Jak podzielić dyski twarde?
Planuję podzielić ten 750 GB na 2 partycje. tego 1TB też nie podzieliłem na partycje, na razie jest tylko taka ogólna systemowa 100 GB na nim.
Tu pytanie: czy na dysku 750 trzymam tylko projekty cubase wraz ze wszystkimi wave'ami a resztę oprogramowania w tym wszelkie wtyczki vst jak i samego Cubase instaluję na dysku 1 TB? Czy może inna konfiguracja będzie lepsza (np na 1 partycji dysku 750 trzymam wtyczki, DAW, a na drugiej partycji trzymam projekty z wave'ami?)?
Re: Jak podzielić dyski twarde?
...i czy w ogóle jest sens robienia partycji na plik wymiany? czy może w ogóle nie używać pliku wymiany? (6GB RAM, tripple channel)...
A myślisz że swap na osobnej partycji przy takich parametrach da coś;)? Nie przesadzajmy. Ja proponuję spiąć dyski w RAIDa bo z taką ilością miejsca nie ma co robić specjalnie. Szybszy pod system, to podstawa. Reszta miejsca na biblioteki, sample i projekty.
Swoją drogą, kiedyś robiło się muzykę, gdzie dysk 20GB to był kosmos... Ale z drugiej strony, od przybytku głowa nie boli . Ja Ci powiem że śmiało sobie radzę na laptopie z dyskiem 250GB, w tym partycja ukryta na obraz systemu, i jakoś niespecjalnie widziałbym zastosowanie dla dysku 1TB:). Pozdrawiam.
...i czy w ogóle jest sens robienia partycji na plik wymiany? czy może w ogóle nie używać pliku wymiany? (6GB RAM, tripple channel)...
Swap robić, pomimo takiej ilości ramu system i tak będzie korzystał ze swapa. Jeżeli priorytetem jest wydajność to nie robiłbym raida. Jeżeli będziesz dużo korzystał z dużych banków brzmień, sampli, wypasionych VSTi to jeden dysk bym w całości poświęcił na ten cel, z doświadczenia wiem że to jest właśnie wąskie gardło. Drugi dysk bym podzielił na trzy partycje: swap, system i projekty DAW. Jeszcze lepiej by było gdybyś miał trzeci dysk aby wydzielić projekty DAW, wtedy na swap i system wystarczyłby jakiś niedyży dysk. Ale myślę że tak też będzie dobrze.
[addsig]
...
Swap robić, pomimo takiej ilości ramu system i tak będzie korzystał ze swapa. Jeżeli priorytetem jest wydajność to nie robiłbym raida. Jeżeli będziesz dużo korzystał z dużych banków brzmień, sampli, wypasionych VSTi to jeden dysk bym w całości poświęcił na ten cel, z doświadczenia wiem że to jest właśnie wąskie gardło. Drugi dysk bym podzielił na trzy partycje: swap, system i projekty DAW. Jeszcze lepiej by było gdybyś miał trzeci dysk aby wydzielić projekty DAW, wtedy na swap i system wystarczyłby jakiś niedyży dysk. Ale myślę że tak też będzie dobrze. ...
Nie zabardzo rozumiem czy to RAID jest wąskim gardłem?
Sam posiadam 2 dyski w Raid i nie zastanawiam sie czy nie dorzucić jeszcze 3go,
Wydajnosc macierzy wzrasta niemalże 2 krotnie.
Pozatym wg mnie swap powinien się znajdować na partycji systemowej, mozna go ustawić na stałe np 2GB, zeby Windows nie sterował rozmiarem dynamicznie bo to kolejne operacje odczytu/zapisu.
A co do partycji to normalnie mam zainstalowany soft na C, wtyczki sample itp, na D a pozniejsze projekty zapisuje na zewnętrzym dysku USB w razie awarii macieży.
1 Na system, wszytskie apliacje i dodatkowe rzeczy urzytkowe, folder z VST. Okolo 200GB
2 Na bliblioteki sampli i plik wymiany i archwizacje dzienną sesji z 3 dysku. 1TB
3 Na sesje nagraniowe. Tu postawilbym na mozliwie najszybszy dysk. Taki SATA2 z odczytem kolo 100MB/sec w zupelnosci wystarcza. 1TB
Taka konfiguracja zapenia bardzo dobrą wydajnosc. Sam pracuje i jestem szalenie zadowolony. RAID jest spoko, ale tu by trzeba bylo 4 dyski, a to juz duzo chałasu.
Nie zabardzo rozumiem czy to RAID jest wąskim gardłem?
Nie. Miałem na myśli banki sampli z których korzystaja VSTi to one mogą być wąskim gardłem.
Sam posiadam 2 dyski w Raid i nie zastanawiam sie czy nie dorzucić jeszcze 3go,
Wydajnosc macierzy wzrasta niemalże 2 krotnie.
