Witam.
W mnogości informacji na forum i internecie nie odnalazłem informacji na nurtujące mnie pytania odnośnie tych instrumentów. Proszę posiadaczy wyżej wymienionych instrumentów o odpowiedz lub podpowiedz w wyborze któregoś z Nich. Dodam że mnie intersuje przede wszystkim instrument do gry live i ma być uzupełnieniem do Kurzweil'a K2600XS. Dodam że nigdy nie posiadałem syntezatora ze stajni Korga i Rolanda i może niektóre me pytania mogą dla was być bardzo prozaiczne.
- zacznę od arpeggiatora (G6) i K.A.R.M.'y (M3) z tego co wyczytałem i zrozumiałem to M3 ma możliwość uruchomienia zacytuję … 8 wariacji rytmicznych, co w połączeniu z funkcją Module Control daje nam łącznie 32 wariacje... i teraz moje pytanie jeżeli do tego chcę zagrać jeszcze dowolnym COMBI złożonym np. z 10 barw układ akordu na 10 palców to jak się ma polifonia instrumentu która w stosunku do możliwości instrumentu zdaje się być trochę za mała. Odnośnie K.A.R.M.'y to intersuje mnie czy mogę tworzyć własne przebiegi (np. zapisać zagrany na klawiaturze patern )?
- co do G6 to nie znalazłem opisu dokładnego działania arpeggiatora dokładnie ile przebiegów można uruchomić ( np. w Motif es było 4 naraz)?
- tak jak wspomniałem na początku nie miałem do czynienia z korgami więc jak w praktyce ma się oznaczenie polifonii: 120 głosów (single mode), 60 głosów (double mode) ?
- poważniejsze aranżacje jakie wykonuję w zespole (covery + własna twórczość) zabiera mi średnio ok 6-8 stref w układzie kombi wiem też ile zabierają efektów i tutaj moje pytanie o M3 (bo G6 wygląda imponująco) czy na 16 stref 8 efektów to nie jest za mało ? Użytkowników proszę o opinię w jakich sytuacjach to przeszkadza w jakich najbardziej ich brakuje.
Proszę o nie opisywanie brzmień i który to instrument jest „lepszy” czy „gorszy” nie chce wywołać kolejnej wojny a tylko uzyskać odpowiedz na nurtujące mnie pytania. Zadecyduje to o wyborze jednego z nich.