumentów, itp.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 00:39

Było tutaj - bodajże presonus o ile mnie pamięć nie myli - musisz poszukać w tematach...co do focusrite to powiem że słabizna

simonbeatz

Post autor: simonbeatz » środa 12 wrz 2012, 02:57

Zwiekszylem budzet i moj wybor co do monitorow padl na Eve Audio SC205. Nie ukrywam ze w duzej mierze artykuly z EIS sie do tego przyczynily :P Doradzcie mi tylko w kwestii interfejsu, mam tu 2 nie wiem czy mozna linkowac..
Presonus Audiobox 22 VSL vs NI Komplete Audio 6 ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 wrz 2012, 08:21

NI ma większe możliwości w stosunku do 22 - z presonusa nie lepiej 44?możesz szybko zauważyć że tych kilka dodatkowych wejść i wyjść jednak by się przydało

Teddy80

Post autor: Teddy80 » środa 12 wrz 2012, 15:11

Ja bym osobiście tak gwałtownie marki Focusrite bym nie odrzucał, znajomy ma i chwali i znam wiele osob ktore maja i nie zamienia na nic innego.

A co do jakosci dzwieku to w cenie do 1000 zl wszystko bedzie brzmiec podobnie, jesli zalezy Tobie na na prawde dobrej jakosci to cos od RME np BabyFace albo Apogge np Duet, natomiast te wszystkie "tanie" ma podobna jakosc brzmienia, roznica jest w wejsciach/wyjsciach, sterownikach, latencji itd..

Osobiscie zainteresowałbym się też marka M-Audio np. Profire 610.

Co do monitorow to rzeczywiscie nowosc - zdaje sie konkurencja dla Adama i nawet niezłe maja pasmo tylko ta moc - 100 Watt? czy to nie za malo? Przy temacie Adama A5x ktory ma taka sama moc były rozne negatywne opinie na ten temat wiec zastanawiałbym sie..

A jesli chcesz posluchac jak graja Eve i jestes z Poznania to na ul. Wielkiej 21 jest Music Store, ja tam bylem sluchac Adamow i żałuje że nie sluchalem tez Eve bo tez maja. To tak na marginesie bo cos wspominales o Poznaniu.

ODPOWIEDZ