Karta dźwiękowa a FruityLoops

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Wiku
Karta dźwiękowa a FruityLoops

Post autor: Wiku » środa 17 wrz 2003, 10:39

Czy warto zmieniać kartę dzwiękową z sb live na droższą(do 1000zł),gdy pracuje się na fruity?Czy moje obecne brzmienia zyskają nieco na jakości podczas przetważania 24/96?Ewentualnie jaką kartę wybrać(rozpatrywałem kupno waveterminal'a 192l.
[addsig]

Awatar użytkownika
astro

Re: Karta dźwiękowa a FruityLoops

Post autor: astro » środa 17 wrz 2003, 11:59

...Czy warto zmieniać kartę dzwiękową z sb live na droższą(do 1000zł),gdy pracuje się na fruity?Czy moje obecne brzmienia zyskają nieco na jakości podczas przetważania 24/96?Ewentualnie jaką kartę wybrać(rozpatrywałem kupno waveterminal'a 192l.

...

Zastanów się.

Karty muzycznej używamy do trzech celów:

1. wprowadzanie audio do komputera – tutaj jakość karty / interfejsu audio ma duże znaczenie bo decyduje o jakości materiału końcowego

2. wyprowadzania audio na zewnątrz – w dzisiejszym studiu domowym nie wykorzystywane bo po co skoro całą obróbkę wykonasz w komputerze

3. odsłuch zarejestrowanego i przetwarzanego materiału.

W pracy z programem FL wykorzystujesz wariant nr 3. Łańcuch (odsłuchu) jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo. Jeżeli masz już dobre monitory lub w najbliższym czasie się w nie zaopatrzysz to może jest sens zmienić kartę na lepszą.

Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 17 wrz 2003, 12:38

...Czy warto zmieniać kartę dzwiękową z sb live na droższą(do 1000zł),gdy pracuje się na fruity?Czy moje obecne brzmienia zyskają nieco na jakości podczas przetważania 24/96?Ewentualnie jaką kartę wybrać(rozpatrywałem kupno waveterminal'a 192l.

...

Fruity Loops to bardzo dobry program. Jakość generowanych w nim brzmień nie ustępuje innym sequencerom, więc jeśli tylko nie korzystasz z tanich komputerowych głośniczków - zauważysz różnicę. Twoje produkcje napewno nabiorą selektywności - będziesz mógł łatwiej i właściwiej rozplanować obraz stereo, ewentualnie wykonać pre-mastering (do czego live sie kompletnie nie nadaje ze względu chociażby na nierówną charakterystykę). Ze względu na 24 bitowe przetworniki cały dźwięk będzie bliższy i bardziej odczuwalny. To jaką kartę wybrać jest uzależnione tylko i wyłącznie od twoich potrzeb, tzn. co masz zamiar nagrywać (i czy w ogóle?) bo wybór kart do 1000 zł jest spory. Moimi ulubionymi kartami są karty M-Audio i te moge polecić z czystym sumieniem

JohnyB.

Post autor: JohnyB. » sobota 23 sie 2008, 10:28

hej mam pytanie . Jak przypisać pojedyńczy sampel (wave) do jednego klawisza na FL na jednym kanale . wiecie o co mi chodzi.....posiadam poprostu piękne sample dźwiękowe, pakowane po 61wavów i teraz poprostu muszę te 61wavów wrzucić w jeden kanał tak żebym mógł grać na klawiaturze midi tymy 61wawami........PLEASE HEEELP jak to się robi??

z perkusją to nie problem... ale nie mam pojęcia jak przypisać dźwięki do pojedyńczych klawiszy.....

........PLEASE HEEELP
młody producent muzyczny

JohnyB.

Post autor: JohnyB. » niedziela 24 sie 2008, 12:12

kanał directvave ktoś mnie juz oświecił
młody producent muzyczny

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 24 sie 2008, 22:30

johny cholera napisałem ci nie ŚMIEĆ !!!!

ciezko trybisz czy cos nie tak z tobą?

wracając do tematu - astro dobrze zacząłeś i skończyło się na niczym

dobra karta to przedewszystkim wysokiej jakości wyjścia audio by można było byc w 100% pewnym jak to brzmi
jeśli nagrywasz z zewnątrz to również wejścia audio by było być pewnym że nie wprowadzasz syfu do komputera
ale co w tym ważne to często ASIO i we/wy midi które oferuja bardzo małe opóźnienia byś się nie wkurzał że wciskasz a za sekundę masz dźwięk

w 24/96 każdy dźwięk zyska i zawsze polecam pracę w jak najwyższych parametrach - tylko co z tego skoro dvd audio/sacd w naszym debilnym kraju NIE ISTNIEJE
cd pozwala na tyle na ile dla większości to jest szczyt marzeń z tym że jak to będzie mp3 128kbps to będzie to samo - bo nie są w stanie nawet się wsłuchać a co dopiero odróżniać
jednak wysokiej jakości źródło(czyli powiedzmy te 24/96) w przyszłości da radę napewno bardziej niż 16/44.1 o ile cały twój tor jest w stanie zapewnić wysoką jakość
z tego co widzę dłubiesz we frutku - jedyne co tam jest co może na tym zyskać to TWOJE sample albo instrumenty vsti(te frutkowe i tak sa marne w pysk - brzmienia tak prostackie i oklepane że aż szkoda czasu)

