Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
marekpil77 - Posty:2
Jak samplować instrumenty?
autor: marekpil77 » poniedziałek 01 lut 2010, 09:45
Wiatm.
Mam taką sprawę. Jestem posiadaczem Rolanda Fantom X6. Wpadłem na pomysł, żeby za pomocą funkcji tworzenia multisampli zrobić sobie serię brzmień Eminenta 310U z sampli. Sample mam i to dużo, bo każdego tonu po 4 sekundy. Zapętlanie sampli i przypisywanie ich do klawiszy zajmuje STRASZNIE DUŻO czasu. Moje pytania: Czy jest sens przypisywać ręcznie każdy sampelek do klawisza np. sample C4 do klawisza C4, C#4 do klawisza C#4 itd? Czy "rozciągnięcie" sampla na kilka klawiszy znacząco wpływa na jego jakość? i Jaki powinien być interwał między samplami (tonami sampli), żeby przy "rozciaganiu" po klawiaturze utrata jakości była jak najmniejsza.
Pozdrawiam.
-
Mamoń - Posty:161
-
Kontakt:
autor: Mamoń » poniedziałek 01 lut 2010, 10:19
Zależy jaką chcesz uzyskać jakosć. Im gęściej zsamplujesz tym jakość lepsza. Nie znam tego instrumentu, który chcesz zsamplować, ale jakbyś wiedział które dźwięki w nim zawierają próbkę to teoretycznie po zsamplowaniu tylko tych dźwięków powinien brzmieć jak oryginał...
Pamiętaj też o podobnej głośności dźwięku bo później brzmi to fatalnie... Kiedyś bawiłem się w to z gitarą :)
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/