Tłoczenie płyt CD/DVD - sprzęt, firmy, informacje

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
midishiner
Tłoczenie płyt CD/DVD - sprzęt, firmy, informacje

Post autor: midishiner » czwartek 07 sty 2010, 10:24

Witam, szukałem i na forum i w sieci ale niestety nie mogłem nic znaleźć. Poszukuję wszelkich informacji na temat sprzętu jakiego używa się do profesjonalnego tłoczenia płyt cd/dvd. Jakie firmy produkują takie tłocznie? Chodzi mi o ogólne rozeznanie w tym temacie. Dzięki za wszelkie informacje. pozdrawiam

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Tłoczenie płyt CD/DVD - sprzęt, firmy, informacje

Post autor: JoachimK » czwartek 07 sty 2010, 16:14

Popularne w świecie jest m.in. Eclipse

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » czwartek 07 sty 2010, 16:55

...
Popularne w świecie jest m.in. Eclipse
...

Zgadza się. To chyba jedyne oprogramowanie na jakich pracują tłocznie. Eclipse to sam soft. Jest to oprogramowanie diagnostyczne, kontrolujące master dostarczony do tłoczni pod względem zgodności ze standardami Red Book i innymi. Z tego co mi się wydaje Eclipse nie produkuje żadnego hardware. Nawet czytniki CD-Rom nie pochodzą od Eclipse - ich oprogramowanie działa na standardowych napędach komputerowych. Kiedyś nawet istniała lista napędów szczególnie preferowanych dla softu Eclipse i do których Eclipse wypuszczała własne sterowniki.

Cały hardware tłoczacy płyty to zabawa za grube tysiące czy miliony złotych. Nie mam nawet zielonego pojecia ile może kosztować linia technologiczna do replikacji płyt jak i także nie mam pojęcia kto produkuje te maszyny.

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » czwartek 07 sty 2010, 19:01

Nie mam nawet zielonego pojecia ile może kosztować linia technologiczna do replikacji płyt jak i także nie mam pojęcia kto produkuje te maszyny.... 

No a mi właśnie chodzi tylko i wylącznie o sprzęt a dokladnie natryskarki (jeśli tak to się nazywa). Dzięki poki co za to co powyżej.

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

ODPOWIEDZ