Witam.
Mam pytanie związane z graniem live.
Gram w kapeli rockowej, w której puszczamy klawisz z laptopa. Aktualnie używam CuBase 5 Essencial i w 90% zdaje egzamin, niestety jest kilka niedociągnięć co jest zrozumiałe, ponieważ CuBase nie jest dedykowany do grania Live. Poznałem już całą jego klawiszologie i brakuje w nim tak ważnej funkcji jak aktywacja projektu z klawiatury, czy zapisywanie playlist.
W zasadzie nie ma nic skomplikowanego w klawiszu - nie gramy loopami - klawisz od początku utworu do końca jest w jednym lub kilku trackach wav, do tego Cubase podaje mi metronom i to wszystko.
Zainteresowałem się Abletonem - jest przeznaczony do grania live, ale z tego co przejrzałem tutoriale - chyba nie o taki live mi chodzi - w Ableton jest nastawiony na miksowanie na żywo, nie poznałem go zbyt dobrze, więc możliwe że poradziłby sobie bez problemu z tym co potrzebuje.
Wyczytałem też, że to tak prostego zastosowania warto zainteresować się Sequel'em Steinberga, ale nic na jego temat nie wiem.
Jeżeli macie jakieś sugestie co do programu, byłbym wdzięczny za rade.
Dodam, że jestem bębniarzem, który obsługuje laptopa, więc nie mam za dużo czasu na przygotowywanie - szukam programu, który będę mógł skonfigurować jeszcze przed koncertem i którego można bezproblemowo obsługiwać z klawiatury. Musi posiadam wbudowany metronom (w pełni konfigurowalny).
Pozdrawiam i z góry dziękuje - Ratusz
gg:862194