Mikser do 800 zł - 4 mikrofony + reverb

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
maciek.rzepinski
Mikser do 800 zł - 4 mikrofony + reverb

Post autor: maciek.rzepinski » środa 26 maja 2010, 19:50

Witam. Czytałem już co nieco w sieci. Jednak mam mało czasu, więc liczę na Waszą bezpośrednią pomoc . Do czwartkowego popołudnia muszę się zdecydować- jaki mikser kupić za maksymalnie 800zł (może być też np. połowa ceny).

Mikser ma być używany (po podłączeniu do wzmacniacza i kolumien głośnikowych) do nagłaśniania imprez szkolnych- w tym koncertów szkolnego zespołu wokalnego.

Do miksera będą podłączane 4 mikrofony dynamiczne oraz 1 lub 2 wejścia stereo z odtwarzacza CD lub/i z laptopa. Zależy mi na jakimś prostym pogłosie, który sprawdzi się podczas koncertu tego zespołu wokalnego- wokale brzmią lepiej z założonym reverbem. Ważne, żeby pogłos "nie cofał wokalu w głąb sceny".

Jakie propozycje można rozważyć? Podkreślam, że pogłos jest tu dość ważny i nie musi być to pogłos jakości studyjnej, ale ma działać a nie być tylko na karteczce ze specyfikacją.

Bardzo proszę o opinie użytkowników takiego sprzętu, a nawet tych, którzy "coś gdzieś usłyszeli";)

Wyszukałem póki co kilka budżetowych urządzeń:
- Soundcraft Notepad 124 FX
- Behringer XENYX 1204 FX
- Sinn 7 ROX 8 USB
- Phonic AM 440 D
- Alto Ghibli 16 FX
- Phonic AM 442 D
- Phonic MU 1202 FX

Zastanawiam się nad którymś z pierwszej trójki, ale pozostałych nie wykluczam. Wiem, że to sprzęt marnej jakości- jednak nie mam co do niego wielkich wymagań. Po prostu 4 mikrofony z podkładam puszczonym z CD mają zabrzmieć w miarę dobrze. Poza tym ważna jest solidność wykonania (pancerne to nie jest, ale ma działać jak najdłużej) oraz w miarę łatwa (intuicyjna) obsługa. Czy w ogóle warto brać któryś z tych droższych czy może zaoszczędzić na tym i kupić przyzwoity mikrofon do zestawu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam

-Maciek

;)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Mikser do 800 zł - 4 mikrofony + reverb

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 20:12

...
Witam. Czytałem już co nieco w sieci. Jednak mam mało czasu, więc liczę na Waszą bezpośrednią pomoc . Do czwartkowego popołudnia muszę się zdecydować- jaki mikser kupić za maksymalnie 800zł (może być też np. połowa ceny).

Mikser ma być używany (po podłączeniu do wzmacniacza i kolumien głośnikowych) do nagłaśniania imprez szkolnych- w tym koncertów szkolnego zespołu wokalnego.

Do miksera będą podłączane 4 mikrofony dynamiczne oraz 1 lub 2 wejścia stereo z odtwarzacza CD lub/i z laptopa. Zależy mi na jakimś prostym pogłosie, który sprawdzi się podczas koncertu tego zespołu wokalnego- wokale brzmią lepiej z założonym reverbem. Ważne, żeby pogłos "nie cofał wokalu w głąb sceny".

Jakie propozycje można rozważyć? Podkreślam, że pogłos jest tu dość ważny i nie musi być to pogłos jakości studyjnej, ale ma działać a nie być tylko na karteczce ze specyfikacją.

Bardzo proszę o opinie użytkowników takiego sprzętu, a nawet tych, którzy "coś gdzieś usłyszeli";)

Wyszukałem póki co kilka budżetowych urządzeń:
- Soundcraft Notepad 124 FX
- Behringer XENYX 1204 FX
- Sinn 7 ROX 8 USB
- Phonic AM 440 D
- Alto Ghibli 16 FX
- Phonic AM 442 D
- Phonic MU 1202 FX

Zastanawiam się nad którymś z pierwszej trójki, ale pozostałych nie wykluczam. Wiem, że to sprzęt marnej jakości- jednak nie mam co do niego wielkich wymagań. Po prostu 4 mikrofony z podkładam puszczonym z CD mają zabrzmieć w miarę dobrze. Poza tym ważna jest solidność wykonania (pancerne to nie jest, ale ma działać jak najdłużej) oraz w miarę łatwa (intuicyjna) obsługa. Czy w ogóle warto brać któryś z tych droższych czy może zaoszczędzić na tym i kupić przyzwoity mikrofon do zestawu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam

-Maciek...

