Jaki ma wpływ na pochłanianie ma wełna mineralna okręcona w folię? Czy to dobry sposób, by uchronic sie przed pyleniem z wełny?
Wełna mineralna i folia
Re: Wełna mineralna i folia

Można ale to nie chroni przed pyleniem...mozna jeszcze pod materiał dac fizelinę.
...Owiń tą folią grający głośnik, przekonasz się wtedy, co dana folia izoluje, a co przepuszcza. To co izoluje w przypadku głośnika, to odbije w przypadku ustroju akustycznego, zatem to nie będzie tłumione przez wełnę mineralną. Jak łatwo się domyślić, najmniejszy wpływ folia ma na niskie częstotliwości, jeśli zatem zależy Ci głównie na funkcji pochłaniania basu, to folia absolutnie nie przeszkadza....
Dokładnie tak, chodzi głównie o bas, choć też i o pierwsze odbicia.
KTM zdemontuj i połóż folię...jak zależy ci też na wysokich to fizelinę.Raz a porządnie bo wiesz półśrodki to też nic dobrego.Lakier nie będzie dobrą sprawą
Zbynia, czyli dobrze jest jak da się i folie i fizeline, dobrze kumam?
Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?
Źle kumasz. Fizelina zabezpiecza przed ew. pyleniem, ale przepuszcza cały dźwięk. Folia też zabezpiecza, ale nie trochę tłumi wysokie tony. Jak dasz folię, to fizelina już bez sensu. Swoją drogą mam kilka absorberów z PT80 i nie zaobserwowałem ani odrobiny pylenia, więc coś kręcisz.
Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?...
Zasadnicza. AkuPłyta to nie żadna płyta, tylko wiotki i luźny materiał o niskiej gęstości. PT80 jest od AkuPłyty conajmniej 4-krotnie gęstsza i sztywniejsza, jest też dużo skuteczniejsza jeśli chodzi o absorpcję niskich częstotliwości. Skuteczna pułapka basowa z AkuPłyty musiałaby mieć grubość pewnie ze 30-40cm.
......Zbynia, czyli dobrze jest jak da się i folie i fizeline, dobrze kumam?
Źle kumasz. Fizelina zabezpiecza przed ew. pyleniem, ale przepuszcza cały dźwięk. Folia też zabezpiecza, ale nie trochę tłumi wysokie tony. Jak dasz folię, to fizelina już bez sensu. Swoją drogą mam kilka absorberów z PT80 i nie zaobserwowałem ani odrobiny pylenia, więc coś kręcisz.
Inne pytanie, to jaka (jak wielka) różnica jest między wełną PT80, a AkuPłytą?...
Zasadnicza. AkuPłyta to nie żadna płyta, tylko wiotki i luźny materiał o niskiej gęstości. PT80 jest od AkuPłyty conajmniej 4-krotnie gęstsza i sztywniejsza, jest też dużo skuteczniejsza jeśli chodzi o absorpcję niskich częstotliwości. Skuteczna pułapka basowa z AkuPłyty musiałaby mieć grubość pewnie ze 30-40cm. ...
MB, dzieki wielkie. Jeszcze jedno pytanko odnośnie wełny, bo skoro AkuPłyta nie za bardzo się nadaje, a z kupnem PT80 są ogromne trudności, to jaka może być alternatywa dla PT80?