BOSS VE-20 - procesor efektów dla wokalistów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
TheLion
BOSS VE-20 - procesor efektów dla wokalistów

Post autor: TheLion » środa 26 maja 2010, 14:06

Witam serdecznie.

Mam pytanie.
Czy ktoś z Państwa miał już do czynienia z tym ( BOSS VE-20 ) procesorem efektów pod wokal? Zależy mi przede wszystkim na reverb, deley i distortion.
W tej cenie można jeszcze dostać Digitech Vocal VX400 z wszystkim wyżej, dodatkowo z kompresorem (nie wiem czy zwracać tak bardzo na to uwagę?).
Efekt na scene pod cięższą muzykę, krzyk ze śpiewem, ale także pod home-rec. (z phantomu w obu bardzo się cieszę)

Nie wiem co wybrać. Jakie jest Wasze zdanie?

Dziękuję

Awatar użytkownika
INES

Re: BOSS VE-20 - procesor efektów dla wokalistów

Post autor: INES » środa 26 maja 2010, 20:10

...Witam serdecznie.

Mam pytanie.
Czy ktoś z Państwa miał już do czynienia z tym ( BOSS VE-20 ) procesorem efektów pod wokal? Zależy mi przede wszystkim na reverb, deley i distortion.
W tej cenie można jeszcze dostać Digitech Vocal VX400 z wszystkim wyżej, dodatkowo z kompresorem (nie wiem czy zwracać tak bardzo na to uwagę?).
Efekt na scene pod cięższą muzykę, krzyk ze śpiewem, ale także pod home-rec. (z phantomu w obu bardzo się cieszę)

Nie wiem co wybrać. Jakie jest Wasze zdanie?

Dziękuję

...
Używanego BOSSa SE-50

Awatar użytkownika
TheLion

Post autor: TheLion » środa 26 maja 2010, 21:17

Super, dziękuję, ale efekt muszę mieć pod stopy, rack czy skrzynka odpada.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » czwartek 27 maja 2010, 16:06

ZOOM G2

Zawsze to można sprawdzić w sklepie muzycznym...

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 27 maja 2010, 16:51

...Super, dziękuję, ale efekt muszę mieć pod stopy, rack czy skrzynka odpada.... 

na mojej stronce jest teścik BOSS VE-20.

Pozdro

Groover

[addsig]
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
TheLion

Post autor: TheLion » piątek 28 maja 2010, 12:37

Właśnie VE-20 ma dobre oceny, kusi mnie jego czystość sygnału, podobają mi się efekty w tym pudełku (robot, radio, harmony), wykonanie też wydaje się solidne.
Miałem styczność z Vocal 300 z Digitech i efekty nie powalały, pedał ekspresji dość szybko padł, no ale był kompresor, korekcja, czego w Bossie nie znajdę. Dodatkowo w wersji Digitech vx400 jest usb, czego w VE-20 (mimo, że to nowsza konstrukcja) także brak.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » poniedziałek 31 maja 2010, 16:47

Wspomniałeś na samym początku swojego postu, że potrzebujesz efektu wokalnego do muzyki ciężkiej – dynamicznej. Nie kupuj bzdur, bo później okaże się, że nic ze wspomnianymi efektami nie zrobisz. Wielu moich znajomych korzysta z efektów Korga Kaoss Pada 3 lub BOSSa SE-50. Koniecznie przewertuj strony internetowe i poczytaj o sprawdzonych efektach. Jeśli potrzebujesz potęgi w wokalu to na pewno VE-20 w takiej muzyce się nie sprawdzi – to jest moje zdanie. Zresztą to Twoje pieniądze…

Awatar użytkownika
TheLion

Post autor: TheLion » wtorek 01 cze 2010, 09:02

Efektorów dla wokalistów obsługiwanych stopą jest bardzo niewiele, więc nie mam tu za bardzo czego wertować.
Jedynie mamy jeszcze efektory TC-Helicona, ale te w zależności od wersji to 2-3k zł.
Kaossa kupię kiedyś, jak najbardziej jako efektor, mały samplerek, ale jak to działa pod wokal, nie mam pojęcia. Nie jest to sprzęt dedykowany wokalistom, więc musiałbym testować, tylko nie mam gdzie.
Boss SE-50 to ciekawe rozwiązanie, jak wiele innych zacnych efektorów "nie pod stopę", tylko kto mi to będzie wyłączał?
Co do VE-20 to już raczej brałbym efektor xv400. Nie mam w lapku dobrej karty, więc usb bardzo się przyda.

Maciejex
Kontakt:

Post autor: Maciejex » środa 02 cze 2010, 08:44

Mam takiego boosa i twierdzę że w tej cenie nic lepszego się nie znajdzie. Reverb i deley jest naprawdę bardzo dobry, obudowa pancerna.Oczywiście że jest w nim kompresor a także powalająca na plus za taką kasę korekcja intonacji. distrona nie używam ale efekt mi sie spodobał.

Niestety nie ma zasilacza w komplecie a żeby kożystać w pełni z korekcji intonacji trzeba sobie ustawić tonację (chyba że ustawisz skalę chromatyczną) no i trzeba się wtedy schylić do urządzenia, dlatego ja kładę go pod rękę. Minusem jest też to że gdy działa na bateriach (akumulatorki) sygnał mikrofonowy pomalutku się osłabia (słabną baterie) no i oczywiście człowiek na mikserze podciąga to, puty sobie boos nie przypomni że jet za słaby sygnał i wtedy spowrotem łupnie nam mocym sygnałem - nagłośnienie oczywiście wybucha

Reasumując kupił bym go jeszcze raz. Niestety to co zaprogramował boos to jest słabiizna ale mozna pokręcić i ustawić urzadzenie pod swój wokal i wtedy jest rewelacja.

Muzyk - instrumentalista (specjalność - organy kościelne)

Awatar użytkownika
staszek909

Post autor: staszek909 » czwartek 28 kwie 2011, 23:15

A czy da się na VE-20 ustawić tak, aby na jednym przycisku były dwa różne efekty, a na drugim harmonizer?
Albo od biedy na jednym jeden efekt (np. pogłos), a na drugim drugim (np. megafon)?

Może znacie inne urządzenia, co da się w ten sposób ustawiać nogą podczas koncert?
Kwota do ok. 1200zł (za nowe - używek unikam). Widziałem TC voice live 1, ale to już zbyt duża kwota.

ODPOWIEDZ