Jaki bas VSTi do muzyki rockowej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Jaki bas VSTi do muzyki rockowej?

Post autor: Elfuello » wtorek 15 gru 2009, 04:42

Gdziekolwiek bym szukał to zawsze są vsti do basu typu dance, house, acid itp. Mnie zależy na mięsistym basiku, który na chwilę obecną najlepszy wydaje mi się EW Hardcore Bass. Tak jednak ma on coś nie fajnego w porównaniu z basem z linii (nawet najtańszym). Może znacie coś alternatywnego? Nie chodzi tutaj o slap typu Pilichowski-style itp. Raczej o bas do rockowego grania, metalu - prosty, który dubluje zazwyczaj riffowe granie gitar.

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.

Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Re: Jaki bas VSTi do muzyki rockowej?

Post autor: fabian » wtorek 15 gru 2009, 06:08

sadzac po filmikach nowy trilian moze byc znakomity..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 15 gru 2009, 07:41

...sadzac po filmikach nowy trilian moze byc znakomity.. ... 

Robią wrażenie te gigabajty :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Recoil

Post autor: Recoil » wtorek 15 gru 2009, 08:00

...
...sadzac po filmikach nowy trilian moze byc znakomity.. ... 

Robią wrażenie te gigabajty :)
...

Darmowy Independence FREE powinien zaspokoić twoje oczekiwania. Jest naprawdę dobry a za tą cenę wręcz bezkonkurencyjny:)

Recoil

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 15 gru 2009, 13:43

Może coś od Scarbee:

http://www.scarbee.com/products/index.php

może być jeszcze Ministry of Rock (dobre, ale bez wypasu), albo Trillian.

Hardcore Bass już dawno wyszło ze sprzedaży. 

- Piotr 

Goddard

Post autor: Goddard » wtorek 15 gru 2009, 13:50

Może znacie coś alternatywnego? Nie chodzi tutaj o slap typu Pilichowski-style itp. Raczej o bas do rockowego grania, metalu - prosty, który dubluje zazwyczaj riffowe granie gitar.

A może Ministry of Rock? Na tym filmiku (od 03:30) gość naparza po klawiaturze w realtimie: http://www.youtube.com/watch?v=MNfIirJIL8Q

Mam ten soft i potwierdzam - jest tak dobry jak filmiki. I bardzo uniwersalny. Używam go nie tylko do rocka.

Sprawa godna uwagi tym bardziej, że w EW trwa świąteczna promocja i można mieć 3 instrumenty w cenie jednego: http://www.soundsonline-europe.com/product.php?productid=EW-196&nl=20091215&id=a9736c566e7149a28dc285be99bd3435

To się nazywa podejście do klienta. Czy Polacy się tego kiedykolwiek nauczą?...

Awatar użytkownika
grant

Post autor: grant » wtorek 15 gru 2009, 13:54

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 15 gru 2009, 23:09

...
Może http://www.youtube.com/watch?v=mmQT534K3VE ?...

Jakoś mnie to nie przekonuję...

A może sprawdź jeszcze nowe banki basówek NI. Wspomniano o Scarbee. Moim zdaniem jest to naprawdę dobre. No i też myślę iż Trilian się sprawdzi w tym zadaniu.

Pozdrawiam!

Pietro

Post autor: Pietro » środa 16 gru 2009, 00:17

A może sprawdź jeszcze nowe banki basówek NI. Wspomniano o Scarbee. Moim zdaniem jest to naprawdę dobre. No i też myślę iż Trilian się sprawdzi w tym zadaniu.

O, no właśnie mi o te chodziło :). Z praktyki mogę poradzić, że jak mamy tłuste gitary podublowane diabły i bębny kompresja szatana, to nam jednak ten bas nie za tłusty potrzebny, bo się młyn zrobi.

Scarbee ma właśnie taki sound, jaki bym polecał - ładny punkt, nie jakieś takie rozlazłe pasmo, jak w przypadku basówek z Ministry of Rock.

- Piotr

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 16 gru 2009, 02:44

jako basista choc nie rockowy typowo podpisuje sie pod przedmowcami w temacie Scarbee!

popatrz tylko, skoro zalezy Ci na basie warkoczacym, pod katem ukladu przystawek (jazzbass zawarkocze - musicmann zawarkocze- precision mniej zawarkocze - rickenbaker ni chuchu, najwazniejsze zeby basik byl zsamplowany pickup przymostkowy) i techniki grania (kostka (szczegolnie upstroke)).

Moim zdaniem najbardziej wszechstornny bass to Jazzbass i jego zsamplowania i Scarbe to z miesiac temu wydal...ze wszystkim co Ci trzeba.

...wydali tez najlepszy rhodes/wurlizter/clavinet

...i wydac maja fortepian Alicia Keys.... tylko ze to pod jej marka a ona zwleka mial byc 2Q 2009 a tu ani widu ani slychu, tylko szalenie interesujace szczutki-sample rzucili jak ochłapy ;-(

ODPOWIEDZ