Witam kolegów w okresie przedświątecznym. Pytanie moje brzmi: jakie jest Wasze zdanie na temat biblioteki Kontakta 4, porównując do wersji poprzedniej? Znalazłem na forum właściwie tylko jedną opinię Pietra, niezbyt pozytywna zresztą.
Kontakt 4
Re: Kontakt 4
...
Witam kolegów w okresie przedświątecznym. Pytanie moje brzmi: jakie jest Wasze zdanie na temat biblioteki Kontakta 4, porównując do wersji poprzedniej? Znalazłem na forum właściwie tylko jedną opinię Pietra, niezbyt pozytywna zresztą....
Mnie opinia Pietra wystarczyła.
Ciekaw jestem, czy ktoś się zdecydował na upgrade. Ja nie znalazłem ani jednego powodu, żeby wydać pieniądze. No ale może ktoś ma najnowszy Komplete i może coś powiedzieć?
...
...
Witam kolegów w okresie przedświątecznym. Pytanie moje brzmi: jakie jest Wasze zdanie na temat biblioteki Kontakta 4, porównując do wersji poprzedniej? Znalazłem na forum właściwie tylko jedną opinię Pietra, niezbyt pozytywna zresztą....
Mnie opinia Pietra wystarczyła.
Ciekaw jestem, czy ktoś się zdecydował na upgrade. Ja nie znalazłem ani jednego powodu, żeby wydać pieniądze. No ale może ktoś ma najnowszy Komplete i może coś powiedzieć?
...
ja mam komplete. i powiem tak: upgrade do komplete sie oplacal, ale sam update kontaktu z 3 do 4 hmm... z praktycznych rzeczy to dochodza glownie brzmienia z biblioteki orchestral (instrumenty solo oraz swietne chorki), nowy system katalogowania presetow, takze morphing (dziala OK), czyli sa jakies tam zmiany, zadna rewolucja, po prostu ewolucja. troche jednak nie rozumiem dlaczego ludzie narzekaja na brzmienia w kontakcie. mi osobiscie wydaja sie naprawde OK.
.... troche jednak nie rozumiem dlaczego ludzie narzekaja na brzmienia w kontakcie. mi osobiscie wydaja sie naprawde OK....
Tu chyba nie chodzi tyle o narzekanie, ile o to, że niektóre brzmienia innych VSTi są ciekawsze, np. smyczki - EWQL Gold i Project SAM Symphobia (sekcje oczywiście), chóry - wiadomo, EWQL, brassy - Symphobia, dzwony - Philharmonik, piana - jest tu niejedna niezła propozycja itd. Myślę, że ci, którzy weszli w Kontakta, spodziewali się super barw we wszystkich bez wyjątku grupach instrumentów, a tak, wiadomo, do końca się nie da :)
Wiadomo, biblioteka Kontakt to właściwie tylko dodatek, ale zawsze dla każdego znajdzie się coś fajnego. Nie wypas, bo od tego są biblioteki specjalistyczne, ale jest parę perełek z których lubię korzystać.
Kontakt od wersji 3.5 to genialny silnik i nie wyobrażam sobie pracy bez niego.
- Piotr
Czy to prawda że w wersji 4 można skalowac już cały interface Kontakta do większych rozmiarów ? Jak to wygląda w praktyce ? Czy skalowaniu podlegają jednocześnie wszystkie elementy graficzne, manipulatory, gałki, obwiednie itd. ?
...
Czy to prawda że w wersji 4 można skalowac już cały interface Kontakta do większych rozmiarów ? Jak to wygląda w praktyce ? Czy skalowaniu podlegają jednocześnie wszystkie elementy graficzne, manipulatory, gałki, obwiednie itd. ?...
W sumie nie słyszałem, żeby było coś nowego w tym temacie w czwórce. Zawsze możesz sobie powiększyć okno w preferencjach (ta opcja była od zawsze chyba). Podstawowe elementy interfejsu nie zmienią jednak rozmiaru - zrobi się więcej miejsca.
Nie słyszałem o żadnej wtyczce, którą można by było dowolnie rozciągać.
- Piotr
Co w takim razie znaczy poniższy opis zaczerpnięty z TEGO MIEJSCA ?
"Other new features
You'll also find tag-based browsing, much like Kore, and 300 new impulse responses for the convolution processor. Existing users will welcome more subtle changes, such as the manually scalable interface window."
Sprawdziłem demo i faktycznie, okno jest skalowalne. Nie ma jednak rewolucji, kontrolki i wszystkie elementy graficzne nie zmieniają rozmiaru, a jedynie interfejs jest bardziej "luźny". Warto też dodać, że instrument rack rozciąga się tylko w pionie, czyli jakby więcej instrumentów widać.
Tak na dobrą sprawę, to powiększa się głównie lewy panel - browser i nie ma wielkiej różnicy między tym co było do wersji 3 (czyli 3 rozmiary, które można było sobie dokładnie dostosować w ustawieniach) a w wersji 4. Po prostu nie trzeba ustawiać rozmiarów w ustawieniach, a można graficznie. Szału nie będzie ;).
- Piotr
...
...
Czy to prawda że w wersji 4 można skalowac już cały interface Kontakta do większych rozmiarów ? Jak to wygląda w praktyce ? Czy skalowaniu podlegają jednocześnie wszystkie elementy graficzne, manipulatory, gałki, obwiednie itd. ?...
W sumie nie słyszałem, żeby było coś nowego w tym temacie w czwórce. Zawsze możesz sobie powiększyć okno w preferencjach (ta opcja była od zawsze chyba). Podstawowe elementy interfejsu nie zmienią jednak rozmiaru - zrobi się więcej miejsca.
Nie słyszałem o żadnej wtyczce, którą można by było dowolnie rozciągać.
- Piotr ...
Wniosek z tego, że mało słyszałeś i widziałeś. Chyba wszystkie applowe wtyczki w Logic (instrumenty i efekty) można sobie płynnie powiększać wedle życzenia. Z third party których używam można to robić np. w zebrze.