Witam,
zakładam wątek bo nie ma tematu o wersji 8HD;).
Zastanawiam się nad wymianą swojego Motifa ES7. Myślałem o Fantomie G czy M3, ale nie mam możliwości wystawić na sprzedaż, czekać, przesłać, szukać oferty, kupić itd. Korzystam na codzień i wolałbym wymianę. A jest okazja wymiany na w/w workstation.
Czemu? Potrzebuję ważonej klawiaturki, Fusion zawsze mi się podobał, no i preferuję brzmienia bardziej "kosmiczne" (brak mi w Motifie FM/VA, częściowo realizuje to Plugiator, ale wiadomo że nie jest idealny). Motif pod tym względem ma dużo akustycznych barw, z których jednak nie korzystam zbyt często, nawet z karty VL na pokładzie. Rejestrator audio nie jest mi specjalnie potrzebny (mamy TD-20, więc zwykłe stereo starcza), natomiast jak wygląda sprawa z odtwarzaniem tracków audio?
Zaznaczam że sekwencer jest mi potrzebny żeby wklepać parę patternów czy partię piana przerobić na *.mid-a - nie korzystam i korzystać nie będę z workstation'a jako stacji roboczej, player'a midi itp - w grę wchodzi użycie instrumentu jako performance syntezator. I pod tym kątem potrzebuję niezawodności i brzmienia - wygląd też się liczy (podobno dyskusyjny;)).
Prosiłbym posiadaczy o opinie - jak sprzęt sprawuje się na scenie, jak chodzi klawiaturka w porównaniu np. do Studiologic, Kurzweila PC2 czy Rolanda A80 (typowe hammer-action'y), bo podobno w tym modelu jest troszkę inaczej to rozwiązane? Ja preferuję "szybkie" klawiatury, jeśli jest to taki kompromis między ważoną a półważoną będę wniebowzięty:).
Co do brzmienia - jak sprawuje się to osławione Holy Grail Piano? Nie ukrywam że Motif'owskie pianko (internal) jest cienkie jak portfel kasjerki w PSS - przydałoby się coś dobrego w standardzie. Jak nie, zawsze mam MicroPiano;). Gram sporo jazzowej muzyki, więc jest to ważna sprawa. Gram również szeroko rozumiany prog-rock/metal, więc potrzebuję dużo przestrzennych padów, leady, fx'y itp stuff - dużą nadzieję wiążę z FM - na starej Yamaszce mam niezłe brzmienia których nie skopiuję za pomocą sampli:(.
Pytanie do tych co mogą porównać ES z Fusion - czy taka przesiadka ma sens czy lepiej odłożyć na Fantoma G7 albo M3 73? (na G8/ M3 88 na razie mnie nie stać;P)
Wymianka pozwoliłaby odłożyć parę groszy, wtedy mógłbym coś dołożyć na górę (np. wymienić Plugiatora który siedzi w CME UF6 na wersję w racku i np. Blofeld'a w wersji klawiaturkowej zakupić ]:->), czy wręcz kupić ES Rack, co przeszło mi przez chwilę przez myśl - głównie bazuję na wewnętrznym ROMie jeśli chodzi o sample więc "przeprowadzka" byłaby bezstresowa :P.
Czekam na pomocne posty, bardzo proszę o naświetlenie sprawy:).