ZOOM H4n czy Tascam DR100

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
ZOOM H4n czy Tascam DR100

Post autor: Elfuello » niedziela 09 sie 2009, 01:12

Witajcie. Potrzebuję na gwałt zakupić rejestrator do nagrań w terenie. Chodzi dokładnie o sprawę tyczki i majka kierunkowego (wymagane XLR i phantom). Trafiła mi się robota, gdzie nie mogę się posłużyć niczym zasilanym z listwy, a do kamery nie będę miał możliwości się jak podpiąć. Przejrzałem na dostępne modele rejestratorów i w sumie dużego wyboru nie ma. Już prawie na 90% jestem zdecydowany na Tascama, ale jego najw. wadą jest to, że nagrywa tylko 2 ślady. Zoom może natomiast 2xXLR (w dodatku combo!) + 2xWbudowane. Wygląda zachęcająco, ale.....to ZOOM. Jakoś nie przekonuje mnie ta firma. Potrzebuję profesjonalnego urządzenia i godnego zaufania - jakość i bezawaryjność. Tascam ma chyba tutaj przewagę. Co sądzicie? Wybrać nowość ZOOMa z większymi możliwościami......czy też TASCAMa płacąc za firmę i mniej możliwości?

Bardzo dziękuję za podpowiedzi:)

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: ZOOM H4n czy Tascam DR100

Post autor: AkselPL » niedziela 09 sie 2009, 01:47

Ja uważam że Zoom jest bardzo dobrą firmą. Mam rejestrator 1608HD a mogłem kupić Tascama 24 śladowego, jednak zoom miał dużą przewagę w funkcionalności, oraz w jakości wykonania.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 09 sie 2009, 14:16

hmmm.....tylko jedna opinia?:(

Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 09 sie 2009, 14:35

Co mnie jeszcze bardziej ciekawi to to, że tak naprawdę Tascam ma mizerną ofertę - nie ma nawet zasilacza w komplecie:/ Kurde...ten ZOOM wygląda na naprawdę fajne urządzonko, ale ciągle się boję, że jak tyle rzeczy ma w sobie......to jest do niczego. Co prawda zoom to nie behringer...ale ten tascam ciągle chodzi mi po głowie i nikt w sumie nie może mi doradzić.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 09 sie 2009, 14:59

...Co mnie jeszcze bardziej ciekawi to to, że tak naprawdę Tascam ma mizerną ofertę - nie ma nawet zasilacza w komplecie:/ Kurde...ten ZOOM wygląda na naprawdę fajne urządzonko, ale ciągle się boję, że jak tyle rzeczy ma w sobie......to jest do niczego. Co prawda zoom to nie behringer...ale ten tascam ciągle chodzi mi po głowie i nikt w sumie nie może mi doradzić.... 

Słuchaj, to że ZOOM ma dużo funkcji to nie znaczy że jest w jakimkolwiek sensie

do bani. Odwrotnie, po prostu jest rewelacyjny.

To trochę tak jakbyś mówił że ProTools jest do d... bo ma tyle opcji...

Zła logika. Jakby ZOOM jeszcze grał na trąbce albo był telefonem tobym się zastanawiał, a tak....

EiS przyznało temu urządzeniu NaszTyp.

Poprzedni model H4 był uznany za najbardziej wszechstronny model na rynku.

Człowieku, nie ma na rynku sprzętu tak dobrze wykonanego i mającego tyle przydatnych funkcji co ZOOM H4 (pomijając może zabawki za 10krotnie większą kasę ale tu nie wiem). Genialne wbudowane mikrofony, możliwość nagrywania równocześnie line-in i z mikrofonów, jakość dźwięku.....

Nie zastanawiaj się, piernicz tego TASCAMA i bierz ZOOMA, nie dość że lepszy to jescze ma bogaty zestaw.

Ja osobiście pracuję od kilku już lat na ZOOM H4 i to jest to. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 09 sie 2009, 16:08

I o taką poradę mi chodziło:))) Dzięki wielki. Choć ciekaw jestem jeszcze opinii innych, ale w konkretny sposób mnie przekonałeś. Nawet nie wiedziałem, że dostało NASZ TYP. Hmmm....widocznie ten numer przegapiłem;)

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » niedziela 09 sie 2009, 16:21

...I o taką poradę mi chodziło:))) Dzięki wielki. Choć ciekaw jestem jeszcze opinii innych, ale w konkretny sposób mnie przekonałeś. Nawet nie wiedziałem, że dostało NASZ TYP. Hmmm....widocznie ten numer przegapiłem;)... 

Jakieś dwa numery wstecz  Smile

Oczywiście Nasz Typ to nie zawsze miarodajne do końca,

są takie marki które w Polsce nie mają wogóle posłuchu,

a gdziekolwiek indziej ich produkty są bardzo wysoko cenione..

Tak czy siak H4n jest bardzo udaną poprawką

i tak rewelacyjnego H4 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 09 sie 2009, 16:35

Tutaj może być tylko jedna wątpliwość......czy H4n wnosispore szumy względem Tascama czy to jedno i to samo ...ykhm;) 

Data

Post autor: Data » niedziela 09 sie 2009, 16:37

Zastanów się jescze nad Fostex FR2-LE... Jest może większy ale jego profesjonalne brzmienie i funkcjonalność bije na głowe wszystkie rejestratory tej klasy.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » niedziela 09 sie 2009, 16:42

Mam Zooma H4n i uważam że jest poprostu "ZAJEDWABISTY" ! Dokupiłem sobie jeszcze pilota na kabelku i kartę 16GB. Nie będziesz żałował zakupu. Zapewniam.

ODPOWIEDZ