iPad jako instrument muzyczny
Temat aplikacji muzycznych na urządzenia apple był poruszany kilka razy, zawsze jednak pod względem użyteczności w studio czy pod ręką DJa.
Bardzo zależy mi na znalezieniu osób, które korzystają z iPada jako instrumentu
ale od początku..
Jestem klawiszowcem, szczęśliwym posiadaczem Roland Fantom G7, które w swoim ciężkim lotniczym kejsie taszczę jak wół na próby kilka razy w tygodniu. Odłożyłem trochę grosza i szukam lekkich klawiszy, które mogłoby zostać w salce/być noszone przeze mnie bez wysiłku.
Na początku przyglądałem się Rolandom Juno Di, aż do momentu..
Natknąłem się na kilka filmików prezentujących aplikację SampleWiz na iPad:
http://www.youtube.com/watch?v=O3E_YLJKmQo
http://www.youtube.com/watch?v=irpj9HdkiH0&feature=relmfu
Przekonuje mnie fakt, że jest to programik opracowywany z pasji do muzyki i nowych rozwiązań przez Jordana Rudessa. Do tego za kilka dni wychodzi update, umożliwiający granie przez midi.
Garageband brzmi również bardzo pozytywnie, dodatkowo z filmików i wypowiedzi wnioskuję, że latencja jest naprawdę niska:
http://www.youtube.com/watch?v=9zJVmZgxV4g&list=FLSug2sG7GBzA9jP6OkCoFmQ&index=4&feature=plpp
Niedawno wyszedł też FL Studio mobile, również z obsługą midi:
http://www.youtube.com/watch?v=UZQdeXj7QAk&list=FLSug2sG7GBzA9jP6OkCoFmQ&index=3&feature=plpp
Klawiaturę sterującą mam i to całkiem fajną bo Axioma 61, pozostałoby zaopatrzyć się w:
a) ipada
b) camera connector kit bądź droższy, ale pozwalający na zasilanie iPada Line6 Midi Mobilizer:
http://www.youtube.com/watch?v=BmnLU1eAVlA&list=FLSug2sG7GBzA9jP6OkCoFmQ&index=2&feature=plpp
Co mnie kręci:
- nowe rozwiązania, mnóstwo świetnych aplikacji korzystających z ekranu dotykowego jak MorphWiz, SampleWiz
- zainteresowanie większych producentów jak Line6, Akai, Korg - ich świetne programy i emulacje dostępne za bardzo tanie pieniądze
- ogromna mobilność i wygoda, możliwość komponowania muzyki w łóżku, w środku nocy
- rozbudowane mini-studio do aranżów, sekwencery - to czego nie dostanę na pewno w żadnym tańszym syntezatorze.
- wielofunkcyjność, używanie nie tylko do muzyki, ale i pracy, surfowania, wygodnego czytnika e-booków
Jakie mam obawy:
- Nie wiem czy instrumenty przygotowywane na iPad mają funkcje szybkiego przywoływania ulubionych presetów, by korzystać z grania live
- Nie wiem jak wygląda sprawa stabilności poszczególnych aplikacji, choć pozytywne komentarze i częste update'y nastrajają pozytywnie
Czy ktoś prócz mnie obserwuje jeszcze tą szybko rozwijającą się gałąź wirtualnych instrumentów?
Czy znajdę muzyków posiadających iPada?
Re: iPad jako instrument muzyczny
Do zamknięcia.
App store jest niestety totalnie zasmiecony i nie oferuje zadnych nawet srednio-zaawansowanych mozliwosci szukania. Podana wyzej strona eleganco listuje nowosci oraz sortuje appy w kategorie. Polecam!
iPad jako instrument to fajna zabawka, szkoda tylko, ze przez ulomnosci iOS nie mozna tych wszystkich instrumentow uzyc w dowolnym sekwencerze jak np. GarageBand. Na dzien dzisiejszy nie istnieje zaden pseudo-standart niczym VST. Szkoda tez, ze nie mozna kupic czegos na probe, powiedzmy na godzine. Darmowe wersje testowe/demo to jednak rzadkosc. Ceny sa w prawdzie czesto niskie, ale z drugiej strony jest cala masa badziewia (przez co musisz duzo kupic zanim cos ci bedzie odpowiadalo) a te lepsze to jednak juz nie symboliczny $1, czy dwa. Trzeba tez jednak przyznac, ze jest tez sporo naprawde fajnego softu muzycznego, wiec jest z czego wybierac.
Co do stabilnosci to jednak nie jest to jak "pociag na szynach" ktory sie nigdy nie wykoleja. Zwisy appow sie zdarzaja. Zwisy calego iOS tez, ale to jest bardzo rzadkie. Jednym slowem iPad na probe - tak, na scene to zbyt duze ryzyko.
[addsig]
MEGafon
Mobilnosc takiego iPada to cecha i atut ktory ciezko docenic przez teoretyczne dywagacje. Trzeba po prostu samemu wyprobowac. Wspomniales o pograniu w lozku - sprawdza sie fajnie, choc oczywiscie granie na ekranie to nie to samo co na klawiaturze (choc mimo to mozna grac dynamicznie, czyli z velocity). Klawiatur sterujacych wprawdzie jest multum, ale IMHO maja one dwie wady: albo sa male, ale maja tylko 25 klawiszy, albo maja ich 49 przez co sa duze. Za duze zeby sie z tym walnac na kanapie, czy w lozku. Do tego trzeba uwazac, bo niektore chca miec zasilanie zewnetrzne a to jest zaprzeczeniem mobilnosci. Ale wlasnie pare dni temu odkrylem ta zapowiedz:
http://www.e-muzyk.pl/aktualnosci-wydarzenia/hardware-mainmenu-33/3498-avid-m-audio-keystation-mini-32-kompaktowa-lekka-klawiatura-sterujca-wspopracujca-z-komputerami-macpc-oraz-ipadem
Wydaje sie byc idealnym kompromisem. Z malymi klawiszami uwazam trzeba sie pogodzic - w koncu to nie ma zastapic normalnej klawiatury w studio a sluzy do pogrania wszedzie. No i chodzi prosto "na kablu".
[addsig]
MEGafon
Wielkie dzięki za odpowiedź! Site faktycznie rewelacyjny.
Co do unifikacji, narazie znalazłem info o ciekawej opcji, która wprowadzana jest do coraz większej ilości aplikacji - prostej samplowej (ale jak wygodnej) funkcji Audio Copy:
http://www.youtube.com/watch?v=NhWRziiUrgY
Moderatorów przepraszam, faktycznie podobny temat jest, a ja się zagalopowałem i nie skorzystałem z wyszukiwarki googlowej, jedynie tej starszej.
Do zamknięcia....
(((())))
Fakt, byl - no i co z tego? Teraz jest nowy. Bez sensu takie zadania. Ciezko uzyc funkcji szukania? Odsylanie do starych postow mnie osobiscie wkurza i do tego jest kontraproduktywne. Takie watki ciagna sie wtedy na kilometry i odnalezienie jakis cennych informscji jest odwrotnie proporcjonalne do dlugosci watku, tym bardziej, ze odstep sygnal-szum jest dosc niski.
Wyraznie protestuje przed zamknieciem tego watku! Jak nie jestes zainteresowany - nie czytaj, nie wtracaj sie.
[addsig]
MEGafon
Wydaje sie byc idealnym kompromisem. Z malymi klawiszami uwazam trzeba sie pogodzic - w koncu to nie ma zastapic normalnej klawiatury w studio a sluzy do pogrania wszedzie. No i chodzi prosto "na kablu". ...
---
Natknąłem się dziś na tę ciekawostkę. Dla mnie, niestety, klawiatura mniejsza niż Axiom 61, który posiadam nie będzie się sprawdzać. Przenoszenie się między oktawami przyciskami transpose zajmuje zbyt wiele czasu i przy szybkich partiach nie ma na to szans. A łóżko mam szerokie, gorzej ze zdenerwowaną stukotami dziewczyną ;)
Ale czy potrzebujesz zawsze i wszedzie 61 duzych klawiszy? Jeszcze raz - ta mala M-Audio to tylko do zabawy, milego spedzenia czasu, zarejestrowania pomyslu a nie do wymiatania. Nie wyobrazam sobie wskoczyc do wyra z 5-cio oktawowa klawiatura

