Najprostszy sample-player

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
irok84
Najprostszy sample-player

Post autor: irok84 » poniedziałek 12 gru 2011, 12:49

Witam.

Mam taki przypadek: trigeruję ścieżkę perkusji (audio do midi) i wygenerowanymi komunikatami midi odpalam brzmienia z KORE Playera. Trochę szkoda mi zasobów na odpalanie całego KORE Playera tylko dla ścieżki stopy czy werbla, dlatego chciałbym zgrać sampla z KORE i wrzucić go do jakiegoś prostego samplerka, którego zadaniem było by tylko odtwarzanie sampla. No może jeszcze jedną opcję bym chciał: inny sampel w zależności od velocity.

Polecicie coś?

Pozdro 

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Najprostszy sample-player

Post autor: DJOZD » poniedziałek 12 gru 2011, 16:28

Najprostszy z jakiego korzystam. Wczytuje zarówno sound fonty i wav.

http://www.kvraudio.com/db/sfz_by_cakewalk

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 12 gru 2011, 22:19

http://www.kvraudio.com/db/sfz_by_cakewalk... 

I garść informacji o programowaniu brzmień

http://www.drealm.info/sfz/VelLeveler/

drummer

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » wtorek 13 gru 2011, 07:53

Wielkie dzięki.

Jak komuś coś jeszcze wpadnie do głowy, to piszcie. Chętnie porównam różne rozwiązania.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » wtorek 13 gru 2011, 15:03

Pytanie, czy ma to być samodzielna aplikacja, VST, AU - zakładam, że nie Linux, ale warto wiedzieć, czy Mac, czy też Win...

Na PC strzelałbym w kierunku SampleLord - niedrogi i sprawny (gdyby WG zechciał posłuchać modłów makowców...).

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 13 gru 2011, 16:16

...Pytanie, czy ma to być samodzielna aplikacja, VST, AU - zakładam, że nie Linux, ale warto wiedzieć, czy Mac, czy też Win...

Na PC strzelałbym w kierunku SampleLord - niedrogi i sprawny (gdyby WG zechciał posłuchać modłów makowców...)....

Ale do SampleLorda trzeba najpierw to brzmienie przygotować, a najprościej będzie właśnie chyba jako sfz - kilka kliknięć myszką i 1+ilość warstw sampli linijek w notatniku.

Jeśli sfz, to po co cokolwiek kupowac skoro istnieje świetny i sprawny sfz player.

Jeśli chodzi o sfz, to nie tylko stopki i werble. Śmiało można nauczyć hihaty jak i kiedy mają reagować na wartość cc1 lub cc4.

Sam zdecydowałem sie właśnie na to rozwiązanie po straceniu wielu godzin na rozważania jak przenieść zapaczkowane sample z modułu 2box i używć ich jako VST. Tylko w tej sytuacji cały czas kombinuję jak dobierać wartości velocity, żeby w 2box'ie i w sfz instrumenty gadały tak samo, a w przypadku tego modułu jest to trochę trudnawe.

Autorowi chyba chodzi o to samo co i mi, więc zdecydowanie polecam sfz.

Pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » środa 14 gru 2011, 09:09

Fakt. nie podałem: Windows 7 x64, VST.

Liczy się dla mnie prostota, bo choć z zawodu jestem programistą, to jednak w muzyce wolał bym nie grzebać w konfigach w notatniku, tylko wygodnie obsłużyć narzędzie.

Myślałem, żeby sobie samemu zrobić taką wtykę w synthmakerze, jeśli nie znajdę nic co by odpowiadało moim wymaganiom. 

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » piątek 16 gru 2011, 07:58

No i znalazłem, a daleko nie musiałem szukać. ReaSamplomatic5000 dostarczany z Reaperem. Co prawda nie obsługuje zmiany sampli w zależności od velocity, ale jest tak prosty, że aż genialny :)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 16 gru 2011, 11:55

...
No i znalazłem, a daleko nie musiałem szukać. ReaSamplomatic5000 dostarczany z Reaperem. Co prawda nie obsługuje zmiany sampli w zależności od velocity, ale jest tak prosty, że aż genialny :)...

No, ale obsługa velocity przy bebnach to bardzo ważna sprawa

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 16 gru 2011, 12:29

Ja tu zachwalam sfz player a się okazuje że 2 wtyki wpięte w reaper'a (na jednym stopa na drugim werbel) się gryzą. O co tu chodzi??

drummer

ODPOWIEDZ