Dziwne dźwięki - jak je nagrać i pomierzyć?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tigergold
Dziwne dźwięki - jak je nagrać i pomierzyć?

Post autor: tigergold » czwartek 19 kwie 2012, 15:00

Hej,

myślę, że większość z Was słyszała już o tych "dziwnych" dźwiękach (strange sounds):

http://www.youtube.com/watch?v=VT02wZJX9s4

W Bydgoszczy też je słyszę, ostatnio wczoraj wieczorem.

Chciałbym je nagrać i dokonać analizy, ale zastanawiam się jakich mikrofonów użyć by było najlepiej. Co myślicie o kilku pojemnościówkach na wszystkie strony z dookólną? Czy lepiej kierunkową i na osobne ślady do porównań? Mikrofony chcę rozstawić maksymalnie daleko od siebie, tyle na ile kable pozwolą. Chcę to zrobić na dachu najlepiej w nocy gdy miejski gwar jest najniższy. Na co zwrócić uwagę? Mam swoje pomysły na to ale chciałbym to zrobić dobrze, nie chcę czegoś przeoczyć, dlatego liczę na Wasze rady.

Jeśli potrzebujecie więcej poglądowych materiałów to np. tu jest lista filmików na youtube:

http://seektress.com/ssounds.htm

For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Dziwne dźwięki - jak je nagrać i pomierzyć?

Post autor: tigergold » sobota 21 kwie 2012, 21:50

A może już ktoś nagrywał je i dublowałbym tylko robotę?

For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 24 kwie 2012, 13:12

...A może już ktoś nagrywał je i dublowałbym tylko robotę?...

to oczywiste: żeby odtwarzać najpierw trzeba nagrać
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 kwie 2012, 22:27

Ja takie słyszę co drugi dzień...jak nie samolot to pasek klinowy w samochodzie albo hamulce....wiatr i przestrzeń(z odbiciami dźwięku) robi swoje :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 24 kwie 2012, 22:30

Wracając do tematu - jesteś w stanie namierzyc kierunek?Jeśli nie to dookólne rozstawione w odległości 2-3 metrów od siebie wystarczą dla zebrania z kilku pnktów albo ustaw je klasycznie dla stereo

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 07 maja 2012, 23:53

to oczywiste: żeby odtwarzać najpierw trzeba nagrać ... 

Hehe. Mi najbardziej podobają się testy kolumn HiFi na youtube - puszczają jakiś naprawdę dobrze zrobiony kawałek, podchodzą z każdej strony do kolumn z kamerką HD i nagrywają. Potem zgrywają to na dysk i upload na youtube. Potem siada przy swoim laptopie poszukiwacz takich super testów, załącza fimik, wsłuchuje się w tą nagraną przekompresowaną pierdziawkę i pod filmikiem komentuje "oh mate, sounds so good and natural!" :)

Zbynia: Pasek klinowy wygrał:) Jestem w stanie namierzyć ale na wysokim dachu. Czatuję z przygotowanym w domu sprzętem i chyba spróbuję tak jak piszesz rozstawione wokół. Z czwartku na piątek w nocy znów był słyszalny ten dźwięk w centrum B-szczy pomiędzy północą i drugą w nocy. Tym razem był ciszej dlatego nie porwałem się na rozłożenie sprzętu na dachu, czekam na głośniejszą okazję. Przeszedłem się ze znajomymi na dłuższy spracer żeby ustalić skąd mniej więcej ten dźwięk dochodzi. Przemieszczanie się na pieszo nie powoduje intensyfikacji dźwięku. Musiałbym do tego wynająć supermana, bo jest takie wrażenie, że trzeba by kilka kilometrów dalej posłuchać żeby zauważyć różnicę. Z moich osobistych obserwacji wynika, że:

- Dżwięk ten "pompuje" w czasie - ma fazy głośniejsze i ciche, zmiana głośności przeważnie jest płynna.

- Dżwięk ten pojawia się nagle i nagle zanika, pstryk on, pstryk off.

