MID/SIDE - na etapie miksu czy masteringu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lukashhh1
MID/SIDE - na etapie miksu czy masteringu?

Post autor: lukashhh1 » środa 22 wrz 2010, 13:50

Witajcie.

W jednym z ostatnich EiS był fajny artykuł poświęcony technice MID/SIDE.

Moje pytania brzmia:

Czy technikę MId/SIDE wykorzystuje sie  na etapie miksu ( np zeby obrobić jakis pojedynczy slad stereo, celem poprawy jego przestrzenności czy spójności ) czy tylko na etapie masteringu pliku finalnego?

I pytanie 2: czy techniki MID-SIDE mozna tez użyć na kanale wysyłki np. żeby poszerzyć reverb lub zastosować side chain pogłosu ( np ograniczyc pogłos celem zrobienia przestrzeni dla wokalu ). czy takie zabiegi maja sens?

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: MID/SIDE - na etapie miksu czy masteringu?

Post autor: Tadeo » środa 22 wrz 2010, 14:58

Witaj, oczywiście że można;)
Pamiętaj, że jedyne sztywne reguły których nie można pominąć to prawa fizyki a reszta to jak komu paseje ;)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: MID/SIDE - na etapie miksu czy masteringu?

Post autor: JoachimK » środa 22 wrz 2010, 17:35

Czy technikę MId/SIDE wykorzystuje sie  na etapie miksu ( np zeby obrobić jakis pojedynczy slad stereo, celem poprawy jego przestrzenności czy spójności ) czy tylko na etapie masteringu pliku finalnego?

I pytanie 2: czy techniki MID-SIDE mozna tez użyć na kanale wysyłki np. żeby poszerzyć reverb lub zastosować side chain pogłosu ( np ograniczyc pogłos celem zrobienia przestrzeni dla wokalu ). czy takie zabiegi maja sens?

Ja używam wtedy, kiedy wg mnie jest taka potrzeba.

p.s. techniki M/S wykorzystuje się także jeszcze przed miksem - na etapie nagrywania. Niektóre konsolety są do tego przystosowane.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