Problem z fazą w nagraniu zestawu perkusyjnego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Problem z fazą w nagraniu zestawu perkusyjnego

Post autor: grembo » sobota 07 lis 2009, 11:04

Ostatnio nagrywalem pewien akustyczny zespol. W zwiazku z tym ze nagranie mialo charakter promocyjny nie plytowy, zdecydowalismy sie nagrania dokonac w piwnicy (40,2 - 3,5m wysokosci), ktora jest cwiczeniowka perkusistki grajacej w zespole.Zadaptowana - pulapki basowe, kilka dyfuzorow.

Jako ze jest to jedno pomieszczenie, na kupie siedzieli wszyscy poza wokalem. Bas w linie - bezproblemowo, ale gitara Godin (nylonowy elektryk z malym pudlem rezonansowym) mocno wchodzila w ,dobrze i zgodnie z arkanami sztuki realizacyjnej, ustawione Overheady. W zwiazku z tym musialem je ustawic tak, aby zminimalizowac przesluch gitary (ktora miala charakter raczej pilota-choc 80% partii weszlo do wersji ostatecznej).

I teraz mam problem z faza - utwory grane pałką czy chrustem jakos udalo mi sie polatac (przez przesuwanie trackow wzgledem siebie, z orientacja na transient), ale mam potworny problem z utworami granymi szczotkami. Werbel, a szczegolnie "szurania" brzmia ohydnie :(

Zestaw mikow:

- Stopa (dobrze poczyszczona, nie wplywa na problem)

- Audix i5 (chyba) - 2 - gora i dol werbla (faza na bottom odwrocona)

- OH - GT malomebranowe (nie pamietam symboli, dosyc nietypowe z wygladu, ale charakter brzmieniowy typowy cardioid paluch). Jeden OH umieszczony nad ridem - troche skierowany na werbel, drugi OH nad hahitem - skierowany nań, na czesc miedzy dzwonkiem hihatu a werblem.) Mam niestety problem brzmieniwoy tu dodatkowy - za mocno slychac dzwiek z dzwonka hihatu i ride - ale akurat z tym da sie cos zrobic.

Czy macie jakis pomysl jak  wybrnac z problemu z faza?. Utwory polatane - brzmia naprawde fajnie, wiec chce powalczyc i o te szczotkowane. Jest na to jakas metoda? Kolega radzil mi rezygnowac z mikrofonow werblowych, ale przy szczotkach... jakos to slabo brzmi.

Wdzieczny za ewentualna pomoc, pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
grembo

Re: Problem z fazą w nagraniu zestawu perkusyjnego

Post autor: grembo » sobota 07 lis 2009, 18:28

...znikad pomocy?

richtig

Post autor: richtig » sobota 07 lis 2009, 19:21

Jeżeli doszedłeś do pożądanych wartości przesunięcia ścieżek w utworach z pałkami, to myślę że możesz zastosować takie samo przesunięcie na odpowiednich ścieżkach z miotełkami, nie? Oczywiście o ile mikrofony nie były ruszane 

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » niedziela 08 lis 2009, 00:02

a mógłbyś chociaż wrzucic to nagranie? tak na sucho ciężko cokolwiek powiedzieć:)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 08 lis 2009, 20:22

probowalem metody z czasem, ale nie do konca go znam - bo ja przesuwalem regiony, a nie Delay Compensation.

Na oko, mikrofony byly ustawione ok.
1oh - od gory werbla ok. 1m , od drugiego oh o ok.1,5m
2oh - od werbla ok. 1,2

Nie mialem jak ich ustawic w zgodnosci z zasada 3 to 1 (tutaj link link do krotkiego opisu metody) gdyz dowiedzialem sie o niej dopiero po tym nagraniu :)

Wrzucanie trakow - nie wiem czy to ma sens i w jakiej formie. Poza tym tam juz jest taki balagan po moich dzialaniach ze sam nie wiem ktory stan byl punktem wyjscia.

ODPOWIEDZ