Mam taki problem - nagrałem gitarę w Cubasie, nałożyłem eq i comp. W żadnym z nich na in i na out nie ma przesteru. Na ogólnym poziomie też nie. Ale kiedy nakładam limiter na sumie, to wtedy wychodzi delikatny przester - i też out i in są w porządku. Ścieżki są bardzo czyste - nic nie wychodzi z dna. Dzieje się tak przeważnie na gitarze i na pianinie. Nigdy wczesniej się z tym nie spotkałem. Monitory mam w porządku, sprawdzałem na 2 innych odsłuchach - słuchawkach i za każdym razem jest to słyszalne. Z czego to wynika??
Zniekształcenie bez clipa
Re: Zniekształcenie bez clipa
Czy któreś z pasm na ścieżce nie wykazuje z byt duzej tendencji do skoku amplitudy? Możesz to zaobserwować przy pomocy analizatora widma.
Inną rzeczą jest to, że być może zbyt mocno ograniczasz sygnał limiterem, lub jest włączony cliping i przester robi się na tym etapie. Sprawdź czy limiter na sumie ustawiony jest pre lub post. Limiter musi być po głównym tłumiku.
-
Zbyt mała wartosc "release" ?
Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.
Zdrugiej strony nikt nie jest jasnowidzem. Określenie dokładnej przyczyny może być niemożliwe bez żywej analizy materiału.