skanowanie nut
czy jest soft skanujący nuty, który przekształci obraz w plik mid ?
Były Band Leader, obecnie biurokrata. Hobby: home recording
Re: skanowanie nut
Mam PhotoScore - Professional. Osobiscie nie polecam. Poprawianie zajmuje tyle samo czasu co przepisanie "z palca". Nie próbowałem innych. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia będę również wdzięczny.
Pzdr
Pzdr
Re: skanowanie nut
...Mam PhotoScore - Professional. Osobiscie nie polecam. Poprawianie zajmuje tyle samo czasu co przepisanie "z palca". Nie próbowałem innych. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia będę również wdzięczny.
Pzdr...
Nie mam doświadczenia w muzycznym OCR, ale domyślam się że są podobieństwa pomiędzy skanowaniem tekstu a nutami. Polecam ustawić w skanerze dużą rozdzielczość 600-1200 dpi i pracować na takim pliku. Ważne jest też ustawienie tekstu (nut) tak aby były w prostej linii a nie na ukos. Czasem po skanowaniu poprawa kontrastu też pomaga. Pokombinuj z ustawieniami, na pewno zadziała :)
Pzdr...
Nie mam doświadczenia w muzycznym OCR, ale domyślam się że są podobieństwa pomiędzy skanowaniem tekstu a nutami. Polecam ustawić w skanerze dużą rozdzielczość 600-1200 dpi i pracować na takim pliku. Ważne jest też ustawienie tekstu (nut) tak aby były w prostej linii a nie na ukos. Czasem po skanowaniu poprawa kontrastu też pomaga. Pokombinuj z ustawieniami, na pewno zadziała :)
Analogi i cyfry fajne są