Alesis M1 520 - jak zniwelować zjawisko "odrzutu"?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
psysutra
Alesis M1 520 - jak zniwelować zjawisko "odrzutu"?

Post autor: psysutra » środa 29 gru 2010, 21:35

Witam was serdecznie.

Nurtuje mnie problem z monitorami Alesis M1 520, które mają bass reflexy z tyłu, oraz, niestety ze względu na małe możliwości w ich ustawieniu, są umiejscowione jakieś 20 cm od ściany (odsunąć już bardziej nie da rady).

Co z tego wynika- nie muszę chyba mówić. Bajzel w dole pasma niesamowity...

Jeden ze znajomych poradził mi zatkać te otwory skarpetami (upranymi)- tak więc zrobiłem i alleluja! Wreszcie dół pasma był czytelny!

Było fajnie dopóki inny znajomy wyperswadował to sugerując, że przez to nie ma siły w basie...

Ja natomiast zdecydowanie odczułem możliwość zapanowania nad dołem pasma.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Stay Psychedelic People!

Zbynia

Re: Alesis M1 520 - jak zniwelować zjawisko "odrzutu"?

Post autor: Zbynia » czwartek 30 gru 2010, 11:41

Ustawić pod kątek do ściany jeśli pozostawiasz bassrefleks otwarty - pamiętaj że zatkanie zmienia odpowiedź kolumny a często też warunki pracy głośnika i nie zawsze wychodzi to na dobre

ale jak zatkałeś i rak basu to sub załatwi sprawę :) - i muszę przyznać że systemy 2.1 to najsensowniejsze rozwiązanie pokrywające całe pasmo odsłuchowe

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 30 gru 2010, 18:57

Powiem Ci, Zbynia, że od dwóch lat pracuję tak i zaprawdę- na brak basu nie narzekam nawet przy zatkanych bassreflexach. Tylko ostatnio wypowiedź znajomego mnie tak zastanowiła.

Kolumny są pod kątem na oko 45 stopni do ściany. A i tak przy odetkanych rurach jest kibel nie bas.. :(

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 31 gru 2010, 10:43

Kąt ustawienia głośników nie ma żadnego znaczenia dla przenoszenia niskich częstotliwości. Zasadnicze znaczenie ma odległość od ściany tylnej i bocznej. Jeśli chcesz mieć jakąkolwiek sensowną reprodukcję basu to niezbędna jest adaptacja akustyczna pomieszczenia (pułapki basowe). Zmierz charakterystykę swojego systemu i pomieszczenia programem Room EQ Wizard, zrób wykres wodospadowy - wtedy będzie wiadomo, co z tym basem jest.

No i chyba masz własne uszy? Nie przejmuj się opiniami kolegów słuchających muzyki w 126p z "subwooferem".

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 31 gru 2010, 13:11

No i chyba masz własne uszy? Nie przejmuj się opiniami kolegów słuchających muzyki w 126p z "subwooferem"....

Wiesz co, tak się składa że ta osoba omawiająca temat tej zatkanej rury jest zboczeńcem pod względem miksu, a moje numery jakościowo się do jego nie umywają. Cóż... W związku z tym, że jest to raczej mieszkanie przechodnie to ładowanie kasy w pułapki basowe wydaje się troszeczkę mijać z celem. O ile masz na myśli półwalce i ćwierćwalce.

Nie wiem czy robiłem charakterystykę na Room Eq Wizard, aczkolwiek pomieszczenie było liczone na jakimś kalkulatorze, który wypluwał wyniki do excela.

http://www9.zippyshare.com/v/12403892/file.html oto cały wynik (mam nadzieję że admin/mod mi za to łba nie urwie).

Niestety te wyniki w zestawieniu i niektóre parametry niewiele mi mówią

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 31 gru 2010, 14:55

W związku z tym, że jest to raczej mieszkanie przechodnie to ładowanie kasy w pułapki basowe wydaje się troszeczkę mijać z celem.
A niby dlaczego??? Pułapki basowe z wełny mineralnej nie są w żaden sposób powiązane z mieszkaniem. Przeprowadzasz się i zabierasz ze sobą, jak mebel.

