Yamaha 01V i Samplitude 8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dzamejka
Yamaha 01V i Samplitude 8

Post autor: dzamejka » sobota 14 lis 2009, 18:05

Witam. Mam duży problem z podpięciem Konsoli YAMAHA 01V do Programu SAMPLITUDE, tak aby działała zamiast miksera na monitorze. Czy jest ktoś kto już tak pracował i może krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobił?

Z góry dzięki
pozdrawiam

Awatar użytkownika
estbeatz

Re: Yamaha 01V i Samplitude 8

Post autor: estbeatz » sobota 14 lis 2009, 18:42

...Witam. Mam duży problem z podpięciem Konsoli YAMAHA 01V do Programu SAMPLITUDE, tak aby działała zamiast miksera na monitorze. Czy jest ktoś kto już tak pracował i może krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobił?

Z góry dzięki
pozdrawiam

...

Co prawda nie pracowałem w ten sposób, ale mój znajomy ma i podłączał tą konsolę. O ile się nie myle podłączał ją przez MIDI do Interfacu a reszta to już konfiguracja w DAW (w Twoim przypadku Samplitude). Powinien być też dołączony zestaw sterowników/programów do konfiguracji i obsługi tej konsoli.

Napisz jak podłączasz i gdzie dokładnie masz problem to łatwiej będzie Ci pomóc.

dzamejka

Post autor: dzamejka » środa 18 lis 2009, 20:35

...Witam. Mam duży problem z podpięciem Konsoli YAMAHA 01V do Programu SAMPLITUDE, tak aby działała zamiast miksera na monitorze. Czy jest ktoś kto już tak pracował i może krok po kroku wytłumaczyć jak to zrobił?

Z góry dzięki
pozdrawiam

...

Co prawda nie pracowałem w ten sposób, ale mój znajomy ma i podłączał tą konsolę. O ile się nie myle podłączał ją przez MIDI do Interfacu a reszta to już konfiguracja w DAW (w Twoim przypadku Samplitude). Powinien być też dołączony zestaw sterowników/programów do konfiguracji i obsługi tej konsoli.

Napisz jak podłączasz i gdzie dokładnie masz problem to łatwiej będzie Ci pomóc.

podłączylismy ja kablem midi i nie reaguje,
co robic ?

moze jakies zle sterowniki?
moze jakas podpowiedz gdzie szukac sterownikow poprawnych
jezeli moglismy zainstalowac zle ale chyba nie

prosze o pomoc

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 19 lis 2009, 08:29

......  

moze jakies zle sterowniki?
moze jakas podpowiedz gdzie szukac sterownikow poprawnych
jezeli moglismy zainstalowac zle ale chyba nie

prosze o pomoc...

Nie uzywam takiego steronika i nie bede wstanie dokladnie pomóc. Ale  połączenia MIDI nie potrzebują zadnych steroników. tzn.  Łącząc jedno urządzenie z drugim komunikują sie one wedlug ustalonego standardu, więc jezeli łączysz Yamahe za pomocą MIDI z interfejsem MIDI zainstalowanym komputerze to komunikacja jakakolwiek musi nastąpić. Sprawdz sprawnosc kabli midi na innym urządzeniu (jakis klawisz). Na pewno sprawdziles  czy wszystko jest dobrze ustawione na wejsciu i wysjciu midi w samplitude? 

Jak  klikniesz w menu MIDI opcje 'MIDI Controller Setup' otwiera sie okno gdzie masz do wyboru rodzaje kontrolera (jest nawet Yamaha 01V). Wydaje mi sie ze po wybraniu kontrolera i istawieniu poprawnie MIDI in i Midi Out powinno cos trybic. 

ODPOWIEDZ