Gdzie kupować vst?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Mayky
Gdzie kupować vst?

Post autor: Mayky » sobota 03 gru 2011, 17:55

Mam kilka pytać odnoście kupowania vst
Czy lepiej (taniej) jest kupować w Polskich sklepach, czy może za granicą na stronie producentów (bez cła)?
Czy taka wtyczka kupiona na stronie jest do wielokrotnej instalacji, czy coś jak OEM (nie da się zainstalować bo zmianie płyty głównej)?
Czy znacie jakieś strony podobne do allegro, gdzie można znaleźć używane vst, które mogą kosztować trochę taniej niż nowe?
i czy jeżeli kupię np nexusa z biblioteką sampli (która zajmuje kilka giga) to przyślą mi to do domu na DVD, czy trzeba wszystko ściągnąć z ich strony?
Nie wiem takich rzeczy, bo dopiero zaczynam gromadzenie wtyczek.

Awatar użytkownika
Akton

Re: Gdzie kupować vst?

Post autor: Akton » sobota 03 gru 2011, 18:15

Niejednokrotnie pisaliśmy o tym na forum. Każdy mój VSTi kupowałem w Thomannie. W Polsce nie kupiłem żadnego softu i pewnie nie zanosi się na to, żebym kupił. Na Allegro można trafić na okazję, ale nigdy nie kupiłbym wtyczki używanej, tylko oryginalnie zamkniętą. Takie oferuje np. Midistore (sklep, nie sprzedawca indywidualny). U nas (w Polsce) ceny są co najmniej dziwne :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Mayky

Post autor: Mayky » sobota 03 gru 2011, 19:07

Fajny jest ten sklep, ma nawet ceny w zł. Dzięki za to info

a co sie dzieje przy moernizacji komputera, czy po zmianie np. procesora kod autoryzacyjny będzie dalej działał, czy wtyczkę trzeba kupić ponownie?

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 03 gru 2011, 19:45

...
Niejednokrotnie pisaliśmy o tym na forum. Każdy mój VSTi kupowałem w Thomannie. W Polsce nie kupiłem żadnego softu i pewnie nie zanosi się na to, żebym kupił. Na Allegro można trafić na okazję, ale nigdy nie kupiłbym wtyczki używanej, tylko oryginalnie zamkniętą. Takie oferuje np. Midistore (sklep, nie sprzedawca indywidualny). U nas (w Polsce) ceny są co najmniej dziwne :)
...

Na ogół tak jest. Ja akurat trochę softu kupiłem w Polsce i nie żałuję. Nawet na tym skorzystałem (i zaoszędziłem trochę pieniędzy i merytoryczne wskazówki otrzymałem nie tylko odnoście programów, ale i innych aspektów). Wszystko zależy gdzie się kupuje i jak się posteruje rozmową, bo ja akurat jeszcze ani razu nie spotkałem się z nieuprzejmością. Czasami można się zdziwić jak drogo ma Thomann :). Ale większość jest chyba taniej.

Mam kilka pytać odnoście kupowania vst
Czy lepiej (taniej) jest kupować w Polskich sklepach, czy może za granicą na stronie producentów (bez cła)?

Wszystko zależy od producenta i dystrybutora. Musisz sam sobie sprawdzić ile Cię wyniesie dany zakup przeliczając sobie na złotówki według aktualnego kursu. Zawsze warto dany produkt sprawdzić u: jakiegoś polskiego dużego sklepu, z dużą ilością vst, Thomanna i Best Service. Ja sprawdzam w tych miejscach i kupuję tam gdzie mi pasuje.

Czy taka wtyczka kupiona na stronie jest do wielokrotnej instalacji, czy coś jak OEM (nie da się zainstalować bo zmianie płyty głównej)?

Wszystko zależy od producenta. Trzeba czytać co piszą. Zawsze się kupuje soft na jedno stanowisko więc nie ma tak, że sobie zainstalujesz na kilku kompach. Jeżeli soft jest na kluczu usb to chyba można sobie w innego kompa wsadzić klucz i korzystać z softu. A co do zmiany to nie płyty głównej, tylko po zmianie dysku twardego trzeba ściągać nowy kod aktywacyjny z zaznaczeniem, że się zmieniło dysk twardy (chyba, że masz licencję na kluczu).

i czy jeżeli kupię np nexusa z biblioteką sampli (która zajmuje kilka giga) to przyślą mi to do domu na DVD, czy trzeba wszystko ściągnąć z ich strony?
Nie wiem takich rzeczy, bo dopiero zaczynam gromadzenie wtyczek.

Jeszcze raz powtórzę: wystarczy czytać co piszą. W przypadku nexusa dostajesz DVD. Możesz sobie sprawdzić wszystko co dostajesz pod tym linkiem:

http://refx.com/products/nexus/specs/

Wszystko masz w sekcji Contents.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