Uniwersalny zestaw do rejestracji

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Symetryczny
Uniwersalny zestaw do rejestracji

Post autor: Symetryczny » niedziela 18 wrz 2011, 21:55

Witam wszystkich. Zwracam się z kilkoma pytaniami odnośnie stosunkowo uniwersalnego sprzetu do rejestracji dźwięku. Chce go wykorzystać w dwóch konkretnych celach - nagrania koncertów live i nagrania na potrzeby krótkometrażowych filmów. 

Na poczatek upatrzyłem sobie rejestrator Zoom R16 ( z czasem chce dokupić kolejny by móc zbierać 16 śladów jednocześnie) oraz dwa małomembranowe mikrofony pojemnościowe do nagrywek stereo + oczywiście cały potrzebny osprzęt. Tu zaczynają się moje pytania.

1) Czy używał ktoś tego rejestratora i może się o nim wypowiedzieć ? Na zagranicznych forach czytałem wiele pochlebnych opinii.

2) Jakiego rodzaju mikrofony wybrać ? Mają one pełnić dwie role - nagrywanie głosów na planie filmowym oraz nagrywanie ambientu podczas koncertów. Sam zastanawiam się nad parą AKG C1000S lub Rode NTG-1. Co lepsze ? A może jakieś inne ? 

3) Gdzie ustawić mikrofony do ambientu, gdy koncert jest w małym klubie? Przy reżyserce w stronę sceny czy może na scenie w stronę publiki ? Opcja przed sceną nie wchodzi w grę ( często koncerty Rock'owe, Punkowe).

Dziękuję za pomoc :)

ODPOWIEDZ