Album CD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
drogtech
Album CD

Post autor: drogtech » niedziela 08 lip 2012, 11:24

Witam

Chciałbym skorzystać z pomocy bardziej doświadczonych osób w branży. Chciałbym wydać swój album nakład 100 sztuk typowo hobbystyczne przedsiewzięcie :)

Materiał audio już mam, jestem na etapie wyłapywania picków i ustalania ogólnego poziomu głośności dla poszczególnych utworów aby w miarę wszystko grało jednakowo.

Chciałem się dowiedzieć jaki proces należy wykonać od tego momentu? Firmę zajmującą się kopiowaniem cd znalazłem, ale jak to wszystko przygotować pod właśnie nagranie na cd?? Tak aby kolejnośc utowór, nazwa artysty, tytuły itp. pojawiały się np w każdym odtwarzaczu.

Kolejna rzecz to co z ZAIKS czy musze coś z tym zrobić?

Jak uzyskać tzw. barcode?? I czy jest to potrzebne?

Z góry dzięki!

senjin
Kontakt:

Re: Album CD

Post autor: senjin » niedziela 08 lip 2012, 18:39

Chciałem się dowiedzieć jaki proces należy wykonać od tego momentu? Firmę zajmującą się kopiowaniem cd znalazłem

A zdradzisz może kogo znalazłeś i za ile zrobi ci taki nakład?

, ale jak to wszystko przygotować pod właśnie nagranie na cd?? Tak aby kolejnośc utowór, nazwa artysty, tytuły itp. pojawiały się np w każdym odtwarzaczu.

To wpisujesz w programie do wypalania płyt. Zwróć uwagę na przerwy między utworami, które programy lubią dodawać automatycznie. Wydaje mi się, że z przyczyn technicznych powinna być tylko przerwa przed pierwszym utworem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2012, 03:12

Jak ustaliłeś poziomy to pozostaje wypalić płytę "matkę".

W zasadzie zrobisz to każdym programem ale nie każdy jest w stanie dopisać CDTEXT (o którym wspominasz)

Ważny jest też tryb zapisywania - program musi zapisywać jako DAO - DISC AT ONE

w innych wypadkach automatycznie wstawi przerwy czy chcesz czy nie

pogrzeb w programach do nagrywania płyt i coś znajdziesz chocia.ż ja zawsze lubiłem korzystać z sound forge cd architect

ale w takim sofcie praca polega gównie na dodaniu CDTEXT, ustawieniu znaczników, ustawieniu informacji dodatkowych(barcode wytwórnia itp)

owszem można było dodawać efekty i korygować głośność nawet za pomoca wtyczek ale zostawiałem go zawsze wyłącznie do złożenia materiału

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » poniedziałek 09 lip 2012, 18:01

ok dzięki za pomoc, a propo barcode i ZAIKS, czy powinienem zgłosić gdzieś ten album i wstawić barcode? Oglądałem kilka płyt innych wydawnictw i np nie każde miały barcode.

Awatar użytkownika
akysz

Post autor: akysz » środa 11 lip 2012, 00:01

...
Witam

Chciałbym skorzystać z pomocy bardziej doświadczonych osób w branży. Chciałbym wydać swój album nakład 100 sztuk typowo hobbystyczne przedsiewzięcie :)
Materiał audio już mam, jestem na etapie wyłapywania picków i ustalania ogólnego poziomu głośności dla poszczególnych utworów aby w miarę wszystko grało jednakowo.
Chciałem się dowiedzieć jaki proces należy wykonać od tego momentu? Firmę zajmującą się kopiowaniem cd znalazłem, ale jak to wszystko przygotować pod właśnie nagranie na cd?? Tak aby kolejnośc utowór, nazwa artysty, tytuły itp. pojawiały się np w każdym odtwarzaczu.
Kolejna rzecz to co z ZAIKS czy musze coś z tym zrobić?
Jak uzyskać tzw. barcode?? I czy jest to potrzebne?
Z góry dzięki!...

tutaj masz wyjaśnione dokładnie:

KROK PO KROKU JAK WYDAĆ UTWÓR/ALBUM (od pomysłu do "płyty CD")

AKYSZ.net - forum edukacyjne dla muzyków/TWORZENIE WSPÓLNYCH PROJEKTÓW MUZYCZNYCH

ALTERPROJECT.net - wyłączny dystrybutor na Polskę LINDELL AUDIO / wydawnictwo fonograficzne

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » piątek 13 lip 2012, 17:47

tutaj masz wyjaśnione dokładnie:
KROK PO KROKU JAK WYDAĆ UTWÓR/ALBUM (od pomysłu do "płyty CD")...

Dzięki bardzo przydatna stronka :)!

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » piątek 13 lip 2012, 23:03

Czy moglibyście polecić kogoś kto zajmuje się masteringiem?? Oczywiście nie mówię tutaj o mega dużych studiach ale o kimś kogo byście polecili z czystym sumieniem, że wykona dobra robotę pomimo, że np wykonuje to bardziej hobbystycznie?

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » sobota 15 wrz 2012, 20:12

Witam ponownie, gdyby był ktoś zainteresowany to wrzuciłem album preview na youtube, oraz ogłosiłem konkurs do wygrania jest płyta CD :) więcej inf. na mojej stronie facebooka:

video: http://www.youtube.com/watch?v=rNFfdV0iq94

facebook: http://www.facebook.com/lukasz.drogtech

Pzdr.

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » sobota 15 wrz 2012, 20:13

...
Witam ponownie, gdyby był ktoś zainteresowany to wrzuciłem album preview na youtube, oraz ogłosiłem konkurs do wygrania jest płyta CD :) więcej inf. na mojej stronie facebooka:

video: http://www.youtube.com/watch?v=rNFfdV0iq94 />facebook: http://www.facebook.com/lukasz.drogtech />
Pzdr.

...

Awatar użytkownika
drogtech

Post autor: drogtech » sobota 15 wrz 2012, 20:14

podwójny post

ODPOWIEDZ