Jak mixować bas?
jak mixować bas i w jaki sposób stosować kompresji do jego obróbki by razem z perkusja mial on mocne brzmienie ale nie takie "buczące", od ktorego szaleje subwoofer. chodzi o czysty przyjemny dla ucha dzwiek basu
Re: Jak mixować bas?
...jak mixować bas i w jaki sposób stosować kompresji do jego obróbki by razem z perkusja mial on mocne brzmienie ale nie takie "buczące", od ktorego szaleje subwoofer. chodzi o czysty przyjemny dla ucha dzwiek basu...
Witam!
Oto metoda:
1. dobry basista
2. dobry instrument
3. całkiem przyzwoita "paczka"
4. kabel również przyzwoity
5. dwa lub trzy średnio-wysoko-przyzwoite moikrofony poj.
6. dość dobry kompresor na wyjściu
7. lepszy interfejs
8. możliwy soft
9. nie-kiepski korektor
10. ciut lepszy słuch
11. ciut od słuchu lepsze monitory.
Tyle z nudów, a na poważnie.
Nagrywam bas przez stary piec gitarowy "krejta", zgrywam poprzez SM57 i B3... korektorem wyrównuję do perkusji. A na końcu i tak wspomagam go jakimś syntetykiem. Tak bywa przy kiepskim budżecie.
Z kompresją raczej ostrożnie, na moje niewprawione ucho, staram się nie przesadzić.
Efekty może nie powalają, ale jak dla mnie i na moje potrzeby są całkiem przyzwoite.
Pozdrawiam
D_M
Witam!
Oto metoda:
1. dobry basista
2. dobry instrument
3. całkiem przyzwoita "paczka"
4. kabel również przyzwoity
5. dwa lub trzy średnio-wysoko-przyzwoite moikrofony poj.
6. dość dobry kompresor na wyjściu
7. lepszy interfejs
8. możliwy soft
9. nie-kiepski korektor
10. ciut lepszy słuch
11. ciut od słuchu lepsze monitory.
Tyle z nudów, a na poważnie.
Nagrywam bas przez stary piec gitarowy "krejta", zgrywam poprzez SM57 i B3... korektorem wyrównuję do perkusji. A na końcu i tak wspomagam go jakimś syntetykiem. Tak bywa przy kiepskim budżecie.
Z kompresją raczej ostrożnie, na moje niewprawione ucho, staram się nie przesadzić.
Efekty może nie powalają, ale jak dla mnie i na moje potrzeby są całkiem przyzwoite.
Pozdrawiam
D_M
... zapomniałem dodać, że z linii też zdejmuję...
(ale to brzmi)
Pozdrawiam jeszcze raz
D_M
(ale to brzmi)
Pozdrawiam jeszcze raz
D_M
...jak mixować bas i w jaki sposób stosować kompresji do jego obróbki by razem z perkusja mial on mocne brzmienie ale nie takie "buczące", od ktorego szaleje subwoofer. chodzi o czysty przyjemny dla ucha dzwiek basu...
kompresja owszem aby nie za mocna (pamiętaj o tym że w kompresji basu najlepiej sprawdza się ustawienie wolnego ataku i dosyć szybkiego powrotu),jeżeli jest zbyt obszerny na dole spróbuj delikatnie pociąć najniższe pasma,dodaj nieco pogłosu typu medium room itp.możesz też skorzystać z jakiegoś ocieplacza,przepuścić go przez bramkę szumów dodać odrobinę korekcji.np.jeżeli dudni to podciąć 60 hz a jeżeli nie ma wyrazu to lekko podbić pasmo z zakresu 200-300 hz,jeśli szumi możesz też podciąć najwyższe częstotliwości.pobaw się także filtrami - czasami można uzyskać zaskakujące rezultaty.
kompresja owszem aby nie za mocna (pamiętaj o tym że w kompresji basu najlepiej sprawdza się ustawienie wolnego ataku i dosyć szybkiego powrotu),jeżeli jest zbyt obszerny na dole spróbuj delikatnie pociąć najniższe pasma,dodaj nieco pogłosu typu medium room itp.możesz też skorzystać z jakiegoś ocieplacza,przepuścić go przez bramkę szumów dodać odrobinę korekcji.np.jeżeli dudni to podciąć 60 hz a jeżeli nie ma wyrazu to lekko podbić pasmo z zakresu 200-300 hz,jeśli szumi możesz też podciąć najwyższe częstotliwości.pobaw się także filtrami - czasami można uzyskać zaskakujące rezultaty.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
np.jeżeli dudni to podciąć 60 hz ....
a mogę sie spytać czym podcinasz ? masz jakiś konkretny filtr górnoprzepustowy czy zwyczajny korektor ?
a mogę sie spytać czym podcinasz ? masz jakiś konkretny filtr górnoprzepustowy czy zwyczajny korektor ?
Średniozaawansowany ;)
W moim mieście panuje dziwna choroba wśród basistów. oni boja sie sprzętu. Serio. jeszcze nikt nie przyjechał do mnie z godziwą paczką. Wszyscy wpinają sie w linie. Ale ostatnio wpadł do mnie band z miasta Wrocka i basista dysponował dobra paczką , dobrym basem z w miarę świeżymi strunami (to b. ważne). obstawiłem to mikrofonami audix i efekt był poprostu piorunujący. Bas w miksie był doskonały; gruby, wyrównany ciepły. prostu fantazja. Odrazu zrozumiałem dlaczego ciagle były problemy z basem na innych demówkach. jednak jak nie ma dobrego źródła to zaden magiczny plug-inani eQ nie pomoże.
Po pierwsze - delikatna kompresja na basie?????? Przepraszam, ale to chyba jakis specyficzny gatunek muzyczny...
po drugie: podcinanie częstotliwości xx bo dudni? A ja myślałem, że dudni różnie - w zależności od gitary/reszty... (a w Polsce najczęściej od parametrów akustycznych reżyserki :] )
po trzecie: magia korektora nie pomoże na nagrania z linii? a paczka i dobra gitara to przepraszam niby co takiego magicznego wprowadzają? A może już odchudzone pasmo ze skompresowaną i wyrównaną dynamiką? (czyli to co można zrobić za pomocą narzędzi studyjnych)
jezzz... co za wątek..........
bjortos.
po drugie: podcinanie częstotliwości xx bo dudni? A ja myślałem, że dudni różnie - w zależności od gitary/reszty... (a w Polsce najczęściej od parametrów akustycznych reżyserki :] )
po trzecie: magia korektora nie pomoże na nagrania z linii? a paczka i dobra gitara to przepraszam niby co takiego magicznego wprowadzają? A może już odchudzone pasmo ze skompresowaną i wyrównaną dynamiką? (czyli to co można zrobić za pomocą narzędzi studyjnych)
jezzz... co za wątek..........
bjortos.
po trzecie: magia korektora nie pomoże na nagrania z linii? a paczka i dobra gitara to przepraszam niby co takiego magicznego wprowadzają?
No, tu akurat chodzi o znieksztalcenia, jak sadze. To jeszcze basowi w miksie nie zaszkodzilo
No, tu akurat chodzi o znieksztalcenia, jak sadze. To jeszcze basowi w miksie nie zaszkodzilo

hehe bartos spadaj na drzewo szamać banany
Nyarlathotep - głos i język wszystkich bogów zewnętrznych. Jego jedynym panem jest Azatoth - wielki i bezmyślny bóg... pełzający chaos nuklearny
...hehe bartos spadaj na drzewo szamać banany...
tekst miesiąca - oprawić w ramki i na ścianę
tekst miesiąca - oprawić w ramki i na ścianę

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm