Phantom w Saffire 6 USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kz
Phantom w Saffire 6 USB

Post autor: kz » piątek 06 lis 2009, 17:14

Chcę trochę poprawić jakość mojego toru audio i mam zamiar kupić ten interfejs. Potrzebny mi jest do nagrywania wokalu pod podkłady przygotowane wcześniej na innym komputerze. Ilość wejść i wyjść w zupełności mi wystarcza. Nie powinno być również problemu ze złączem USB bo teraz używam do tego OmniStudio f-my M-Audio i daje radę.
Mam tylko jedną wątpliwość. Ten interfejs jest zasilany wyłącznie przez USB /nie ma opcji z osobnym zasilaczem/. Czy w tej sytuacji oferowane zasilanie phantom będzie wystarczające dla mikrofonów pojemnościowych które potrzebują 48V. Na przednim panelu jest przycisk Phantom 48V. Instrukcja potwierdza że jest to pełne zasilanie. Ale ja nie do końca jestem pewien czy z gniazda USB można wycisnąć takie napięcie i czy zapewni ono stabilną pracę przy nagrywaniu przez mikrofon pojemnościowy. Być może moje wątpliwości są nieuzasadnione ale na usprawiedliwienie mam to że z zawodu jestem muzykiem a nie elektronikiem więc proszę o radę.

Ps. Uprzedzając rady w stylu kup Saffire 24 PRO i będzie po sprawie odpowiadam - mógłbym ale wtedy płacę za SPDiF i ADAT które nie będą mi do niczego potrzebne. Jeżeli Saffire 6 USB zaspokoi moje potrzeby to różnicę w cenie wolę wykorzystać na dołożenie do zakupu lepszego mikrofonu.
http://nsmtbg.npx.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Phantom w Saffire 6 USB

Post autor: matiz » piątek 06 lis 2009, 22:56

ja nie do końca jestem pewien czy z gniazda USB można wycisnąć takie napięci

USB daje 2,5W, mikrofon pobiera niecaly 1W, wiec spokojnie porzadnie zaprojektowane urzadzenie zasili mikrofon i jeszcze drugie tyle zostaje na elektronike interfejsu.

kz

Re: Phantom w Saffire 6 USB

Post autor: kz » sobota 07 lis 2009, 21:10

USB daje 2,5W, mikrofon pobiera niecaly 1W, wiec spokojnie porzadnie zaprojektowane urzadzenie zasili mikrofon i jeszcze drugie tyle zostaje na elektronike interfejsu

Dzieki za informację Wezmę ten interfejs do testowania. Zobaczę jeszcze czy pociągnie 2 mikrofony pojemnościowe jednocześnie /Saffire 6 USB ma 2 wejścia z fantomem/ Jeżeli przy tym byłyby przyzwoicie brzmiące preampy to może warto będzie go kupić.....
http://nsmtbg.npx.pl

ODPOWIEDZ