Jeżeli mówisz o raidzie 0 to wydajność rzeczywiście trochę wzrośnie ale za to w razie awarii jednego z dysków stracisz wszystko. Po za tym i tak większą korzyść w wydajności będziesz miał jeżeli podzielisz dyski tak jak podałem.
Pozatym wg mnie swap powinien się znajdować na partycji systemowej, mozna go ustawić na stałe np 2GB, zeby Windows nie sterował rozmiarem dynamicznie bo to kolejne operacje odczytu/zapisu.
Swap powinien znajdować się na osobnej partycji aby plik wymiany nie ulegał fragmentacji. Tworząc partycję swap na początku dysku dodatkowo zwiększasz jego wydajność.
[addsig]
Tworząc partycję swap na początku dysku dodatkowo zwiększasz jego wydajność.
Miałem na myśli że zwiększam w ten sposób wydajność pliku wymiany a nie dysku
[addsig]
> ...Mam 1TB i 750 GB
Piszesz, że masz 6 GB RAMu, zatem wnioskuję, że system to Vista 64 bit, tudzież Windows 7 64 bit. A to implikuje przyzwoitą konfigurację sprzętową. Na Twoim miejscu w ogóle nie przejmowałbym się takimi drobiazgami jak wydajność "zależna" od pliku wymiany itd. To nie te czasy. Nie ma sensu odgrzewać starych tricków, które sprawdzały się w czasach Windows 95/98, czy nawet 2000 i przy słabym sprzęcie w XP. Windows całkiem nieźle zarządza pamięcią, a Vista, do której długi czas byłem nastawiony "na nie", robi to nawet bardzo dobrze. Wystarczy, że po instalacji systemu ustawisz sobie stały rozmiar pliku wymiany, dla partycji z audio i samplami wyłaczysz indeksowanie, a na czas nagrań antywirusa.
Przyjmij zasadę, że to, co jest ładowane na stałe do pamięci (system, sample - ale bez streamingu) niech będzie na dysku, na którym znajduje się system i wszystkie programy. Poza tym, jeżeli nie robisz ogromnych projektów audio z setką śladów audio, a intensywnie korzystasz z VSTi czytające z dysku spore ilości sampli, to na dysku, na którym stawiasz system wydziel dla porządku partycję na pliki projekty i ich pliki audio. Natomiast VSTi z wave streaming, czy inne dyskożerne włóż na drugi dysk. Sens taki, że obecnie każdy dysk bez najmniejszego problemu poradzi sobie z odtwarzaniem i rejestrowaniem dużych danych audio nawet jeśli na tym samym dysku siedzi system i cała reszta. Natomiast drugi dysk nie nękany przez system i ślady audio posłuży Ci tylko do rzeczonych VSTi, bo tu dysk będzie miał pewnie więcej do roboty z krótkimi odczytami i dlatego te dane warto mieć na innym fizycznym urządzeniu. Pod system i audio wziąłbym ten mniejszy dysk, pod VSTi ten większy i na nim wydzieliłbym dodatkową partycję pod backupy - obowiązkowo po każdej sesji cały projekt z danymi audio z pierwszego dysku kopiuj na ten drugi fizyczny dysk. Zawsze to bezpieczniej...
Jacek
Jacek ma rację.....a bzdury o fragmentacji pliku wymiany to można sobie wsadzić gdzieś...to plik wymiany i tam windows zapisuje po swojemu - tego SIE NIE DEFRAGMENTUJE bo nic to nie da prócz pogorszenia wydajności...pozatym podczas wyłączania często ten plik jest KASOWANY(jeśli ktoś kasowania nie wyłączył) albo po uruchomieniu zapisywany jest od nowa(jeśli kasowanie jest wyłączone)
nie ma tam żadnych danych uzywanych przy kolejnej sesji....
pozatym oddzielna partycja na plik wymiany nie daje nic gdyz system i tak zawsze zostawi parę mega na dysku systemowym - nie da się tego całkowicie wyłączyć - pozbycie się pliku wymiany na amen wywaliłoby windowsa.....
najlepiej ustawić na stałe - ja przy 4 giga mam ustawione na sztywno 2 giga na plik wymiany - mało mieli i wystarcza
można jeszcze spróbować inaczej mając więcej ramu - mianowicie stworzyć ramdysk i w nim zamontować swap - będzie to znacznie lepszą opcją niż zabawa w jakiekolwiek dodatkowe partycje ze względu na olbrzymią szybkość takiego dysku
właśnie testuję i są momenty że wychodzi to szybciej ale nie zawsze różnica jest odczuwalna.
Nie polecam wyłączania pliku wymiany gdyż zaznaczenie większej ilości plików(przekraczających wielkość pamięci ram) i uzycie "kopiuj" zostanie odrazu zasygnalizowane błędem systemu
a jak zależy na wydajności systemu to nie ma co zcarować - SSD - tym bardziej że staniały