ale to juz wszystko pomijamy bo na tą chwilę nie ma kart które nie oferuja 24/96
pamiętaj tylko że mp3 ani audio cd nic na tym nie zyska(no minimalnie ale szkoda zachodu)

no i jesli nie jesteś do końca pewien to jakies x-fi z serii music na złotych złączach potrafi pracować śwetnie w asio i wreszcie nie robi debilnych resamplingów - koszt dośc niski
potem cos na usb albo pci (emu 0404.1212m.esi julia i kilka innych)

ale co do tego waveterminala to daruj sobie starocia - i tak zbyt dobra wcale nie byla

amis

Post autor: amis » poniedziałek 05 gru 2011, 13:07

Witam, 

odkopałem ten temat ponieważ nurtuje mnie problem podobny do jego autora, a to co tu jest napisane w odpowiedziach częściowo odpowiada na moje pytanie, ale chciałem ostatecznie coś sobie potwierdzić. Moje pytanie brzmi: pracuję na macbooku na zintegrowanej karcie. pracuję w zdecydowanej większość na vst i samplach, ewentualne nagrywanie mikrofonem to 0,000000003% mojej zabawy z muzyką. pojawił się teraz nowy ładniutki interefejs Focusrite http://www.focusrite.com/products/audio_interfaces/scarlett_2i2/

Pytania:

1. czy uzyskam coś sensownego fundując sobie to urządzonko jeśli chodzi o odsłuch na monitorach (Tapco S8)? 

2. czy istnieje jakiś wpływ takiej karty na pracę wtyczek w porównaniu do zintegorowanej w komputerze? 

3. czy wstawienie takiej karty może coś zmienić w zakresie poprawy pracy w Logicu w trybie 64 bit? obecnie pracuję w 32 ponieważ w 64 ten sam projekt drastycznie się zacina. i tu pytanie dodatkowe - dlaczego tak jest, że w trybie 64 nie mogę pracować - czy to problem z wydajnością komputera czy jeszcze coś innego? 

przeszukałem tematy o podobnych hasłach na forum, tudzież przeczytałem świeżutki artykuł na temat kart w EiSplus ale nie uzyskałem wystarczającej mi odpowiedzi. Czy jakaś przyjazna dusza mogłby jednoznacznie odpowiedzieć na moje pytania, tudzież odesłać mnie gdzie mogę znaleźć informację. 

Dziękuję i pozdrawiam 

www.psychologium.net

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 05 gru 2011, 14:05

Pytania:

1. czy uzyskam coś sensownego fundując sobie to urządzonko jeśli chodzi o odsłuch na monitorach (Tapco S8)? 

2. czy istnieje jakiś wpływ takiej karty na pracę wtyczek w porównaniu do zintegorowanej w komputerze? 

3. czy wstawienie takiej karty może coś zmienić w zakresie poprawy pracy w Logicu w trybie 64 bit? obecnie pracuję w 32 ponieważ w 64 ten sam projekt drastycznie się zacina. i tu pytanie dodatkowe - dlaczego tak jest, że w trybie 64 nie mogę pracować - czy to problem z wydajnością komputera czy jeszcze coś innego? 
 ...

1.  Jak zostało już napisane w poście astro, zyskasz tyle ile lepsze są przetworniki nowego interfejsu. Ale tylko podczas odsłuchu i nagrywania sygnału z zewnątrz. Największą różnice zaobserwujesz w poziomie szumu. 

2. Największy wpływ na prace będzie miało to że będziesz pracował na nisko latencyjnych steronikach ASIO. Dzięki czemu monitoring live podczas grania z klawiatury sterującej, nagrywania i odsłuchiwania (szybkość startu odtwarzania np) będzie szybszy. Globalne opóźnienie całości się zmniejszy. Dobrze napisane sterowniki powinny również zmniejszyć obciązenie CPU wględem sterowników które nie są ASIO (np. WDM w Windows, lub ASIO4ALL itp).

3. Stabilność pracy w 64 bitowym środkowisku zależy od wszytskich elementów - Programu host, wtyczek  i sterowników interfejsu. Wszytskie te elementy muszą być poprawnie napisane żeby działało to dobrze. Zyskasz głównie to że ograniczenie pamięci do 4GB nie będzie już ciebie obowiązywać. Oczywiście w ramach procesu aplikacji DAW.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 05 gru 2011, 17:59

Nie będę się powtarzał i po prostu podpiszę się pod tym co napisali koledzy powyżej.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

amis

Post autor: amis » poniedziałek 05 gru 2011, 21:50

Dziękuję DJOZD za odpowiedź. latencę obecnie mam wzorową, więc wygląda na to, że zamiast karty kupię sobie większy drugi monitor :) 

www.psychologium.net

ODPOWIEDZ