Muzyka do gier flashowych i iphone

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kuba-core
Muzyka do gier flashowych i iphone

Post autor: kuba-core » piątek 09 paź 2009, 14:18

Witam, jakiś czas temu nawiązałem współpracę z firmą robiącą aplikacje na iphona i gry flashowe. Dostałem niedawno pierwsze większe zlecenie na muzyke do gry łącznie z efektami. Proszą mnie o wycenę takiego dzieła:).

Jak radzicie się z nimi rozliczać? 

Generalnie tu chodzi tu o jeden/dwa podkłady i kilka efektów. Obliczyłem że zajmie mi to ok 2 dni na zrobienie autorskiego podkładu.

Pytanie: ile zawołać za taką grę?

IMAO

Goddard

Re: Muzyka do gier flashowych i iphone

Post autor: Goddard » czwartek 15 paź 2009, 10:00

Jak radzicie się z nimi rozliczać? 

Generalnie tu chodzi tu o jeden/dwa podkłady i kilka efektów. Obliczyłem że zajmie mi to ok 2 dni na zrobienie autorskiego podkładu.

Pytanie: ile zawołać za taką grę?...

To zależy:

- czy to ma być na wyłączność (tj. z przeniesieniem autorskich praw majątkowych)?

- jaka długość tych podkładów?

- czy mają być tylko instrumenty VST czy również żywe albo wokale?

- czy developer to duża uznana firma?

Za 1-minutowy kawałek VST z wyłącznością możesz wziać ok. 600-700 zł. Mniej to już jest tzw. psucie rynku. A jak uda Ci się więcej - super! :)

Za sfx: 25-50 zł. To zależy, ile pracy Cię kosztował.

Piszesz jednak, że na całość będziesz potrzebować dwóch dni. Rozumiem w takim razie, że to jakieś prościutkie backgroundy albo że chcesz wykorzystać już istniejące tracki? Bo jak dla mnie 2 dni na stworzenie podkładów to malutko...

Awatar użytkownika
kuba-core

Re: Muzyka do gier flashowych i iphone

Post autor: kuba-core » czwartek 15 paź 2009, 10:56

dzieki za odpowiedz,

tak tez sie mniej więcej dogadalem juz wczesniej, chodzi tu o ok 2 dni na jeden podklad z efektami nie calość zamowienia, ktore jest ogromne, wszystko vst oprocz fxów, ktore czasem nagrywam na zywych przeszkadzajkach.

IMAO

ODPOWIEDZ