Technika nagrania w kościele

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Technika nagrania w kościele

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 05 paź 2009, 10:40

Witam,

Niedługo bedę nagrywal mały chór z małą orkiestrą. Miejsce: kościół.

Zrobiłem już kilka takich nagrań, dwie duze membrany ORTF, wyszło ładnie.

Czy którys z praktyków specjalizujących sie w nagrywaniu na żywo zespołów  akustycznych mógłby mi poradzić, jak polepszyc takie nagranie mając do dyspozycji dodatkowo budzetowe paluszki, może mi sie uda pozyczyc jeszcze jakąś pojemnościówke w celu podpórki.

Tak myslałem żeby ew tym pozyczonym "podeprzeć" basy (wiolonczele), a te budżetowe paluszki zblizyc do chóru zeby był czytelniejszy. A moze zebrac nimi ambient. Jak myslicie.

Duże membrany stoją 3m przed orkiestra, za nią chór (ok 6m).

[addsig]

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Re: Technika nagrania w kościele

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 05 paź 2009, 16:21

....wobec braku pomysłów lub braku checi pomocy (o niewiedzę nie podejrzewam), czy zostaje mi tylko www.gearslutz.com ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 05 paź 2009, 16:34

Proponuję Persen Forte.

Od zadania pytania do momentu, w którym straciłeś cierpliwość upłynęło raptem 6h. Czy myślisz, że tu wszyscy nie mają pracy, tylko przebierają nogami, żeby jak najszybciej odpowiadać na posty?

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 05 paź 2009, 16:55

...Proponuję Persen Forte.

Od zadania pytania do momentu, w którym straciłeś cierpliwość upłynęło raptem 6h. Czy myślisz, że tu wszyscy nie mają pracy, tylko przebierają nogami, żeby jak najszybciej odpowiadać na posty?...

Napisałem adekwatnie do odpowioedzi na inne posty, ale za upomnienie dziękuje. Poczekam.

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » poniedziałek 05 paź 2009, 23:02

...
...Proponuję Persen Forte.

Od zadania pytania do momentu, w którym straciłeś cierpliwość upłynęło raptem 6h. Czy myślisz, że tu wszyscy nie mają pracy, tylko przebierają nogami, żeby jak najszybciej odpowiadać na posty?...

Napisałem adekwatnie do odpowioedzi na inne posty, ale za upomnienie dziękuje. Poczekam....

Kiedy czytam takie przemądrzałe posty jak ten p.MB, to śmiech mnie ogarnia.

Kolega zadał pytanie, cóż przecież ma takie prawo! Jeśli nie Chcesz lub nie potrafisz Mu pomóc, to nie wyszydzaj... To proste, że jeśli ktoś ma problem i o coś pyta, to liczy na pomocną odpowiedź. Przecież zwraca się o pomoc do fachowców. Niektórzy na tym forum zachowują się, jakby urodzili się już z kompletną wiedzą.  

Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 06 paź 2009, 00:53

A gdzie w mojej odpowiedzi jest szyderstwo?

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 06 paź 2009, 08:24

...
Kiedy czytam takie przemądrzałe posty jak ten p.MB, to śmiech mnie ogarnia.

Kolega zadał pytanie, cóż przecież ma takie prawo! Jeśli nie Chcesz lub nie potrafisz Mu pomóc, to nie wyszydzaj... To proste, że jeśli ktoś ma problem i o coś pyta, to liczy na pomocną odpowiedź. Przecież zwraca się o pomoc do fachowców.

c.b.d.o.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 06 paź 2009, 09:13

Ja nie umiem odpowiedzieć na pytanie postawione w wątku i tak naprawdę pewnie niewielu forumowiczów umie. Musisz poczekać, aż Joachim tu zajrzy i coś napisze.

Tupanie nogą i agresywne domaganie się natychmiastowej odpowiedzi to naprawdę nie jest dobra metoda. To próbowałem Ci uświadomić. Jeśli ktoś uważa to za szyderstwo, to ma problem zupełnie innej natury.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 06 paź 2009, 10:44

...Ja nie umiem odpowiedzieć na pytanie postawione w wątku i tak naprawdę pewnie niewielu forumowiczów umie. Musisz poczekać, aż Joachim tu zajrzy i coś napisze.

Tupanie nogą i agresywne domaganie się natychmiastowej odpowiedzi to naprawdę nie jest dobra metoda. To próbowałem Ci uświadomić. Jeśli ktoś uważa to za szyderstwo, to ma problem zupełnie innej natury....

Myslę że ponowne  przeczytanie moich postów uswiadomi brak agresji z mojej strony a byc może dla kogos bolesną prawdę (ja tylko stwierdziłem suchy fakt). Minęło > 6 godzin - prosze przeczytac mó 2 mail który teraz nabierze pełniejszego sensu. Widocznie po prostu (cyt) niewielu nagrywa na zywo klasykę.

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » wtorek 06 paź 2009, 17:53

A gdzie w mojej odpowiedzi jest szyderstwo?

Chylę czoła MB za wiedzę i doświadczenie, bo i mi zdarzało prowadzić z Tobą bardzo konstruktywne dyskusje, ale całkiem obiektywnie muszę się niestety zgodzić nie tyle co do szyderstwa, co do dużej dozy sarkazmu w większości Twoich postów.

...co nie zmienia faktu, że wywieranie presji na forum w celu uzyskania natychmiastowej odpowiedzi, to nienajlepszy sposób na korzystanie z forumowej życzliwości :)

ODPOWIEDZ