Nagrywarki...
Mam zamiar kupić nagrywarkę, ale nie wiem jakiego dokonać wyboru. Interesuje mnie nagrywarka tania, ale też dobra. Chciałbym wiedzieć za co warto płacić a zo co nie, kupując nagrywarkę. Interesuje mnie nagrywarka z dobrą jakością nagrywania płyt audio.
[addsig]
[addsig]
Re: Nagrywarki...
Tanie i dobre, te dwie rzeczy rzadko razem sie trzymaja:)
GG: 3867380 *****Gdańsk*****
Lite-on. Natomiast mam zle doswiadczenia z nagrywarkami Yamahy.
Zdajesz sobie oczywiscie sprawe, ze dostaniesz wiele sprzecznych informacji?
Zdajesz sobie oczywiscie sprawe, ze dostaniesz wiele sprzecznych informacji?

...Mam zamiar kupić nagrywarkę, ale nie wiem jakiego dokonać wyboru. Interesuje mnie nagrywarka tania, ale też dobra. Chciałbym wiedzieć za co warto płacić a zo co nie, kupując nagrywarkę. Interesuje mnie nagrywarka z dobrą jakością nagrywania płyt audio.
...
Witaj,
tania może nie jest, ale spełnia jeden z podanych przez Ciebie warunków: jest naprawdę dobra - Plextor PlexWriter 52/24/52A.
Pozdrawiam
...
Witaj,
tania może nie jest, ale spełnia jeden z podanych przez Ciebie warunków: jest naprawdę dobra - Plextor PlexWriter 52/24/52A.
Pozdrawiam
LiteOn. Dokładnie tak jak chcesz : tania i dobra. Polecam nagrywarkę DVD+RW tej firmy. Do kupienia poniżej 600 zł ! Obsługuje oczywiście rownież zwykłe CD Ry.
Sam bym chętnie kupił nagrywarkę combo, ale słyszałem, że podobno takie nagrywarki sa bardzo awaryjne (bez względu na producenta). Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć na podstawie długotrwałego użytkowania?

MB Czy chodzi ci o nagrywarkę CD RW + odtwarzanie DVD ? Czy też o nagrywarkę DVD + nagrywanie CD RW i odtwarzanie w/w. Bo ja tą drugą polecałem koledze. Wydaje mi się że cena jest teraz sensowna 560 zł na Allegro a mozliwość archiwizacji 4,5 giga na jednej płytce ( także wielokrotnego zapisu ) to rewelacja. Co do awaryjności to jest to raczej mit stworzony przez sprzedawców sprzetu którzy w ten sposób namawiali klientów do kupowania dwu napędów DVD i Cd RW osobno. Wiem bo byłem jednym z nich. W łaściwie to nie ma żadnych przesłanek aby combo były bardziej awaryjne od zwykłych nagrywarek lub zwykłych odtwarzaczy DVD. Natomiast co do nagrywarek DVD trudno powiedzieć bo to dość nowa i rzadka rzecz. Ale tu jak wyżej - napęd to napęd, różnica tkwi tylko w budowie optyki i nie sądzę żeby to miało wpływ na długowieczność. Jest jeden element który wpływa na trwałość - prędkość. Im szybsze tym gorzej. Dlatego należy unikać nagrywarek odtwarzających płyty z max prędkością lub używać programów do spowalniania. Więcej szczegółów na www.cdrinfo.pl
W łaściwie to nie ma żadnych przesłanek aby combo były bardziej awaryjne od zwykłych nagrywarek lub zwykłych odtwarzaczy DVD.
A jak wytłumaczysz fakt, że mechanika "combo" pracuje podczas zarówno odczytywania jak i nagrywania CD-R (i dodatkowo DVD-R w najnowszych modelach) na najwyższych obrotach? Zawsze mi się wydawało, że dobrze jest mieć nagrywarkę tylko do nagrywania - z pewnością wydłuża to żywotność i zmniejsza "rozchwianie" i zanieczyszczenie serwomechanizmu wewnątrz niej...
A jak wytłumaczysz fakt, że mechanika "combo" pracuje podczas zarówno odczytywania jak i nagrywania CD-R (i dodatkowo DVD-R w najnowszych modelach) na najwyższych obrotach? Zawsze mi się wydawało, że dobrze jest mieć nagrywarkę tylko do nagrywania - z pewnością wydłuża to żywotność i zmniejsza "rozchwianie" i zanieczyszczenie serwomechanizmu wewnątrz niej...