Witam. Borykam się z takim problemem.
Używam kiborda podłączonego przez kabel midi USB, do sterowania bibliotekami rożnych brzmień wtyczek vst.
Interesuje mnie możliwość uzyskania swojego rodzaju podziału klawiatury na 2 różne instrumenty(przynajmniej 2). Mój komputer rozpoznaje kiborda, a w zasadzie kabel usb jako jedno urządzenie wiec podejrzewam ze sprawa skupiała by się do wybrania kiborda jako midi input dla danej wtyczki i ustawienie z jakiego zakresu komunikaty ma przyjmować vst a z jakiego nie. Nie wiem czy wyjaśniłem dostatecznie dobrze o co mi chodzi. wie ktoś moze jak blokować wybrane komunikaty czy coś w tym rodzaju? Np dla danej ścieżki? Za pewne ma znaczenie aplikacja host, używam reapera, ale kumpel ma cubase sx więc prosił bym o pomoc w zakresie tych 2 aplikacji jesli było by to możliwe.
Podział klawiatury, komunikatów MIDI
- sangtraceur
- sangtraceur
Re: Podział klawiatury, komunikatów MIDI
Chciałem się tez dowiedzieć czy da się za pomocą komunikatów midi sterować funkcjami aplikacji host. Np włączyc wyciszenie na jednej ścieżce a wyłączyć na drugiej. Chce do tego celu użyć joysticka 10-cio przyciskowego który podłączam przez usb i za pomocą programu Rejoice mogę zaprogramować odpowiednie typy komunikatów midi dla poszczególnych przycisków przy czym latencja wynosi ok 2ms, tak więc z powodzeniem mój pad do gier mógł by się przekształcić w wielofunkcyjny footswitch