Sysex w Motif XS

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
KM77
Sysex w Motif XS

Post autor: KM77 » sobota 13 cze 2009, 16:59

Czołem.
Steruję sobie Xs'em z poziomu dedykowanego edytora poprzez usb. Pięknie działa , obustronna komunikacja odbywa się wzorowo, lecz nawet za pomocą myszy dłuższa edycja jest męcząca.
Ponieważ większością mojej floty steruję z pomocą kontrolera midi, co bardzo przyśpiesza pracę, a przy okazji wprowadza element przypadkowości, chciałbym tak samo zrobić z Motifem. Tu napotykam na dużą przeszkodę:
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym czy XS pracuje z sysex'sami.
Sprawdzałem, oprócz gał, suwaków , MW , PB (to są CC) żaden parametr edycyjny nie wysyła komunikatów W instrukcjach innych, starszych modeli Yamahy na końcu była zawsze tabela informacyjna o rodzaju odbieranych komend , w Motifie nie ma. Czyżby szacowna firma zrezygnowała z tego standardu, a co z kompatybilnością w dół? Czyżby polityka grubej kreski?
Proszę zorientowanych w temacie o podpowiedź.
Dziękuję,
Krzysiek

Ps. Może można to obejść, poprzez sterowanie edytorem/pluginem VST3 z poziomu C4, ale nie mam 4 i nie potrzebuję. Stawiam na sysex.
Dziwne że mogę sterować absolutnie każdym parametrem dwudziestoletniego klawisza a nowoczesny mega sprzęt tego nie potrafi lub jest to tak zagmatwane że nie mogę wpaść na trop
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
preceli

Re: Sysex w Motif XS

Post autor: preceli » sobota 13 cze 2009, 17:36

...Dziwne że mogę sterować absolutnie każdym parametrem dwudziestoletniego klawisza a nowoczesny mega sprzęt tego nie potrafi lub jest to tak zagmatwane że nie mogę wpaść na trop...

Coś źle szukasz. Ze strony www.yamahasynth.com/downloads/manuals/synthesizers/motif_xs/english/ ściągnij sobie plik MOTIF XS6/XS7/XS8 Data List (pdf). Ciekaw jestem tylko co to za kontroler, którym chcesz sterować za pomocą owego SysEx.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » sobota 13 cze 2009, 18:45

......Dziwne że mogę sterować absolutnie każdym parametrem dwudziestoletniego klawisza a nowoczesny mega sprzęt tego nie potrafi lub jest to tak zagmatwane że nie mogę wpaść na trop...

Coś źle szukasz. Ze strony http://www.yamahasynth.com/downloads/manuals/synthesizers/motif_xs/english/ ściągnij sobie plik MOTIF XS6/XS7/XS8 Data List (pdf). Ciekaw jestem tylko co to za kontroler, którym chcesz sterować za pomocą owego SysEx.
...
Wielkie dzięki za wskazówki. Kontroler to pospolity Behringer BCR 2000 - śmiga z prawie każdym instrumentem, o ile komendy nie są zbyt długie.
Polska instrukcja jaką dysponuję nie zawiera takich "bzdetów" jak Data list.
Jeszcze raz dzięki!
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 14 cze 2009, 11:00

...Kontroler to pospolity Behringer BCR 2000 - śmiga z prawie każdym instrumentem, o ile komendy nie są zbyt długie...

Fajnie, tylko, że ten kontroler nie obsługuje SysExów!
[addsig]

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » poniedziałek 15 cze 2009, 02:32

......Kontroler to pospolity Behringer BCR 2000 - śmiga z prawie każdym instrumentem, o ile komendy nie są zbyt długie...

Fajnie, tylko, że ten kontroler nie obsługuje SysExów!
...
Widzę że jesteś niedoinformowany
Behringer się nie chwali za bardzo, a BCR śmiga bez zająknienia z SysEx'ami.
"Uczę" go poprzez Midi OX . Dzięki niemu mam na gałach: TX802,Juno1,K4,Orbit,Tg500, Canvasa, a teraz, dzięki Tobie Motifa
Nie działa z DSS1 i CZ5000 - dławią się i zawieszają.
Pozdrawiam i polecam BRC!
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » poniedziałek 15 cze 2009, 02:36

BCR oczywiście.
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 15 cze 2009, 07:42

...Widzę że jesteś niedoinformowany
Behringer się nie chwali za bardzo, a BCR śmiga bez zająknienia z SysEx'ami...

Ależ ja znam BCRa, a przynajmniej tak mi się wydawało. Niestety już go nie mam. Natomiast dalej w żadnej dokumentacji nie mogę się doszukać jak przypisać ciąg SysExu, nawet z jedną zmienna pod cokolwiek (suwak, encoder). Podpowiesz? Będę bardzo wdzięczny. Dla mnie to bardzo ważne bo sam aktualnie poszukuję sterownika z taką mozliwością. Jeśli rzeczywiście się da, to z radością wrócę do BCRa.
[addsig]

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » poniedziałek 15 cze 2009, 13:02

......Widzę że jesteś niedoinformowany
Behringer się nie chwali za bardzo, a BCR śmiga bez zająknienia z SysEx'ami...

Ależ ja znam BCRa, a przynajmniej tak mi się wydawało. Niestety już go nie mam. Natomiast dalej w żadnej dokumentacji nie mogę się doszukać jak przypisać ciąg SysExu, nawet z jedną zmienna pod cokolwiek (suwak, encoder). Podpowiesz? Będę bardzo wdzięczny. Dla mnie to bardzo ważne bo sam aktualnie poszukuję sterownika z taką mozliwością. Jeśli rzeczywiście się da, to z radością wrócę do BCRa.
...
Oczywiście, żadna tajemnica. Z poziomu BCRa nie da rady nic zdziałać, tylko CC, MMC itd. Trzeba wybranego sysexa przesłać z zewnątrz, uaktywnić funkcję LEARN dla danej gałki lub przycisku i gotowe. BCR musi wtedy być w trybie S1 lub 2.Trzeba używać portów midi, nie usb. Potem można przełączyć w tryby U i przesyłać dane przez usb do komputera a instrumenty będą to odbierać poprzez port midi karty. Powodzenia, jakby co służę pomocą.
Pozdrawiam, Krzysiek
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
KM77

Post autor: KM77 » poniedziałek 15 cze 2009, 13:15

Poprawka: Najpierw LEARN i dopiero chop z komunikatem
[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 15 cze 2009, 13:21

...Poprawka: Najpierw LEARN i dopiero chop z komunikatem ...

Wow, już kumam czaczę. Dzięki.
[addsig]

ODPOWIEDZ