Czesc! Z poglosow proponowalbym Lexicona MX200, sam uzywam w studiu i jest git, na scene bedzie tym bardziej OK.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » środa 26 maja 2010, 20:22

Czesc! Z poglosow proponowalbym Lexicona MX200, sam uzywam w studiu i jest git, na scene bedzie tym bardziej OK.
...

Potrzebuję miksera z wbudowanym pogłosem- to akurat sam pogłos i to kosztujący około 750zł... ale dziękuję za zainteresowanie tematem.

;)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 20:29

...
...

Potrzebuję miksera z wbudowanym pogłosem- to akurat sam pogłos i to kosztujący około 750zł... ale dziękuję za zainteresowanie tematem....

Jakosc wbudowanych poglosow jest bardzo kiepska, wiem bo mam behringera z takim "cackiem"

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 20:31

...
...
...

Potrzebuję miksera z wbudowanym pogłosem- to akurat sam pogłos i to kosztujący około 750zł... ale dziękuję za zainteresowanie tematem....

Jakosc wbudowanych poglosow jest bardzo kiepska, wiem bo mam behringera z takim "cackiem"
...

Sam napisales w tytule "+ reverb do 800zł":)

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » środa 26 maja 2010, 20:42

...

...

Wiem, to pomyłka. W każdym razie mam do 800zł na mikser. Zastosowania typowo amatorskie, więc nie oczekuję pogłosów nie wiadomo jakiej jakości. Sam korzystam z wtyczek- głównie Halls Of Fame Origami Edition. Ten mikser ma być używany przez szkołę (ograniczony budżet ale wymagania też małe).

Mógłbyś napisać coś więcej o pogłosie z tego Behringera? Może masz jakieś próbki? Sam bym chętnie obsłuchał, ale w okolicy jest tylko jeden sklep muzyczny...w którym akurat nie mają mikserów na stanie.

;)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 21:00

...
...

...

Wiem, to pomyłka. W każdym razie mam do 800zł na mikser. Zastosowania typowo amatorskie, więc nie oczekuję pogłosów nie wiadomo jakiej jakości. Sam korzystam z wtyczek- głównie Halls Of Fame Origami Edition. Ten mikser ma być używany przez szkołę (ograniczony budżet ale wymagania też małe).

Mógłbyś napisać coś więcej o pogłosie z tego Behringera? Może masz jakieś próbki? Sam bym chętnie obsłuchał, ale w okolicy jest tylko jeden sklep muzyczny...w którym akurat nie mają mikserów na stanie.
...

...reverb z behringera to jak echo w studni, jak dla mnie bardzo kiepski procesor efektow. Niestety nie mam zadnych probek poniewaz nie uzywam tego miksera w studiu.

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » środa 26 maja 2010, 21:38

...reverb z behringera to jak echo w studni, jak dla mnie bardzo kiepski procesor efektow. Niestety nie mam zadnych probek poniewaz nie uzywam tego miksera w studiu.
...

A pamiętasz może jaki parametr tego efektu można było edytować? Zastanawiam się w sumie czy jest jakaś różnica jeśli chodzi o efekty w tych mikserach- czy nie jest to ten sam układ zamontowany do różnych mikserów.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

;)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 26 maja 2010, 22:15

...
...

A pamiętasz może jaki parametr tego efektu można było edytować? Zastanawiam się w sumie czy jest jakaś różnica jeśli chodzi o efekty w tych mikserach- czy nie jest to ten sam układ zamontowany do różnych mikserów.

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki.
...

nie da sie wcale edytowac, tylko da sie wybierac efekty, reverb, chorus itd.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » czwartek 27 maja 2010, 00:13

ALESIS Multimix 8 USB
mikser

Cechy:

- 8-kanałowy mikser analogowy w kompaktowej obudowie
- 99 wysokiej jakości 28-bitowych efektów cyfrowych Alesis
- 4 wejścia mikrofon/linia, 2 wejścia stereo
- 3-pozycyjny korektor na każdym kanale
- Częstotliwość: 20 Hz - 22 kHz + - 0.5 dB
- Dynamika: >100 dB
- Zniekształcenia: <0.01 %
- Max. gain: 60 dB
- Wymiary: 89mm x 235mm x 260mm
- Waga: 2.1 kg
- Złącze USB

Używam na zajęciach studia wokalnegoi jest ok ,ale ...musisz dołożyc jeszcze ze 100 pln.
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

ODPOWIEDZ