[addsig]
Witam,
odkopałem ten temat ponieważ nurtuje mnie problem podobny do jego autora, a to co tu jest napisane w odpowiedziach częściowo odpowiada na moje pytanie, ale chciałem ostatecznie coś sobie potwierdzić. Moje pytanie brzmi: pracuję na macbooku na zintegrowanej karcie. pracuję w zdecydowanej większość na vst i samplach, ewentualne nagrywanie mikrofonem to 0,000000003% mojej zabawy z muzyką. pojawił się teraz nowy ładniutki interefejs Focusrite http://www.focusrite.com/products/audio_interfaces/scarlett_2i2/
Pytania:
1. czy uzyskam coś sensownego fundując sobie to urządzonko jeśli chodzi o odsłuch na monitorach (Tapco S8)?
2. czy istnieje jakiś wpływ takiej karty na pracę wtyczek w porównaniu do zintegorowanej w komputerze?
3. czy wstawienie takiej karty może coś zmienić w zakresie poprawy pracy w Logicu w trybie 64 bit? obecnie pracuję w 32 ponieważ w 64 ten sam projekt drastycznie się zacina. i tu pytanie dodatkowe - dlaczego tak jest, że w trybie 64 nie mogę pracować - czy to problem z wydajnością komputera czy jeszcze coś innego?
przeszukałem tematy o podobnych hasłach na forum, tudzież przeczytałem świeżutki artykuł na temat kart w EiSplus ale nie uzyskałem wystarczającej mi odpowiedzi. Czy jakaś przyjazna dusza mogłby jednoznacznie odpowiedzieć na moje pytania, tudzież odesłać mnie gdzie mogę znaleźć informację.
Dziękuję i pozdrawiam
Pytania:
1. czy uzyskam coś sensownego fundując sobie to urządzonko jeśli chodzi o odsłuch na monitorach (Tapco S8)?
2. czy istnieje jakiś wpływ takiej karty na pracę wtyczek w porównaniu do zintegorowanej w komputerze?
3. czy wstawienie takiej karty może coś zmienić w zakresie poprawy pracy w Logicu w trybie 64 bit? obecnie pracuję w 32 ponieważ w 64 ten sam projekt drastycznie się zacina. i tu pytanie dodatkowe - dlaczego tak jest, że w trybie 64 nie mogę pracować - czy to problem z wydajnością komputera czy jeszcze coś innego?
...
1. Jak zostało już napisane w poście astro, zyskasz tyle ile lepsze są przetworniki nowego interfejsu. Ale tylko podczas odsłuchu i nagrywania sygnału z zewnątrz. Największą różnice zaobserwujesz w poziomie szumu.
2. Największy wpływ na prace będzie miało to że będziesz pracował na nisko latencyjnych steronikach ASIO. Dzięki czemu monitoring live podczas grania z klawiatury sterującej, nagrywania i odsłuchiwania (szybkość startu odtwarzania np) będzie szybszy. Globalne opóźnienie całości się zmniejszy. Dobrze napisane sterowniki powinny również zmniejszyć obciązenie CPU wględem sterowników które nie są ASIO (np. WDM w Windows, lub ASIO4ALL itp).
3. Stabilność pracy w 64 bitowym środkowisku zależy od wszytskich elementów - Programu host, wtyczek i sterowników interfejsu. Wszytskie te elementy muszą być poprawnie napisane żeby działało to dobrze. Zyskasz głównie to że ograniczenie pamięci do 4GB nie będzie już ciebie obowiązywać. Oczywiście w ramach procesu aplikacji DAW.
Nie będę się powtarzał i po prostu podpiszę się pod tym co napisali koledzy powyżej.
Dziękuję DJOZD za odpowiedź. latencę obecnie mam wzorową, więc wygląda na to, że zamiast karty kupię sobie większy drugi monitor :)