Wełna mineralna i folia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
FIRE
Wełna mineralna i folia

Post autor: FIRE » piątek 30 wrz 2011, 19:35

Jaki ma wpływ na pochłanianie ma wełna mineralna okręcona w folię? Czy to dobry sposób, by uchronic sie przed pyleniem z wełny?

Awatar użytkownika
MB

Re: Wełna mineralna i folia

Post autor: MB » sobota 01 paź 2011, 20:27

Owiń tą folią grający głośnik, przekonasz się wtedy, co dana folia izoluje, a co przepuszcza. To co izoluje w przypadku głośnika, to odbije w przypadku ustroju akustycznego, zatem to nie będzie tłumione przez wełnę mineralną. Jak łatwo się domyślić, najmniejszy wpływ folia ma na niskie częstotliwości, jeśli zatem zależy Ci głównie na funkcji pochłaniania basu, to folia absolutnie nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » niedziela 02 paź 2011, 00:44

Ja wełnę włożyłem w cienki materiał bawełniany uszyty na wzór kołdry

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 02 paź 2011, 14:37

Można ale to nie chroni przed pyleniem...mozna jeszcze pod materiał dac fizelinę.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » niedziela 02 paź 2011, 15:37

ja nie okryłem wełny folią i żałuję, mam strasznie dużo wełnianego kurzu z PT-80, teraz się zastanawiam jak to zrobić nie demontując paneli - może jakiś lakier w sprayu? zależy mi tylko na tłumieniu niskich częstotliwości.

FIRE

Post autor: FIRE » niedziela 02 paź 2011, 16:58

...Owiń tą folią grający głośnik, przekonasz się wtedy, co dana folia izoluje, a co przepuszcza. To co izoluje w przypadku głośnika, to odbije w przypadku ustroju akustycznego, zatem to nie będzie tłumione przez wełnę mineralną. Jak łatwo się domyślić, najmniejszy wpływ folia ma na niskie częstotliwości, jeśli zatem zależy Ci głównie na funkcji pochłaniania basu, to folia absolutnie nie przeszkadza.... 

Dokładnie tak, chodzi głównie o bas, choć też i o pierwsze odbicia.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 paź 2011, 00:27

KTM zdemontuj i połóż folię...jak zależy ci też na wysokich to fizelinę.Raz a porządnie bo wiesz półśrodki to też nic dobrego.Lakier nie będzie dobrą sprawą

FIRE

Post autor: FIRE » poniedziałek 03 paź 2011, 08:30

Zbynia, czyli dobrze jest jak da się i folie i fizeline, dobrze kumam?

Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 03 paź 2011, 12:17

...Zbynia, czyli dobrze jest jak da się i folie i fizeline, dobrze kumam?
Źle kumasz. Fizelina zabezpiecza przed ew. pyleniem, ale przepuszcza cały dźwięk. Folia też zabezpiecza, ale nie trochę tłumi wysokie tony. Jak dasz folię, to fizelina już bez sensu. Swoją drogą mam kilka absorberów z PT80 i nie zaobserwowałem ani odrobiny pylenia, więc coś kręcisz.

Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?...
Zasadnicza. AkuPłyta to nie żadna płyta, tylko wiotki i luźny materiał o niskiej gęstości. PT80 jest od AkuPłyty conajmniej 4-krotnie gęstsza i sztywniejsza, jest też dużo skuteczniejsza jeśli chodzi o absorpcję niskich częstotliwości. Skuteczna pułapka basowa z AkuPłyty musiałaby mieć grubość pewnie ze 30-40cm.

FIRE

Post autor: FIRE » poniedziałek 03 paź 2011, 14:50

......Zbynia, czyli dobrze jest jak da się i folie i fizeline, dobrze kumam?
Źle kumasz. Fizelina zabezpiecza przed ew. pyleniem, ale przepuszcza cały dźwięk. Folia też zabezpiecza, ale nie trochę tłumi wysokie tony. Jak dasz folię, to fizelina już bez sensu. Swoją drogą mam kilka absorberów z PT80 i nie zaobserwowałem ani odrobiny pylenia, więc coś kręcisz.

Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?...
Zasadnicza. AkuPłyta to nie żadna płyta, tylko wiotki i luźny materiał o niskiej gęstości. PT80 jest od AkuPłyty conajmniej 4-krotnie gęstsza i sztywniejsza, jest też dużo skuteczniejsza jeśli chodzi o absorpcję niskich częstotliwości. Skuteczna pułapka basowa z AkuPłyty musiałaby mieć grubość pewnie ze 30-40cm. ...

MB, dzieki wielkie. Jeszcze jedno pytanko odnośnie wełny, bo skoro AkuPłyta nie za bardzo się nadaje, a z kupnem PT80 są ogromne trudności, to jaka może być alternatywa dla PT80?

ODPOWIEDZ