Dźwięki z Fantoma X w Logic'u

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Fleishman
Dźwięki z Fantoma X w Logic'u

Post autor: Fleishman » wtorek 15 wrz 2009, 15:32

Jest kłopot....

Chciałbym mieć możwliwość rejestrowania brzmień dostępnych w Rolandzie Fantomie jako midi w Logicu pro 8. Rolanda podłaczam do laptopa przez interfejs Edirol.

Sporo czytałem o tym zagadnieniu na zagranicznych forach, znalazłem nawet specjalny layer fantoma do logica jednak mimo to nie mogę sobie z tym poradzić. Zresztą to powszechny problem. Podobna sytucja tyczy się też innych klawiszy jak np yamaha mo.

Czy ktoś używa brzmień z workstation w logicu i będzie w stanie coś poradzić. ?

Awatar użytkownika
chlebow

Re: Dźwięki z Fantoma X w Logic'u

Post autor: chlebow » wtorek 15 wrz 2009, 16:12

Rozumiem że chcesz wczytywać z poziomu Logica presety klawisza.

Powinieneś to zmienić komunikatami Program Change. Wydaje mi się jednak bardziej wygodnym sposobem nagranie komunikatów Sysex a potem ich odtworzenie.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » środa 16 wrz 2009, 12:14

...
Rozumiem że chcesz wczytywać z poziomu Logica presety klawisza.

Powinieneś to zmienić komunikatami Program Change. Wydaje mi się jednak bardziej wygodnym sposobem nagranie komunikatów Sysex a potem ich odtworzenie.
...

Mógłbyś przybliżyć temat Program Changes ? Co konktretnie ustawić.

Jeśli chodzi o Sysex - jestem kompletnie zielony. Czy coś takiego się nadaje ?

http://www.dontcrack.com/freeware/downloads.php/id/120/software/SysEx-Librarian/

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 16 wrz 2009, 15:55

Jeśli chodzi o ProgramC to trochę opowiadania - proponuje poszuka w sieci.
Co do Sysex Liblarian to jest to bardzo dobre, proste narzędzie(zrzucasz co chcesz ze swego urządzenia nagrywając w syslib, a potem odtwarzasz).

Jednak wszystko to możesz zrobić w samym Logicu wciskając record na śladzie instrumentu wirtualnego - nie rozdrabniając się na kilka aplikacji. Musisz tylko poczytać co dokładnie twój instrument możne wysłać po sysex. 

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

ODPOWIEDZ