Mikrofony do perkusji

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
3h
Mikrofony do perkusji

Post autor: 3h » środa 17 wrz 2003, 14:53

czy ktoś nagrywał stopę na sennheiser e 602

i tomy na sennheiser e604? jakie wrażenia?

co polecacie na mikrofon ambientowy do blaszek?

3h

Re: Mikrofony do perkusji

Post autor: 3h » środa 17 wrz 2003, 15:00

...czy ktoś nagrywał stopę na sennheiser e 602

chodzi mi o porównanie do akg d112 i shura beta 52

Awatar użytkownika
rodackkkkk

Post autor: rodackkkkk » środa 17 wrz 2003, 20:00

uzywałem tych mikrofonów i przy średniej jakosci perkusji ( tańszy model Premiera) brzmiały rewelacyjnie, szczególnie mikrofony na Tomy, mikrofon do stopy ma barzdo dobry atak, ale nie wiem, jak wypadają w porównaniu z produktami innych firm.

Do blaszek jeśli chodzi o tańsze rozwiązania , proponowałbym Rode NT5, albo jakieś chińskie, np. Nady, z droższymi nie miałem do czynienia

Awatar użytkownika
Szrek

Post autor: Szrek » poniedziałek 07 sty 2008, 14:42

podłączam sie do tematu, bo mam zamiar kupic mikrofony do prekusji i innych instrumentów. napiszcie czy mikrofony za 1000 zł z kawałkiem sa cos warte na sam poczatek zabawy w nagrywanie. mam 6 wejsc w karcie muzycznej E-MU 1616m. chcialbym od razu kupic tez mikrofon do perkusji i np. do gitary i basu. wiec pytanie, ktore z tanszych mikrofonow do perki sa przyzwoite, znalazlem np Samson 5 kit za 720 :) albo cos za 1000 zł z kawałkiem (tak jak napisałem wyżej). czy radzicie mi zainwestowac w lepsze mikrofony do perki i na przykład pozyczac mikrofony do gitary, basu i wokalu:) .... i sobie uzbierac:)

Awatar użytkownika
cannondalekiller

Post autor: cannondalekiller » poniedziałek 07 sty 2008, 20:41

Cześć!

Mam e602 i d112. Niestety niedawno na koncercie plenerowym e602 prawdopodobnie w wyniku wilgoci złapał katar i zaczoł charczeć. Suszenie nie pomogło i teraz szukam serwisu, który to profesjonalnie naprawi, tj przewinie którąś z cewek. Zna ktoś takowy? Za namiary z góry dzięki!

Ale do rzeczy. Podam moje spostrzeżenia wzięte z używania obu mic na żywo: Wydaje mi się, że Sennheiser ma generalnie troszkę więcej możliwości barwowych, w porównaniu do AKG jest bardziej podatny na sprzężenie (gdy nie używa się bramki). Jeśli cho o d112 to wybiorę ten mic na koncert zespołu mocno i szybko grającego, ponieważ podoba mi się w nim łatwo uzyskiwany fajny "klik".

Moje spostrzeżenia wynikają z pracy, a nie z jakiegoś specjalnego testowania tych mikrofonów. Gdybym miał używać tylko jednego z nich to na tą chwilę nie wiem co bym wybrał. Oba są b. dobre.

Acha! pisząc te słowa przypomniałem sobie, że nie dalej jak parenaście wydań EiS temu był obszerny test paru mic do "stopy" m/i e602 i d112. Były nawet próbki dzwięku na dołączonym CD, jednak nie słuchałem ich.

Pozdrawiam!

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 07 sty 2008, 20:52

...Moim zdaniem wypadają blado na tle mikrofonów Audix serii DP...
Wlasnie posiadam Audix-a D6 do stopy . Jest miesisty !Jestem bardzo zadowolony z niego!
Mysle ze powinienes jeszcze ten model brac pod uwage.
Pozrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » poniedziałek 07 sty 2008, 21:02

Też wybrałem AUDIXA, D6 daje na wstępie najlepszy rockowy click z tych mików, nie zapomina o dole. Wydaje mi się, że dobra do tego może być dwumembranowa Audio-Technica (dająca nieporównywalne możliwości kreowania brzmienia).
Tu kilka próbek porównawczych mikrofonów, nietylko do prekusji: purewaveaudio
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