Akai MPC 2000xl jako zewnętrzny sekwencer

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
orteusz
Akai MPC 2000xl jako zewnętrzny sekwencer

Post autor: orteusz » sobota 07 lis 2009, 15:21

Mam kilka pytań:

1)Jak zrobić by mpc 2000xl działało jako zewnętrzny sekwencer. Mam synth clavia norm modular. Po wybraniu opcji w mpc midi/sync wybieram dump (sample) i tam request niestety sie nie uruchamia. próbowałem zrobicto tak  jak w instrukcji ale nie nie działa, być może gdzieś sie pomyliłem....czyatłem faq midi ale nie dokonca rozumiem jak to zrobic???

2)kilka razy udało sie jakoś to połączyć ale nie wiem czemu tylko niektóre patche chca sie "nagrywać" na mpc inne z większa polifonią nie:( aha no i jak krece gałkami w clavia to zmiany już sie nie zgrywają czy da sie to jakoś zrobić?

3) jak nagrać wiele różnych ścieżek midi to znaczy np na 1 tracku chce biec leady na2. pady na 3 coś tam itd..???

dzieki za podpowiedzi. pozdrawiam

[addsig]

Awatar użytkownika
orteusz

Re: Akai MPC 2000xl jako zewnętrzny sekwencer

Post autor: orteusz » niedziela 08 lis 2009, 12:20

dziś popróbowałem kilku nowych rzeczy i tak:

1. jeśli wybieram na rtacku 1, 2 , 3 itd midi i opckje 1A device to moge nagrywac rózne brzmienia na roznych trakach problem w tym ze jak po krece na clavia cos to sie zmieniaja wszytskie (gdzieś wyczytalem ze trzeba ustawic program change??? nie wiem jak to zrobic? czy ktoś może pomóc? ) aha no i nagrywaj ami sie wciąz tylko niektóre patche...i wydaje mi sie ze to nie jest problem polofonii bo czasem nawet patche o jedym glosie nie dzialaja wiec ocb???

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lis 2009, 12:40

...
Mam kilka pytań:

1)Jak zrobić by mpc 2000xl działało jako zewnętrzny sekwencer. Mam synth clavia norm modular. Po wybraniu opcji w mpc midi/sync wybieram dump (sample) i tam request niestety sie nie uruchamia. próbowałem zrobicto tak  jak w instrukcji ale nie nie działa, być może gdzieś sie pomyliłem....czyatłem faq midi ale nie dokonca rozumiem jak to zrobic???

2)kilka razy udało sie jakoś to połączyć ale nie wiem czemu tylko niektóre patche chca sie "nagrywać" na mpc inne z większa polifonią nie:( aha no i jak krece gałkami w clavia to zmiany już sie nie zgrywają czy da sie to jakoś zrobić?

3) jak nagrać wiele różnych ścieżek midi to znaczy np na 1 tracku chce biec leady na2. pady na 3 coś tam itd..???

dzieki za podpowiedzi. pozdrawiam ...

A nie mozesz uzywaz jako sequencera np cubase? Po co ci sie babrac z tym Akai?

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 08 lis 2009, 19:15

Po to że toświetny i wygodny sekwencer jak ktoś po takcie nie bawi się edycją....

problem w tym że clavia musi działać w trybie multi bo tylko wtedy masz możliwośc przypisania każdego kanał midi do innego brzmienia...tak działałem na mpc 4k - w kompie był proteus

proteus mógł za jednym strzałem obsłużyć 16 kanałów midi i 16 różnych baqrw - na każdym tracku w mpc wybierałem tylko kolejny kanał midi i wszystko

tak samo musi być w klawiszu

Awatar użytkownika
orteusz

Post autor: orteusz » niedziela 08 lis 2009, 20:39

Zbynia  nie rozumiem po co był ci w takim razie proteus?  z tego co piszesz rozumiem ze 4k miales polaczone z klawiszem w trybie multi i to było wystarczające by działało....mi jakoś się udało zronbić by różne barwy działały ale jak krece gałami w clavi na jednej z barw to reszta też sie zmienia...hym to chyba problem z programs????????? jaka rada??? hym no i nie wiem jaki multi tmbral ma clavia jest to model nord modular g1 z klawiszami bez karty rozszerzającej

ODPOWIEDZ