Sampler czy soft?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
basurero
Sampler czy soft?

Post autor: basurero » piątek 09 gru 2011, 01:04

Witam serdecznie.

Mam taki problem, że chcę korzystać z różnych wirtualnych instrumentów w grze na klawiszach na żywo, ale nie ufam oprogramowaniu typu mainstage czy ableton - wiem, że nawet na potężnych stacjach roboczych i po wszystkich update'ach są problemy ze zwiechami i zacinaniem się w grze na żywo - coś, co sprawia, że to oprogramowanie właściwie traci sens.

Myślę dlatego o zakupie sprzętowego samplera, do którego będę mógł wgrać wygenerowane w komputerze brzmienia, w jakimś zakresie je edytować (np. włączyć portamento, zmieniać obwiednie itp.), i tylko odtwarzac z klawiatury sterującej. Żadne więcej funkcje nie są mi potrzebne. Wydaje mi się że to stabilniejsze rozwiązanie, które mnie nie zawiedzie na występie.

Czy podzielacie tą opinię?

Jeśli tak, to jaki sampler możecie mi polecić?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
grzygorz

Re: Sampler czy soft?

Post autor: grzygorz » piątek 09 gru 2011, 01:28

Aż się logłem z nerwów.

Oprogramowianie postawione na sprawnie działającym systemie nie ma prawa się wywalić i takie rzeczy w chwili obecnej podchodza pod kategorię cudów - dodam, że sampler sprzętowy także może się... zwiesić. Jesli system jest poprawnie skonfigurowany i działający - a zwłaszcza obecny Win 7 - wszystko jest stabilne jak skała - czy na scenie, czy w studiu. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2011, 11:54

Ma prawo bo żaden soft nie jest wolny od błędów - jednak to zazwyczaj bardzo specyficzne sytuacje niestety trudne do przewidzenia ale fakt jest taki że zdarza się to bardzo bardzo rzadko

Drugim problemem może być sam komputer - nigdy nie wiadomo kiedy kość pamięci padnie :)

Powinieneś sam potestować w domu(w sumie taki test od gry live niczym sie nie będzie różnił) i będziesz wiedział czy warto

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 09 gru 2011, 19:44

Ostatnio byl E-mu ESI 4000 turbo za 400 zl z karta DSP.

Osobisciscie bym chetnie kupil Akai S6000, poczekam az ceny spadnaSmile

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » piątek 09 gru 2011, 22:13

Nie ma niestety idealnego sprzętu. Na jednym z konertów wykrzaczył mi się laptop i to specjalnie skonfigurowany pod muzykę, bez żadnych innych programów prócz cubase. Później przeszedłem na klawisz z samplerem i też się zawiesił bo na koncercie wyłączyli dmuchawy - była za niska temperatura....

Pozdrawiam
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2011, 23:19

Elektronika coraz bardziej skomplikowana z coraz bardziej rozbudowanym softem - zawieszki będą nie do uniknięcia

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » sobota 10 gru 2011, 01:07

...
Elektronika coraz bardziej skomplikowana z coraz bardziej rozbudowanym softem - zawieszki będą nie do uniknięcia...

Eh orkiestry symfoniczne mają klawo.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 10 gru 2011, 01:18

Co Ty zbynia masz z tym ramem ? Używam kompów od prawie 15stu lat i nigdy mi ramy nie padły a wykręcałem niemiłosiernie! Nie zawsze były to markowe, czasem zwykłe oemy.

Jedyne co padało to dyski twarde i zasilacze.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 10 gru 2011, 02:38

ano nic - w pracy ostatnio miałem wręcz wysyp - 6 kosci sie posypało takze na serwerach :) i zaczęłosie od samoczynnego wyłączania programów czy wysypek po kliknięciu na jakąś funkcję - niby tylko program znikł ale dało do myslenia

Dlaczego wspominam?bo pierwsze wysypki programów z byle powodu bardzo czesto powoduje ram - nie konieznie kość musi być walnięta ale moze byc niestabilna z racji na przykład xle ustawionych parametrów pamieci a coraz częsciej procesora bo w nich obecnie sa kontrolery pamieci

Warto wtedy zarzucic memtest - generalnie dobry program nie powinien się wysypac z byle powodu - predzej gdy zrobimy jakąs dziwna funkcje ewentualnie zastosujemy niedoprawcowaną wtyczkę

Cóż lata praktyki heheh - warto sprawdzić a nie potem przeinstalowac system i kombinować gdzie lezy problem

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 10 gru 2011, 13:04

Eh orkiestry symfoniczne mają klawo.... 

O ile człowiek się nie pomyli i rypnie jakiegoś byka :).

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