Jaki program do grania live

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Ratusz
Jaki program do grania live

Post autor: Ratusz » czwartek 14 paź 2010, 10:05

Witam.

Mam pytanie związane z graniem live.

Gram w kapeli rockowej, w której puszczamy klawisz z laptopa. Aktualnie używam CuBase 5 Essencial i w 90% zdaje egzamin, niestety jest kilka niedociągnięć co jest zrozumiałe, ponieważ CuBase nie jest dedykowany do grania Live. Poznałem już całą jego klawiszologie i brakuje w nim tak ważnej funkcji jak aktywacja projektu z klawiatury, czy zapisywanie playlist.

W zasadzie nie ma nic skomplikowanego w klawiszu - nie gramy loopami - klawisz od początku utworu do końca jest w jednym lub kilku trackach wav, do tego Cubase podaje mi metronom i to wszystko.

Zainteresowałem się Abletonem - jest przeznaczony do grania live, ale z tego co przejrzałem tutoriale - chyba nie o taki live mi chodzi - w Ableton jest nastawiony na miksowanie na żywo, nie poznałem go zbyt dobrze, więc możliwe że poradziłby sobie bez problemu z tym co potrzebuje.

Wyczytałem też, że to tak prostego zastosowania warto zainteresować się Sequel'em Steinberga, ale nic na jego temat nie wiem.

Jeżeli macie jakieś sugestie co do programu, byłbym wdzięczny za rade.

Dodam, że jestem bębniarzem, który obsługuje laptopa, więc nie mam za dużo czasu na przygotowywanie - szukam programu, który będę mógł skonfigurować jeszcze przed koncertem i którego można bezproblemowo obsługiwać z klawiatury. Musi posiadam wbudowany metronom (w pełni konfigurowalny).

Pozdrawiam i z góry dziękuje - Ratusz

gg:862194

perfektsound

Re: Jaki program do grania live

Post autor: perfektsound » czwartek 14 paź 2010, 11:44

...

Zainteresowałem się Abletonem - jest przeznaczony do grania live, ale z tego co przejrzałem tutoriale - chyba nie o taki live mi chodzi - w Ableton jest nastawiony na miksowanie na żywo, nie poznałem go zbyt dobrze, więc możliwe że poradziłby sobie bez problemu z tym co potrzebuje.

......

Nie jest nastawiony ma miksowanie na zywo, przynajmniej nie tylko. Tutoriale, jak widac w tym przypadku,

nic madrego Ci nie powiedza. Zaciagnij sobie demo Abletona i sprawdz sam program a nie jakies tutoriale.

Do grania na zywo raczej nic lepszego nie trafisz.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 14 paź 2010, 12:16

Ja gram z Cubasem. Mam wszystkie kawałki w jednym projekcie, przełączam się między nimi klawiszami w laptopie (na zasadzie następny/poprzedni).

Na ścieżce markerów mam wszystkie kawałki ponazywane, i widok zmniejszony tak, że widać wszystkie na raz, więc znaleźć też jest bardzo łatwo. Playlistami się nie bawiłem, ale podejrzewam że też możesz tak zrobić, żeby się same kawałki przełączały według odpowiedniej kolejności.

Mam osobne ślady stereo na przody i osobny odsłuch stereo dla siebie. Na słuchawkach daję sobie to co chcę, tyle ile chcę.

Co jeszcze do szczęścia potrzebujesz? Bo nie sprecyzowałeś za bardzo. 

- Piotr 

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 14 paź 2010, 17:34

Wymieniłeś odpowiedni program w tytule posta.

pozdrawiam

ktm

ODPOWIEDZ