Wirtualna orkiestra symfoniczna

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Liftlitr
Wirtualna orkiestra symfoniczna

Post autor: Liftlitr » niedziela 31 sty 2010, 15:19

Witam,

Mam skomponowany pewien utwór na pianinie, chcę to porozkładać teraz na brzmienie całej orkiestry. Pytanie : brzmienie, którego z witalnych instrumentów jest najbardziej realistyczne jeśli chodzi o naśladowanie orkiestry symfonicznej ?

Pozdrawiam

Pietro

Re: Wirtualna orkiestra symfoniczna

Post autor: Pietro » niedziela 31 sty 2010, 16:47

...
Witam,

Mam skomponowany pewien utwór na pianinie, chcę to porozkładać teraz na brzmienie całej orkiestry. Pytanie : brzmienie, którego z witalnych instrumentów jest najbardziej realistyczne jeśli chodzi o naśladowanie orkiestry symfonicznej ?

Pozdrawiam...

Zależy od umiejętności kompozytora/arranżera.

Cuda, do pewnego poziomu można zrobić z byle czym.

Ale jeśli miałbym polecać jakieś instrumenty, to najlepszą wartość za swoją cenę prawdopodobnie reprezentuje EWQL Symphonic Orchestra.

Ale jest masa innych do wyboru:

Z tańszych - Miroslav Vitous (całkiem chyba ok, choć nigdy nie używałem), VSL Special Edition (ograniczona, ale za swoją cenę nawet ok, wymaga większych umiejętności miksowania). Garritan nie polecam.

Z droższych - Symphobia (ale to tylko pełne grupy instrumentów - całe smyczki, całe drzewo, cała blacha, czyli nie ma podziału na mniejsze sekcje, nie ma też perkusji), VSL - DVD Edition (poszczególne sekcje kupuje się osobno)

Ze specjalistycznych - LA Scoring Strings (smyczki) albo EWQL Hollywood Strings (jeszcze jest przed premierą, ale zapowiada się świetnie), TrueStrike1 (perkusja orkiestrowa), ProjectSam Brass, VSL download edition (każdy instrument osobno) itp.

Jest tego mnóstwo, zależy co chcesz robić, jak chcesz robić, ile już umiesz i ile chcesz na to przeznaczyć kasy.

Na dobry start polecam EWQLSO.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » niedziela 31 sty 2010, 17:23

Popieram powyższą podpowiedź - dodam, że EWQLSO w jakiejkolwiek z trzech edycji (w zależności od nakładów finansowych).

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » niedziela 31 sty 2010, 17:30

Ja również głosuję na EWQL. Wg mnie najlepsze biblioteki, Symphonic orchestra i świetnie zapowiadające się hollywood strings.
Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 31 sty 2010, 18:00

...
Popieram powyższą podpowiedź - dodam, że EWQLSO w jakiejkolwiek z trzech edycji (w zależności od nakładów finansowych).

...

Ja bym wersji Silver jednak nikomu nie polecał. Zbyt ograniczona ilość artykulacji.

Niby w nazwie "Complete" a dostajemy chyba mniej niż 1/5 tego co w Goldzie ;).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 31 sty 2010, 19:01

Ja bym wersji Silver jednak nikomu nie polecał. Zbyt ograniczona ilość artykulacji.

Niby w nazwie "Complete" a dostajemy chyba mniej niż 1/5 tego co w Goldzie ;).

- Piotr ...

Zdecydowanie mniej, ale trzeba wziąć również pod uwagę pojemność kieszeni. Myślę, że jak ktoś nie ma do dyspozycji dużej kasy, to Silver na "dzień dobry" jest chyba niezłą alternatywą :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

djdaro23

Post autor: djdaro23 » niedziela 31 sty 2010, 19:46

A ja bym Ci polecił zdecydowanie program REASON 4 i zawarty w nim orkiestr sound bank :) Ja dla mnie bombowe brzmienie symfoniczne.Obadaj: http://www.youtube.com/watch?v=eiJb5fLxHws

przemo78

Post autor: przemo78 » niedziela 31 sty 2010, 20:30

Silver brzmi o wiele lepiej, sam go używam - fakt, że jest mocno okrojony w porównaniu do Gold ale za tą cenę chyba nie ma nic lepszego. Tylko trzeba pamiętać, że należy dokupić klucz iLok a ten też swoje kosztuje.
Silver ma też kilka dodatkowych brzmień jako bonus - SteinwayB, organy, klawesyn i kilka chórów.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