Mikser, filtr anty-RIAA, phono i... buczenie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Adrian4u
Kontakt:
Mikser, filtr anty-RIAA, phono i... buczenie

Post autor: Adrian4u » wtorek 01 cze 2010, 09:09

Na początku przepraszam, jeśli to nie ten dział, ale bardzo proszę Was o pomoc.....

Właśnie skonfigurowałem setup pod Traktora - jako kontroler - Maschine, jako mikser - 2-kanałówka Korg KM-2 (rok produkcji 2001, Japonia)

I tu właśńie o nim:
Zamontowany jest mikserek 2-kanałowy - z przełącznikami wejść Phono-Line. Niestety z Phono nie da się zrobić drugiej pary Line, a czasem mogę mieć konieczność wpięcia czegoś innego.
Aby uniknąć przepinania kabelków, g00fy zrobił mi filtr Anty-RIAA, pozwalający wpinać źródła liniowe do wejść Phono. Filtr działa, jednak....
Jednak na wejściach Phono - obojętnie czy z podłączonym źródłem dźwięku przez ten filtr czy bez podłączonego czegokolwiek, buczy jak jasna cholercia. A na źródłach liniowych - cichutko.

Prawdopodobnie to kwestia uziemienia, ale co i jak uziemiać - nie mam kompletnie pomysłu.

Mikser jest zasilany przez przetwornicę 110-230V (nie ma uziemienia), potem wtyczka amerykańska (niby ma 3 bolce, ale po kablach widzę, że też idzie bez uziemienia), potem zasilacz - i z zasilacza do mikserka.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co z tym fantem zrobić, żeby pozbyć się buczenia - byłbym wdzięczny.

Aha - ostatecznym rozwiązaniem byłoby zrobić przełączniki zewnętrzne - z cyklu 2 źródła liniowe - przełącznik/selektor - wejście w kanał liniowy miksera. Ale tego rozwiązania wolałbym uniknąć, podobnie jak chamskiego przepinania kabli.

ANYONE?

[addsig]
DJ, konferansjer, zwierzę sceniczne:)

Kyle

Re: Mikser, filtr anty-RIAA, phono i... buczenie

Post autor: Kyle » wtorek 01 cze 2010, 10:50

Spróbuj w którymś miejscu podłączyć do gniazda bez bolca. Sądzę jednak że takie rozwiązanie bardziej naraża sprzęt na uszkodzenie (np. wszsytko uziemione po ekranach przewodów sygnałowych poprzez jedno urządzenie). ... może kiedyś wpadną na pomysł że połączenia cyfrowe optyczne to jest cud - 100% izolacja i można uziemiać bez obaw o pętle mas.

ODPOWIEDZ