[addsig]
MEGafon
Ale czy potrzebujesz zawsze i wszedzie 61 duzych klawiszy? Jeszcze raz - ta mala M-Audio to tylko do zabawy, milego spedzenia czasu, zarejestrowania pomyslu a nie do wymiatania. Nie wyobrazam sobie wskoczyc do wyra z 5-cio oktawowa klawiatura Niezaleznie od jego szerokosci.
...
Bawiłem się ostatnio Akai LPK25 (widzę, że rozmiar klawiszy podobny) i nie mogłem na niej ugrać niczego prócz prostych podkładów czy melodyjek..
Tu już nie chodzi o zboczenie klawiszowca czy jakiegoś pianisty (którym nie jestem), tylko o to, że (mam i tak dość szczupłe palce) wąskie klawisze umożliwiają szybsze manewry. Być może dla chcącego nic trudnego i przy odrobinie ćwiczeń i samozaparcia mógłbym to ogarnąć, myślę jednak, że byłoby z tym mniej zabawy a więcej irytacji z mojej strony ;)
Natknąłem się przed chwilką na bardzo pomocną stronę, która może ułatwić życie wszystkim, którzy nie są pewni, czy ich klawiatura sterująca nada się do podłączenia przez Camera Connection Kit
Z drugiej strony, gdy widzę tą magiczną skrzyneczkę i jej możliwości...

Bawiłem się ostatnio Akai LPK25 (widzę, że rozmiar klawiszy podobny) i nie mogłem na niej ugrać niczego prócz prostych podkładów czy melodyjek..
Wlasnie - 25 klawiszy. Nie wiem czy zwrociles uwage na to, ze ta co podalem ma 32 klawisze. Do zabawy to wystarczy.
Tu już nie chodzi o zboczenie klawiszowca czy jakiegoś pianisty (którym nie jestem), tylko o to, że (mam i tak dość szczupłe palce) wąskie klawisze umożliwiają szybsze manewry. Być może dla chcącego nic trudnego i przy odrobinie ćwiczeń i samozaparcia mógłbym to ogarnąć, myślę jednak, że byłoby z tym mniej zabawy a więcej irytacji z mojej strony ;)
Ja bym najpierw sprobowal a potem sie zastanawial

Natknąłem się przed chwilką na bardzo pomocną stronę, która może ułatwić życie wszystkim, którzy nie są pewni, czy ich klawiatura sterująca nada się do podłączenia przez Camera Connection Kit
Fakt, znalem ja, zapomnialem niestety podac.
Z drugiej strony, gdy widzę tą magiczną skrzyneczkę i jej możliwości...
Az korci, co nie?
[addsig]
MEGafon