- Da się wyróżnić dwie charakterystyczne barwy tego "dźwięku" - pierwsza to ton wyższy, taki upierdliwy dla ucha, po godzinie może zmęczyć, bywa że gra wysokie F lub A lub C (mniej więcej), innych wysokości nie słyszałem. Ten niższy to taki potężny szum nieciekawy, budzący grozę jak w jakimś horrorze:) Szczególnie jak się nasila. Ostatnio było tak że najpierw dało się słyszeć ten wysoki tylko, po jakichś 20 minutach zaczął narastać ten szum paskudny. Dodatkowo pojawiają się pojedyncze tompnięcia, łupnięcia, wiecie, takie bębny taiko i dużo niskiego krótkiego ciemnego pogłosu. To już w sumie 3 wyróżniłem:) Tramwaje, motory, autobusy, kosiarki, paski klinowe i tarcze hamulcowe wykluczone:) Żaden samolot też nie startuje godzinę czasu. Żaden samolot nie wydaje takich dźwięków. Mam za sobą zwiedzanie wielu lotnisk na świecie i kiladziesiąt lotów - te dźwięki dobrze znam, z bliska i z daleka.

Prędzej czy później, myślę, że dorwę je w nocy:)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 08 maja 2012, 15:19

Ostatnio czyścili u mnie kanalizację(wóż z porządną rurą) - oglądając te filmiki na youtube musze przyznac że praktycznie to ten sam dźwięk

Żeby było smieszniej czyszczenie miało odległość z półtora kilometra odemnie a przeszkody to bloki bloki i jeszcze raz bloki

o godzinie 23 to się tak niosło że szok - niestety nie miałem jak nagrać ale efekt faktycznie kosmiczny

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 08 maja 2012, 22:34

...
Ostatnio czyścili u mnie kanalizację(wóż z porządną rurą) - oglądając te filmiki na youtube musze przyznac że praktycznie to ten sam dźwięk

Żeby było smieszniej czyszczenie miało odległość z półtora kilometra odemnie a przeszkody to bloki bloki i jeszcze raz bloki

o godzinie 23 to się tak niosło że szok - niestety nie miałem jak nagrać ale efekt faktycznie kosmiczny...

Czyszczenie kanalizy o 23:00 - chyba też chcą się wyrobić na Euro :D ;)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 09 maja 2012, 12:48

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że źródeł takiego dźwięku może być sporo, szczególnie w większym mieście. Wystarczy sobie posiedzieć, wsłuchać się co tam niesie i gwarantuję, że jeszcze dziwniejsze dźwięki można usłyszeć :). Co do tych z nagrania, to wydaje mi się, że na pierwszej lepszej większej budowie, będą takie dźwięki słyszane z większej odległości.

I jak, udało się nagrać i pomierzyć?

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 11 maja 2012, 01:30

...
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że źródeł takiego dźwięku może być sporo, szczególnie w większym mieście. Wystarczy sobie posiedzieć, wsłuchać się co tam niesie i gwarantuję, że jeszcze dziwniejsze dźwięki można usłyszeć :). Co do tych z nagrania, to wydaje mi się, że na pierwszej lepszej większej budowie, będą takie dźwięki słyszane z większej odległości.

W mieście różne rzeczy huczą i buczą, zgadza się, ale jak jest się mieszczuchem wychowanym w centrum to się te wszystkie miejskie śmieci dobrze zna na pamięć i coś co słyszysz pierwszy raz w życiu rzuca się trochę w uszy:] Właśnie między innymi dlatego, że słyszałem podobne opinie ludzi którzy z kolei znają swoje wiejskie środowisko, chcę tą "nowość" zbadać w sposób jaki mogę.

I jak, udało się nagrać i pomierzyć?...

Niestety jeszcze nie. Te dźwięki nie występują codziennie... Słychać je bardzo rzadko... I pomimo jakiejś tam mojej gotowości to nie mam pewności czy jak w końcu będą słyszalne to ja nie będę w tym czasie chrapał sobie w najlepsze. A może już przechrapałem moment. A może byłem pod prysznicem, albo gdzieś tam jeszcze. Poza tym w różnych częściach Polszy je słychać, sami zwróćcie uwagę. Na youtube pełno tego z całego świata w sumie. Co prawda dużo żartów i kawałów też:) Niektóre takie, że ROTFL:]

ODPOWIEDZ