Nie wiem czy robiłem charakterystykę na Room Eq Wizard, aczkolwiek pomieszczenie było liczone na jakimś kalkulatorze, który wypluwał wyniki do excela.
Ja mówię o POMIARACH a nie teoretycznym obliczeniu modów.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 01 sty 2011, 20:07

...W związku z tym, że jest to raczej mieszkanie przechodnie to ładowanie kasy w pułapki basowe wydaje się troszeczkę mijać z celem.
A niby dlaczego??? Pułapki basowe z wełny mineralnej nie są w żaden sposób powiązane z mieszkaniem. Przeprowadzasz się i zabierasz ze sobą, jak mebel.

Ja mówię o POMIARACH a nie teoretycznym obliczeniu modów....

Rozumiem, że to jest w pełni profesjonalne podejście, ale wobec faktu że produkcją się zajmuję od wielkiego dzwonu (niestety), to zastanawiam się czy nie będzie to przerost formy nad treścią. Do tego jest pewnie raczej wskazany przynajmniej mikrofon pomiarowy (o systemie pomiarowym nie wspominając).

Jeśli się mylę, to mnie popraw, MB. Ale moim zdaniem ładowanie się z pułapkami basowymi do pomieszczenia już zastawionego meblami też się mija z celem. Bo sądziłem, że mówisz o corner trapach. A jak powiedziałeś, że z wełny mineralnej to już zupełnie nie mam pojęcia, jak taki basstrap wygląda.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 01 sty 2011, 21:16

Tak, to jest profesjonalne podejście, ale profesjonalne nie znaczy zarezerwowane dla profesjonalistów. Zrobienie prawidłowo działających pułapek basowych jest łatwe i tanie, trzeba wyłącznie chcieć. Setki postów na ten temat na tym forum nie zostały napisane na darmo. Jeśli dotąd je skrzętnie omijałeś to błąd. Czas się przeprosić z wyszukiwarką. I na koniec: nieprawda, do zrobienia pomiarów na potrzeby domowej adaptacji nie jest potrzebny ani specjalny system ani nawet mikrofon pomiarowy. Wystarczy zwykły mikrofon pojemnościowy.

Awatar użytkownika
NeckUno1

Post autor: NeckUno1 » sobota 01 sty 2011, 23:00

Sam planuję wykonać takie pomiary i mam pytanie: czy mikrofon dynamiczny się do tego celu nada czy musi być kategorycznie pojemnościowy? Domniemam, że zapewne ważna w tej kwestii jest czułość mikrofonu, pasmo przenoszenia i kierunkowość a pojemnościówki pod tymi względami są lepsze. Jeśli nie mam racji to prosiłbym mnie nakierować.

Pozdrawiam

Później bo teraz nie mam czasu :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 01 sty 2011, 23:50

Kierunkowość nie ma żadnego znaczenia dla niskich częstotliwości (30Hz-500Hz), a to głównie w tym paśmie robi się pomiary. Podobnie czułość, bo pomiar przeprowadza się na stosunkowo dużym poziomie głośności, żeby uzyskać dobry odstęp sygnału od szumu. Istotna jest charakterystyka częstotliwościowa mikrofonu, która może trochę zniekształcić odczyt. Niemniej te odchyłki są pomijalnie małe w porównaniu do gigantycznych gór i dolin, które w charakterystyce wnosi typowe niezaadaptowane pomieszczenie. Krótko mówiąc: nie, mikrofon pojemnościowy, choć pożądany, nie jest bezwzględnie konieczny. Bardziej istotne jest, żeby głośnik, którego się używa, był w ogóle zdolny do przenoszenia odpowiednio niskich częstotliwości.

ODPOWIEDZ