Dobra karta Firewire x8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
danekw
Dobra karta Firewire x8

Post autor: danekw » niedziela 15 lis 2009, 18:01

Mam problem z wyborem karty Firewire do mojego Maca. Na rynku jest ich ostatnio sporo i to w podobnych cenach. Zależy mi, żeby karta miała 8 wejść i dobre przetworniki mikrofonowe. Dobrze, żeby mogła pracować jako niezależny mikser, ale nie jest to konieczne. Nie interesuje mnie natomiast dodatkowy pakiet oprogramowania, ponieważ mam legalnego Cubase'a na którym pracuję.

Spodobały mi się: Motu 828mk3 ponieważ ma wbudowane kompresory i pogłosy (nie wiem czy dobre) i Presonus FireStudio (Pro lub Project), bo podobno ma dobre przetworniki, ale widziałem też fajne propozycje Lexiocona i Focusrite Saffire

Proszę podpowiedzcie, co wybrać i jakie macie doświadczenia z tymi kartami?

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Awatar użytkownika
Robix

Re: Dobra karta Firewire x8

Post autor: Robix » niedziela 15 lis 2009, 20:20

...
Mam problem z wyborem karty Firewire do mojego Maca. Na rynku jest ich ostatnio sporo i to w podobnych cenach. Zależy mi, żeby karta miała 8 wejść i dobre przetworniki mikrofonowe. Dobrze, żeby mogła pracować jako niezależny mikser, ale nie jest to konieczne. Nie interesuje mnie natomiast dodatkowy pakiet oprogramowania, ponieważ mam legalnego Cubase'a na którym pracuję.

Spodobały mi się: Motu 828mk3 ponieważ ma wbudowane kompresory i pogłosy (nie wiem czy dobre) i Presonus FireStudio (Pro lub Project), bo podobno ma dobre przetworniki, ale widziałem też fajne propozycje Lexiocona i Focusrite Saffire

Proszę podpowiedzcie, co wybrać i jakie macie doświadczenia z tymi kartami?...

Ja niedawno stałem przed takim samym wyborem i padło na Focusrita. Na prawdę bardzo dobra karta. Jakość dźwięku w 100 % zadowalająca.

Pamiętam jeszcze, że dużo osób odradzało mi Presonusa, bo podobno jest mało stabilny i trzeba często robić reinstalacje sterowników.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » niedziela 15 lis 2009, 20:29

Pamiętam jeszcze, że dużo osób odradzało mi Presonusa, bo podobno jest mało stabilny i trzeba często robić reinstalacje sterowników.

Dzięki za info, ale podobno na Maku większość kart pracuje stabilnie? Osobiście nie mam przekonania do Presonusa, choć karty wyglądają ciekawie... Podoba mi się Motu i Lexicon I-Onix... z utęsknieniem czekam na Wasz opinie!Laughing

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 15 lis 2009, 22:58

...

Hej

Chetnie podepne sie pod temat tez interesuje mnie dobra karta

z DSP na pokladzie i pracy bez kompa jako samodzielny mixer bo czasem chialbym

tak urzywac karty + 2 x ADAT ( 16 kanalow 44.1-48 khz ) takie wypasnie jakie ma

motu 828MK3 FW i pytanie czy faktycznie to motu jest takie awaryjne i co z gwarancjia

i stabilnoscia jestem otwarty na wszelkie sugestie

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » niedziela 15 lis 2009, 23:57

a Focusrite Sapphire chyba nie działa jako samodzielny mikser bez komputeraz? - dobrze myślę Robixie? 

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 16 lis 2009, 09:43

Nie wiem jak powyższe na Macu, ale sprawdź jeszcze Apogee Ensemble. Dosyć konkretna karta z konkretnymi przetwornikami. Cena też nie zabija.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 16 lis 2009, 09:53

...
Hej

Chetnie podepne sie pod temat tez interesuje mnie dobra karta

z DSP na pokladzie i pracy bez kompa jako samodzielny mixer bo czasem chialbym

tak urzywac karty + 2 x ADAT ( 16 kanalow 44.1-48 khz ) takie wypasnie jakie ma

motu 828MK3 FW i pytanie czy faktycznie to motu jest takie awaryjne i co z gwarancjia

i stabilnoscia jestem otwarty na wszelkie sugestie

Hej

...

Ja posiadam MOTU 828mk3 ponad rok i nie zanotowałem jeszze zadej awarii...Polecam

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » poniedziałek 16 lis 2009, 10:32

Nie wiem jak powyższe na Macu, ale sprawdź jeszcze Apogee Ensemble. Dosyć konkretna karta z konkretnymi przetwornikami. Cena też nie zabija.

A ja właśnie nie wziąłem jej pod uwagę, bo zabiła mnie cena - nowa ponad 8,5 tys zł! Focusrite Saffire 56 kosztuje połowe tego... 

Zawęziłem swoje poszukiwania do dwóch modeli - Motu 828mk3 i Focusrite Saffire 40 lub 56. Nie wiem, czy słusznie - może coś jeszcze pominąłem?

Motu działa jako samodzielny mikser, ale ma tylko 2 przedwzmacniacze mikrofonowe, za to Focusritte ma ich 8, ale prawdopodobnie bez komputera nic z tą kartą nie da się zdziałać... co sądzicie?

pozdrawiam 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 16 lis 2009, 11:56

...
a Focusrite Sapphire chyba nie działa jako samodzielny mikser bez komputeraz? - dobrze myślę Robixie? ...

Wczoraj wyczytałem, że dzięki najnowszym sterownikom do Saffira od wersji 1.7 w górę, jest możliwość korzystania z karty bez komputera.

Q: Can Saffire PRO 40 be used in standalone mode (away from a computer)?
A: Yes. The Saffire PRO 40 can be used as a standalone device without a FireWire connection by using Saffire Mix Control v1.7 or higher.

To jest ze strony Focusrita:

http://www.focusrite.com/products/saffire/saffire_pro_40/

z sekcji FAQ.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 16 lis 2009, 15:03

...

A ja właśnie nie wziąłem jej pod uwagę, bo zabiła mnie cena - nowa ponad 8,5 tys zł! Focusrite Saffire 56 kosztuje połowe tego... 

Zawęziłem swoje poszukiwania do dwóch modeli - Motu 828mk3 i Focusrite Saffire 40 lub 56. Nie wiem, czy słusznie - może coś jeszcze pominąłem?

Motu działa jako samodzielny mikser, ale ma tylko 2 przedwzmacniacze mikrofonowe, za to Focusritte ma ich 8, ale prawdopodobnie bez komputera nic z tą kartą nie da się zdziałać... co sądzicie?

pozdrawiam ...

Jezeli zalezy Tobie na przedwzmacniaczach to jest jeszcze jedna opcja od motu 8pre:

http://www.motu.com/products/motuaudio/8pre/

Moze dzialac jako samodzielny interface lub mozna polaczyc to z 828mk3.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