Jak się wypisać z ZAIKS?
Witam,
Kiedys jak bylem mlody i glupi, zapisalem sie do zaiksu i zglosilem wiele swoich utworow.
Wie ktos moze jak sie wypisac z tego bagna ?
Czytalem w umowie, ze trzeba wyslac wypowiedzenie jakos na rok przed ustaniem piecioletniego okresu, inaczej umowa sie przedluza na kolejne piec lat. Przynajmniej tak to rozumiem.
Dwa lata temu przegapilem to, po prostu zapomnialem.
Ta organizacja w ogole jest bez sensu, przysylaja mi co roku jakies pieniadze, mimo ze mojej muzyki nikt nie gra, bo tworze do szuflady.
Nigdy nie odbieralem tych pieniedzy, bo uwazam, ze sa brudne i nie naleza sie mi.
Nie stac mnie na prawnika, myslicie ze jak wysle wypowiedzenie, powolujac sie na art. 56 1 kodeksu prawa autorskiego:
Art. 56. 1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.
Uzasadniajac, ze organizacja ta jest niegodna reprezentowania mnie jako artysty i dziala na szkode mojego wizerunku oraz uniemozliwia odbiorcom dotarcie do mojej muzyki. To da to cos ?
W tej chwili w zasadzie nie moge legalnie opublikowac za darmo moich utworow w internecie, bo sam musialbym placic te bezsensowne tantiemy. Uwazam, ze muzyka powinna byc dostepna za darmo, przynajmniej moja.
Pozdrawiam i dziekuje za poswiecony czas,
Marcin
Kiedys jak bylem mlody i glupi, zapisalem sie do zaiksu i zglosilem wiele swoich utworow.
Wie ktos moze jak sie wypisac z tego bagna ?
Czytalem w umowie, ze trzeba wyslac wypowiedzenie jakos na rok przed ustaniem piecioletniego okresu, inaczej umowa sie przedluza na kolejne piec lat. Przynajmniej tak to rozumiem.
Dwa lata temu przegapilem to, po prostu zapomnialem.
Ta organizacja w ogole jest bez sensu, przysylaja mi co roku jakies pieniadze, mimo ze mojej muzyki nikt nie gra, bo tworze do szuflady.
Nigdy nie odbieralem tych pieniedzy, bo uwazam, ze sa brudne i nie naleza sie mi.
Nie stac mnie na prawnika, myslicie ze jak wysle wypowiedzenie, powolujac sie na art. 56 1 kodeksu prawa autorskiego:
Art. 56. 1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.
Uzasadniajac, ze organizacja ta jest niegodna reprezentowania mnie jako artysty i dziala na szkode mojego wizerunku oraz uniemozliwia odbiorcom dotarcie do mojej muzyki. To da to cos ?
W tej chwili w zasadzie nie moge legalnie opublikowac za darmo moich utworow w internecie, bo sam musialbym placic te bezsensowne tantiemy. Uwazam, ze muzyka powinna byc dostepna za darmo, przynajmniej moja.
Pozdrawiam i dziekuje za poswiecony czas,
Marcin
Re: Jak się wypisać z ZAIKS?
Marcine! Ubolewam nad tym co Cię spotkało,a jeszcze bardziej nad tym,że wogóle nie potrafię Ci pomóc.Pozwolę sobie jednak wyrazić,że nikt jednym postem nie wzbudził we mnie tak potężnej sympatii i podziwu zarazem!Ja chcę mieć Twój autograf z miejsca,bo jak w muzyce potrafisz przekazać tyle wartości,emocji i nieprzewidywalności co w powyższym poście-a inaczej nie obstawiam-masz we mnie fana! Pzdr!
Witam!
Niestety też nie mogę Tobie pomóc, ale podpisuję się pod wypowiedzią kolegi :).
Pozdrawiam
Niestety też nie mogę Tobie pomóc, ale podpisuję się pod wypowiedzią kolegi :).
Pozdrawiam
Początkujący muzyk.
...
...
Dużo tej kasy ? Ja sobie ją " doczyszczę ". W razie czego wal śmiało
...
Dużo tej kasy ? Ja sobie ją " doczyszczę ". W razie czego wal śmiało

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
uwierz, że ta instytucja tak skutecznie skubie organizatorów imprez, i jest tak upierdliwa (chyba najbardziej beznadziejna tego typu instytucja w UE), że niemiałbym żadnych skrupułów w odbieraniu jej wszystkiego co się da.
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
- mlodyGrzesiek
dokladnie, ludzie tu walcza zeby swoje od nich wycisnac a Ty masz skrupuly przed odebraniem kasy?
podziwiam Twoja przyzwoitosc, ale tym razem polecalbym Ci ladnie zabrac to co daja i czekac na nastepne
pozdrawiam!
podziwiam Twoja przyzwoitosc, ale tym razem polecalbym Ci ladnie zabrac to co daja i czekac na nastepne

pozdrawiam!
Dzieki za mile slowa.
Co do kasy, to jasne moge wziasc, tylko ze to kasa jest ukradziona od ludzi - no bo jak inaczej to nazwac... wiec jak wezme to bedzie paserstwo ? ;)
Z drugiej strony moze nie ma problemu... bede wysylal rzeczy pod innym nazwiskiem (jako artysta mam takie prawo), moze sie nikt nie bedzie czepial...
Ale jak w przyszlosci zdarzylo sie jakims cudem ze bede slawny itd... to ktos niezyczliwy moglby skojarzyc mnie i te sytuacje i jeszcze bede musial placic jakies kary za rozpowszechnianie wlasnej muzyki (piractwo)...
W umowie z ZAIKS jest napisane ze zobowiazuje sie zglaszac kazdy utwor ktory stworze. I to jest wlasnie ten glowny problem.
Pozdrawiam
Co do kasy, to jasne moge wziasc, tylko ze to kasa jest ukradziona od ludzi - no bo jak inaczej to nazwac... wiec jak wezme to bedzie paserstwo ? ;)
Z drugiej strony moze nie ma problemu... bede wysylal rzeczy pod innym nazwiskiem (jako artysta mam takie prawo), moze sie nikt nie bedzie czepial...
Ale jak w przyszlosci zdarzylo sie jakims cudem ze bede slawny itd... to ktos niezyczliwy moglby skojarzyc mnie i te sytuacje i jeszcze bede musial placic jakies kary za rozpowszechnianie wlasnej muzyki (piractwo)...
W umowie z ZAIKS jest napisane ze zobowiazuje sie zglaszac kazdy utwor ktory stworze. I to jest wlasnie ten glowny problem.
Pozdrawiam
Również nie jestem w stanie odpowiedzieć na podstawowe pytanie, lecz odniosę się do kasy. Fakt, jest "kradziona" od ludzi, ale to że Ty jej nie weźmiesz, nie sprawi, że ona do nich wróci. Zasili jedynie konto tego bagna. Także dla dobra ogólu, lepiej tą kasę wziąć i spożytkować

Jak to powiedział Eustachy Ocipka Zgryzodup ksywa Próchnica do Jerzego Czarnoziema: "Flamaster - Ty się nie możesz wypisać."
Moim zdaniem jak weżmiesz to też będziesz "umoczony", a jak na razie to Cie tylko pokropiło